szerző:
MTI

Az ingatlanpiac a magyar gazdaság egyik legizgalmasabb, "legforróbb" szegmense, ahol még mindig érdemes befektetni, még mindig kiemelkedő hozamokat lehet elérni, de már nem olyan könnyen, mint évekkel korábban - fogalmazódott meg a Portfolio által rendezett konferencián.

Magyarországon még mindig óriási lehetőségek rejlenek az ingatlanszektorban, nem csak a bankok, hanem a befektetők számára is, miközben a kockázatok mérséklődnek - jelentette ki Kocsis Péter, a HVB Bank ügyvezető igazgatója. 

Kocsis Péter szerint csupán az iroda-, a kiskereskedelmi és az ipari ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően 1995 óta 2000 milliárd forintos ingatlanállomány jött létre, az éves növekedés - a lakásállomány bővülésének is köszönhetően - eléri a 381 milliárd forintot.

Ha azt vesszük alapul, hogy egy ország ingatlanvagyonából 10-15 százalék lehet befektetési célpont, Magyarországon a 65 ezer milliárd forintos ingatlanvagyont tekintve nagyjából 6 ezer milliárd forintos fejlesztési potenciállal lehet számolni. A bankok vállalatihitel-állománya ennél jóval kisebb, 5 ezer milliárd forint. 

A leggyorsabban megtérülő beruházások a lakásszektorban vannak, ahol további bővülésre lehet számítani - fogalmazott Kocsis. Emellett szól a reálbérek növekedése, az egyéni hitelfelvételi lehetőségek javulása, vagy például az, hogy a lakásvagyon több, mint 90 százaléka magántulajdonban van. A bankok erősödő piaci versenye is segíti majd a vállalkozókat; a banki finanszírozás a legolcsóbb finanszírozási forma az ingatlanfejlesztésben - fűzte hozzá.

A befektetési ingatlanpiacon 150 milliárd forintnyi értékű ügylet valósul meg évente Magyarországon - hangsúlyozta Hajnal István, a Biggeorge's NV vezérigazgatója, aki kifejezetten az 500 millió-5 milliárd forint közötti befektetési lehetőségeket, vagyis "a torta habját" elemezte előadásában.

Hajnal szerint egyre inkább szétnyílik az olló, szétválnak az első- és másodosztályú befektetési lehetőségek. A második kategóriás termékekből túlkínálat van, a jól kidolgozott beruházás kevés. A nemzetközi intézményi befektetők csak az elsőre "éhesek", a 20 millió eurós projektek nem érik el az ingerküszöbüket, a 40-50 millió eurós első osztályú irodaházakat vagy bevásárlóközpontokat azonban szívesen megvásárolnák.

A hazai kis- és közepes befektetők tőkeereje ugyanakkor ritkán haladja meg az 500 millió forintot. A hozamtermelő képesség jelentősen változik, a felső kategóriában az európai átlaghoz hasonló. 

A foglalkoztatottság csökkenése, az osztott munkaidő, valamint az otthoni munka elterjedése Hajnal István szerint akár középtávon is mérsékelheti az irodaterület-igényt. A jó telek egyre kevesebb, a kínálati árak emelkednek, így e területen csökkenő befektetési kedvre kell számítani. A lakóprojekteket stagnáló árszint jellemzi, e területen a befektetőknek még vannak lehetőségeik. 

A legnagyobb jövőbeni potenciál a logisztika és az ipar területén van, itt a piac, a kereslet és a bérlők száma egyaránt folyamatosan növekszik, ami olyan hátteret jelent, amire a befektetők hosszabb távon is támaszkodhatnak.

A hotel és szabadidős ingatlanokba való befektetést pedig nagyon alapos elemzésnek kell megelőznie. Igazán nagy dobásra, ahol komoly tőkenövekményt lehet elérni, már nem nagyon  van esély, a logisztika, a hotel- és a lakásfejlesztés 500 millió és 5 milliárd forint közötti szegmensében azonban a hazai intézményi befektetőknek még jó lehetőségeik vannak - véli a Biggeorge's igazgatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Hol vegyünk lakást, ha luxusra vágyunk?

Saját kávézó, szauna, kültéri medence, fitneszterem, sofőrszolgálat – mindez már szinte elengedhetetlen egy luxusberuházásnál, ugyanúgy, mint a lakásonkénti két fürdő- és a több hálószoba. Legyen eredeti, s ne legyen elérhető sokak számára - összegezhetjük röviden a luxuslakások ismérveit. Lássuk a budapesti kínálatot!

Egyéb

Változnak a felső kategóriás lakásokkal szembeni elvárások

Változnak a felső kategóriás lakásokkal szembeni elvárások. A választásaikban is igényes vásárlóknál előtérbe került az épületek esztétikai minősége, a lakóterek belmagassága, a privát szféra viszonylagos érintetlensége és az öko-tudatosság is.

MTI Gazdaság

Évente ötezer budapesti lakást vesznek meg külföldiek

Évente 1800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi, elsősorban ír, brit, holland, spanyol és skandináv magánszemélyek, így a céges vásárlásokkal együtt a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma a becslések szerint eléri az évi 5 ezret - jelenette ki Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője.

hvg.hu Gazdaság

Hol, mekkora lakásra futja 15 millió alatt?

A Fészekrakó program egyik legnagyobb problémája lehet az, hogy új lakások vásárlásánál 15 millió forint a felvehető összeg felső határa, míg használt ingatlan esetében 12 millió forintnál húzták meg a határt. A Duna House legfrissebb piaci körképe abban próbál segíteni, hol és mekkora lakást találunk 15 millió forint alatt.

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester