szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Francia vezetésű Csepel 2005 FH Konzorcium építheti fel a csepeli szennyvíztisztítót - tudatta a csütörtökön kihirdetett eredményt a főpolgármesteri hivatal.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep tervezési, kivitelezési, valamint négy évig tartó üzemeltetési feladatait magában foglaló közbeszerzési eljáráson nyertes konzorciumot a Degrémont S. A., az OTV France, a Hídépítő Rt., valamint az Alterra Kft. alkotja - áll a közleményben. 

A közlemény szerint a tárgyalások során a nyertes konzorcium mintegy 30 millió euróval mérsékelte eredeti ajánlatát, és 249 millió euróért vállalta a szennyvíztisztító tervezését, kivitelezését, valamint egyéves próbaüzemeltetését.

Az Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásról szóló szerződést még ebben az évben alá kívánja írni a főváros - áll a közleményben.
  
A szennyvíztisztító próbaüzeme 2009-ben kezdődhet el, a projekt pénzügyi zárásának határideje 2010 vége. A központi szennyvíztisztítónak köszönhetően öt év múlva 92 százalékos lesz a biológiailag tisztított szennyvíz aránya Budapesten.

A közbeszerzési eljárást a kiírástól kezdve a szerződéskötésig folyamatosan felügyeli és ellenőrzi az Európai Bizottság, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Fővárosi Önkormányzat szakértői - tartalmazza a tájékoztató.
 
A közlés szerint 24 pályázó vette meg a részvételi felhívást, majd konzorciumokba szerveződve öten nyújtották be pályázatukat. Közülük hármat a bíráló bizottság kizárt az eljárásból jogi hiányosságok, összeférhetetlenség miatt. A kizárt cégek közül egy élt jogorvoslati kérelemmel, azonban ezt a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította. 

A részvételi szakasz eredményhirdetése 2005. július 25-én volt. Az ajánlatot tevő két cég, a Csepel 2005 FH Konzorcium és a WWTP Budapest JV a vonatkozó jogszabályoknak, valamint a részvételi felhívásnak megfelelően nyújtotta be jelentkezését, ajánlatot azonban már csupán a Csepel 2005 FH Konzorcium adott be. A közbeszerzési törvény alapján egy ajánlattevő esetén is érvényes az eljárás, le kell folytatni a tárgyalásos szakaszt, tehát nincs lehetőség az eljárás eredménytelenné nyilvánítására - fogalmaz a közlemény. 

A dokumentum szerint 2005. október 25. és december 7. között három tárgyalási fordulóban folytak az egyeztetések, az ajánlatot a Közbeszerzési Bizottság 2005. december 14-én fogadta el.

Az elfogadott ajánlat műszaki, finanszírozási, valamint garanciális oldalról egyaránt teljesíti a tenderkiírás elvárásait. Előnyös körülmény a fővárosi önkormányzat számára az is, hogy az ajánlat szerinti tisztítási technológia magasabb színvonalú, drágább műszaki megoldásokat tartalmaz a pályázati kiírásban szereplő technológiához képest.

A főváros tájékoztatása szerint a projektet az Európai Unió 65 százalékban, a Magyar Állam 20 százalékban, míg a Fővárosi Önkormányzat 15 százalékban finanszírozza. A szennyvíztisztítóhoz az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió euró hitelt biztosít.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bio-szennyvíztisztító épülhet a Margitszigeten

Bio-szennyvíztisztító épülhet jövőre a Margitszigeten; a projekt koncepciója elkészült, azt a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta. A szennyvíztisztítóban a hagyományos módszerekkel ellentétben nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is.

MTI Itthon

Szennyvízcsatorna épül a Tisza alatt

Magyarországon eddig még nem alkalmazott technikával készül két szennyvízcsatorna a Tisza alatt – hangzott el a szegedi szennyvízhálózat és szennyvíztisztító mű ISPA programjáról szóló szakmai tájékoztatón Szegeden.