szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint megtévesztette a fogyasztókat az Elektro Computer, a Budapest Bank, a Credigen Bank és a Magyar Cetelem Bank az Elektro Pont üzletekben igénybe vehető ingyen hiteleknél. A versenyhivatal emiatt összesen 170 millió forintra büntette az érintett pénzintézeteket.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa összesen 170 millió forintnyi bírságot szabott ki négy pénzintézetre, mert a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak.

A versenytanács szerint az Elektro Computer, a Budapest Bank, a Magyar Cetelem Bank és a Credigen Bank június 1-től október 4-ig érvényes reklámújságban azt állította, hogy a fogyasztók az Elektro Pont üzletekben az újságok érvényességi időtartama alatt ingyen hitellel vásárolhatnak meg minden, ezekben az üzletekben forgalmazott terméket.

Ez azonban nem volt igaz, mert egyrészt a bankok az Elektro Pont üzletekben az általuk rendelkezésre bocsátott ingyen hiteleket korlátozták, másrészt az ingyen hitel csak a bankok által meghatározott, konstrukciókként eltérő mértékű összeghatárok között volt igénybe vehető. A reklámtörvény szabályai alapján az Elektro Computer mellett a három bank is reklámozónak minősült, s így a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásáért őket is felelősség terheli.

A GVH a következő versenyfelügyeleti bírságot szabta ki: Elektro Computer (105 millió Ft), Budapest Bank (36 millió Ft), Credigen Bank (2 millió Ft), Magyar Cetelem Bank (25 millió Ft).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Versenyhivatali bírság az Euronics reklámújságnak

Kétmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Bravotech Kft.-t, mivel a társaság által megjelentetett, 2005. januári Euronics reklámújság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas állításokat közölt.

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet