szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország akkor tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat, ha 2008-ra 700 milliárd forinttal csökkenti az államháztartási hiányt az ideihez képest - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

"Ha a 2008. évi prognosztizált bruttó hazai termék, azaz a GDP 26 740 ezer milliárd forint lesz, akkor addigra az eredményszemléletű államháztartási hiányt 700 milliárd forinttal kell leszorítani" - mondta Veres János. Ez azt jelenti, hogy 2006 és 2008 között összesen 1100-1200 milliárd forinttal szükséges csökkenteni az államháztartás hiányát.

A következő parlamentnek július végére meg kell hoznia azokat a szükséges államháztartásra vonatkozó döntéseket, amelyek nyomán Brüsszelnek át lehet adni a módosított konvergencia programot, és meg lehet valósítani a befektetők által is igényelt korrekciókat - reagált Veres János a Moody's Investors Service szerdai közleményére, amelyben stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátásait.

A strukturális változtatásoknak négy területet kell átfogniuk: az államigazgatást, az önkormányzati igazgatást az egészségügyet és az oktatást - jelezte a pénzügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Veres: államháztartási reform kell

Veres János pénzügyminiszter nyugtat és egyben államháztartási reformot sürget. A Fidesz triumfál és változást helyez kilátásba. A piaci elemzők pedig inkább rezignáltak a harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's figyelmeztető bejelentése után.

Az euróhoz képest gyengébb, a dollárhoz képest erősebb lett a forint

Az euróhoz képest gyengébb, a dollárhoz képest erősebb lett a forint

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről