szerző:
MTI

Hétfőn gyors kiigazításban, profitkivételben olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután pénteken meredeken drágult a világ legnagyobb olajfinomítója, a szaúd-arábiai abqaiqi olajipari létesítmények ellen megkísérelt, de időben meghiúsított terrortámadás hírére.

Hétfőn segítette az árcsökkenést az is, hogy hírügynökségi jelentések szerint alapvető megállapodás jött létre az iráni atomenergia-program ügyében az orosz és az iráni kormány között.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, áprilisi határidőre hétfő reggel hordónként (159 liter) 62,10 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 81 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 37  centtel, majd 79 centtel volt olcsóbb a pénteki NYMEX-zárónál. Pénteken hordónként 62,91 dolláron zárt New Yorkban áprilisra, 2,37 dollárral drágábban, mint csütörtökön.

A West Texas Intermediate májusra pénteken hordónként 64,14 dolláron zárt New Yorkban, 2,10 dollárral drágábban, mint csütörtökön. Csütörtökön 21 centtel olcsóbbodott, szerdán 1,48 dollárral olcsóbbodott, kedden 1,38 dollárral drágult, előző pénteken 1,15 dollárral drágult.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre hétfő reggel gallononként (3,78 liter)  1,5355 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0151 dollárral olcsóbb a pénteki NYMEX-zárónál. Az ólmozatlan normálbenzin áprilisra pénteken gallononként 1,6087 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,0356 dollárral drágábban, mint csütörtökön.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 61,76 dollár volt a legközelebbi, áprilisi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 84 centtel olcsóbb a pénteki zárónál.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 70,85 dolláron. A 2004-es árcsúcs 2004. október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben

Az ólommentes normálbenzin a legközelebbi határidőre az eddigi rekordját tavaly augusztus 31-én érte el a NYMEX-en, 2,9200 dolláron. Legközelebbi határidőinek tavalyi átlagára, 1,6040 dollár - a legújabb rekord - 33,4 százalékkal haladta meg a 2004-es átlagot. Az ólmozatlan normálbenzin harmadik éve drágult egyvégtében
a NYMEX-en.

A Brent a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 68,89 dolláron. A 2004-es árrekord 2004. október 27-én volt, 51,95 dolláron. Az 1988. júniusban kezdett jegyzés történetében a legalacsonyabb ár hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben.

Hétfő reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 556,00 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 2,50 dollárral olcsóbb a pénteki későinél. Február 7-én, erős profitkivétel miatt, több mint 20 dollárral olcsóbbodott, ez volt a legnagyobb napi vesztesége 13 éven belül. Február 2-án napközben 574,10 dollárt ért el az európai kereskedelemben, ez a legújabb csúcsa 1981. január óta. Az arany unciánként (31,1035 gramm) 517,20 dolláron végezte a tavalyi évet Londonban.

Az arany 2004 végén, 437,00 dolláron, 4,85 százalékkal volt drágább, mint 2003 végén. A 2003-as évet 416,80 dolláron fejezte be, az egy évvel azelőttihez képest 20 százalékkal drágábban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kedden tovább drágul az olaj

Kedden tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, ismét az iráni atomprogram keltette aggodalmak miatt és azért, mert a szokásosnál nagyobb kapacitások karbantartását végezték a kitermelők., köztük az ExxonMobil legnagyobb létesítményében. Az árak annak ellenére felfelé kúsztak a reggeli órákban, hogy a kedden rendezendő OPEC-értekezleten a kartell várhatóan a mostani magas szinten hagyja a kitermelést.

MTI Világ

Első merényletkísérlet szaúd-arábiai olajfeldolgozó ellen

Robbantásos merényletkísérletet próbáltak meg végrehajtani Szaúd-Arábia keleti részén egy olajfinomító ellen, de az iparőrök időben tüzet nyitottak az öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott két autójára, amelyek emiatt felrobbantak - közölték helyi illetékesek.

MTI Gazdaság

Hétfőn 61 dollárra emelkedett az olajár

Hétfőn több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon, miután fegyveres felkelők megbénították a kitermelést Nigériában, a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országában.

MTI Gazdaság

Csökkent az olaj ára

Csütörtökön kora este veszteségen állt a kőolaj ára, Londonban szerényen, New Yorkban 80 centet meghaladó mértékben csökkent. Röviddel 18 óra után a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi jegyzése 81 cent csökkenéssel 60,20 dolláron volt.

MTI Gazdaság

Hétfőn tovább csökken az olajár

Hétfőn, átmeneti drágulás után, tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, továbbra is a bőségesnek tartott amerikai stratégiai tartalékok miatt.

MTI Gazdaság

Olaj: újabb londoni ház emeli árjóslatát Irán miatt

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának keddi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

Világ

Olajbefűtés

A külföldi olajtársaságok elleni akcióik felújításával fenyegetőznek Nigériában azok a fegyveresek, akik januárban több ilyen támadást is végrehajtottak. A konfliktus hátterében elsősorban a végletes korrupció okozta gondok húzódnak meg.

Gattuso váltja Ancelottit a Napolinál

Gattuso váltja Ancelottit a Napolinál

Mindenkiről mindent tudnak: 50 milliárd mobiladatot vett meg a turisztikai ügynökség

Mindenkiről mindent tudnak: 50 milliárd mobiladatot vett meg a turisztikai ügynökség

Rudolf Péter: A színház nem a fertő melegágya

Rudolf Péter: A színház nem a fertő melegágya

A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt is magára költi

A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt is magára költi

80 éves bőr: csak néhány darab készült ebből a különleges Apple Watch-szíjból

80 éves bőr: csak néhány darab készült ebből a különleges Apple Watch-szíjból

30 méteres mélységből hoztak fel egy fiatal nőt a barlangi mentők a Mátyás-hegyi-barlangból

30 méteres mélységből hoztak fel egy fiatal nőt a barlangi mentők a Mátyás-hegyi-barlangból