szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május elsejétől Portugália is megszünteti az új tagországok polgáraival szemben alkalmazott átmeneti korlátozásokat a munkaerőpiacon - írja a Világgazdaság.

A portugál munkaerőpiacon az új tagországok polgárait sújtó átmeneti korlátozások megszüntetését Fernando Neves Európa-ügyi államtitkár jelentette be hétfőn. A spanyol kormány is döntést hozott arról, hogy májustól nem kötelezi munkavállalási engedély kiváltására a kelet-közép-európaiakat, ám ezt a Világgazdaság című lap értesülései szerint hivatalosan csak a jövő héten kívánják bejelenteni.

A Spanyolországban munkát vállalók számára nagy könnyebbség a munkavállalási engedély eltörlése, hiszen jelenleg meglehetősen bonyolult és időigényes procedúra árán lehet csak ilyen dokumentumot szerezni. Ha azonban a tizenötök polgáraival egyforma jogokat kapnak a kelet-közép-európaiak, akkor mindössze társadalombiztosítási számot és tartózkodási engedélyt kell szerezni.

Az EU-polgárok öt évre kapnak tartózkodási engedélyt, ez később meghosszabbítható. A tartózkodási engedély kérelmezésekor egyebek mellett a munkaszerződést is be kell mutatni. Erről annyit érdemes tudni, hogy kezdetben általában 3, 6 vagy 9 hónapos szerződést kötnek a külföldiekkel. Aki legalább hat hónapos szerződéssel dolgozik, az a spanyol munkavállalókkal azonos jogokat élvez: egyebek mellett vonatkozik rá az 540 eurós havi minimálbér.

A munkavállalás másik adminisztratív feltétele a társadalombiztosítási szám igénylése; ez biztosítja az egészségügyi ellátásra való jogot. A tb-számot igazoló kártyát a társadalombiztosítási hivatal helyi kirendeltségénél lehet kiváltani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

MTI Karrier

Ausztria nem nyitja meg munkaerőpiacát

Ausztria, amely hétfőn bejelentette, hogy továbbra sem kívánja megnyitni munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott EU-tagországok munkavállalói előtt, azonban az EU soros elnökeként támogatta a munkavállalói mobilitás élénkítését célzó, most útjára indított EU szintű kampányt.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta