szerző:
MTI

Ismét dilemmában a lengyel pénz- és tőkepiac: növeli a bizalmat, hogy a kormánypárt és két kisebb külső támogatója újabb feltételekkel megállapodott a kormány támogatásában, ám ettől további kétségek keletkeztek a költségvetés tarthatósága felől, ami kamatemeléssel és az euró bevezetésének mind távolabbra kerülésével fenyegethet.

Titkos helyen tartott értekezletükön a kormányzó konzervatív Jog és Igazság, valamint a populista Önvédelem és a nacionalista Családok Ligája megegyezett az együttműködés folytatásában, megerősítve az előző, februári megállapodásukat. Vezetőik bizakodva nyilatkoztak erről péntek reggel a PAP hírügynökségnek és rádióknak.

Egyelőre annyit tudni, hogy a kormánypárt elfogadta: parlamenti vizsgálatokat kell indítani az acélipar és a bankok magánosítása és az 1990-es évek közepén lezajlott tömeges privatizáció ügyében. Előzőleg a kormánypárt ismét előrehozott választásokkal fenyegette kisebb partnereit, amelyek tarthatnak attól, hogy egy

újabb választáson esetleg nem érik el a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékot.

A zloty a héten meredeken esett, de péntek reggelre megszilárdult, 3,8786/euró volt a csütörtök reggeli 3,8823/euró helyett vételi oldalon. A kormányt támogató kis pártok számára az kongatta meg a vészharangot, hogy a lengyel pénzügyminiszter, Zyta Gilowska kedden elutasította a központi bank feladatkörének bővítésére szóló

javaslatokat. „Ha a Lengyel Nemzeti Bank gondoskodik az árstabilitásról és a zloty egyensúlyáról, akkor ezzel a lehető legjobbat teszi, és nincs semmi más dolga” - mondta a miniszter a Gazeta Wyborcza című lapnak adott nyilatkozatában.

A Lengyel Nemzeti Bank elnöke, Leszek Balcerowicz már februárban keményen elítélte, hogy a központi bank megbízatását módosítani kellene, felelőssé kellene tenni a gazdasági növekedésért is. „A javasolt változtatás alkotmányellenes, szemben áll az Európai Unió szabályaival, és káros gazdaságnak” - mondta Balcerowicz.

A kisebbségben kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt és két kis parlamenti párt február elején együttműködési megállapodást kötött egy évre. Ennek értelmében a populista Önvédelem és a nacionalista Családok Ligája támogatja a kormányzati előterjesztéseket, és tartózkodik a miniszterek elleni bizalmatlansági indítványoktól. Ennek fejében a Jog és Igazságosság vállalta, hogy támogatja a két kis párt egyes célkitűzéseit, köztük a központi bank alapokmányának megváltoztatását. A februári megállapodás kedvező volt abból a szempontból, hogy akkor is elhárította az előre hozott választás lehetőségét. Elemzők ugyanakkor biztosra veszik, hogy nőni fognak a költségvetés szociális célú kiadásai. A parlament nemrég jóvá is hagyta a családtámogatási törvényt, amely 1,4 milliárd zlotyval többet irányoz elő az eredeti költségvetési tervben szereplő kiadásnál.

Lengyelországban nem először került szóba a központi bank megbízatásának módosítása, a gazdasági növekedés támogatásának bevétele az alapokmányba: utoljára az EU-csatlakozás előtt, 2002-03-ban kísérletezett hasonlóval a korábbi, Leszek Miller vezette konzervatív kormány. Akkoriban a kormány még a pénzügypolitikai tanács megszüntetését is fölvetette. A pénzügypolitikai tanács némi átalakítása sikerült, az alapokmány megváltoztatására irányuló akciót azonban a központi bank visszaverte, miután számos, mértékadó külföldi pénzintézet, közte az Európai Központi Bank is véleményt nyilvánított a lengyel központi bank függetlenségének védelmében.

A lengyel kormány hagyományosan a gazdasági növekedés akadályozását veti a bank szemére, amely viszont általában a kormányzati költekezéssel indokolja gyakori szigorát. A szigor az utóbbi időben enyhült, nem utolsó sorban a költségvetés tavalyi, tervezettnél kisebb hiányára tekintettel, enyhült. A bank január végén és február végén negyed-negyed százalékponttal rekord alacsonyra, 4,0 százalékra csökkentette alapkamatát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Szalad a lengyel költségvetés

Az első két hónapban a lengyel költségvetés hiánya elérte az egész évi, 31,55 milliárd zlotys előirányzatnak a 22-23 százalékát - mondta a lengyel pénzügyminiszter-helyettes, Elzbieta Suchocka-Roguska. Ez éles fordulat ahhoz képest, hogy januárt 704 millió zlotys többlettel végezte a költségvetés.

hvg.hu Világ

Lengyel nem az iráni kutakodásra

Stefan Meller lengyel külügyminiszter elutasította Teherán kérését, hogy iráni történészek vizsgálódjanak, valóban megtörténtek-e a náci rémtettek a lengyelországi haláltáborokban.

MTI Kult

Provokatív pólótrikók kavarnak vitát Lengyelországban

Emberi jogi szervezetek különös pólókkal tesztelik a szólásszabadság határait Lengyelországban. Az ilyen trikókból a kelet-lengyelországi Lublin Marie Curie-Sklodowskáról elnevezett egyetemén a közelmúltban rendezett kiállítást a rektor bezáratta.

MTI Karrier

Lengyelország megnyitná munkapiacát kelet felé

A lengyel kormány új szabályozásra készül, megkönnyítendő az ország keleti szomszédai - Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország - munkavállalóinak lengyelországi munkavállalását.

MTI Világ

Már Lengyelországban a H5N1-es vírus

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusával volt megfertőzve az a két kimúlt hattyú, amelyeket a hét végén találtak az észak-lengyelországi Torunban - állapította meg a pulavyi állatorvosi intézet laboratóriumi vizsgálata.

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Stábja tagadja, hogy a horvát reality-sztár Borkaiékkal jachtozott

Stábja tagadja, hogy a horvát reality-sztár Borkaiékkal jachtozott

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki