szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem értett egyet a fővárosi önkormányzat várostervezési bizottsága azzal, hogy városrehabilitációs akcióterületté jelöljék ki a VII. kerület Károly körút, Király utca, Erzsébet körút, Rákóczi út által határolt részét, az úgynevezett régi pesti zsidónegyedet. Végleges döntést a Fővárosi Közgyűlés hoz csütörtöki ülésén.

A testület hosszas vita után, amelyben jelentősen eltért a főváros vezetésének álláspontját képviselő Schneller István főépítész és Hunvald György kerületi polgármester véleménye, két szavazat hiányában nem támogatta Horváth Gyula (MSZP) alelnök azon javaslatát, hogy akcióterület legyen ez a térség.

Egyetlen támogató szavazatot sem kapott viszont az a Demszky Gábor főpolgármester által jegyzett javaslat, hogy a rehabilitációs akcióterület nem megfelelő előkészítettsége miatt ne jelöljék ki akcióterületté a térséget.

Schneller István főépítész elmondta, hogy a főváros három éve egy új kerületi szabályozási terv kidolgozását szorgalmazza, amihez pénzt is elkülönített. Kifejtette, hogy időközben a világörökségnek "puffer" zónája lett ez a terület, ami szerinte azt eredményezte, hogy a főváros egyetértési jogot szerzett a szabályozásnál. A kerület azonban ennek ellenére a főváros véleményétől függetlenül hagyta jóvá a szabályozási tervet.

A főváros vezetése főként azért nem ért egyet az akcióterületté nyilvánítással, mivel a kerületi szabályozási terv túlzóan magas beépítést tesz lehetővé, illetve továbbra is bizonytalan a védelemre javasolt épületek sorsa - fűzte hozzá a főépítész.

Hunvald György (MSZP) kerületi polgármester cáfolta a főépítész állításait, s úgy vélte, hogy első lépést jelentene a területrendezéséhez, ha kijelölnék rehabilitációs övezetté. A világörökségek párizsi központjának véleményét idézve, elmondta, hogy a fővárosnak az úgynevezett puffer-területen nincs egyetértési joga, csak a konkrét világörökségi zónában. Ha a főváros biztos abban, hogy egyetértési joga van, akkor a főpolgármesternél négy hónappal korábban megtartott egyeztetés óta, a közigazgatási hivatalhoz kellett volna fordulnia.

Schneller István ez utóbbival összefüggésben megjegyezte, hogy a hivatal szakemberei elkészítették a közigazgatási hivatali beadványt. Ezt azonban vélhetően politikai okok miatt nem küldték el. Molnár István (SZDSZ) kerületi képviselőként is cáfolta a főépítészt, különösen azt az álláspontját sérelmezte, hogy további ingatlanspekulációt gerjesztene, ha akcióterületté nyilvánítanák a térséget.

Hunvald György bejelentette, kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a területre elrendelt változtatási tilalmat csütörtökön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Pert nyertek a régi pesti zsidónegyed védelmezői

Erzsébetváros önkormányzata köteles nyilvánosságra hozni a régi pesti zsidónegyed egyes épületeinek bontására és a felszabaduló területek beépítésére vonatkozó pályázókkal kapcsolatos információkat - mondta ki elsőfokú ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán, Budapesten.

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint