szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teherán fenn fogja tartani olajkivitelét akkor is, ha nemzetközi szankciókat vezetnek be ellene, kivéve, ha az ENSZ megtiltja olajkereskedelmét – jelentette ki az iráni olajipari miniszterhelyettes.

„Nem hiszem, hogy maga Irán leállítaná az olajtermelést” – mondta Nedzsád Hoszeinjan szerdán Szingapúrban, ahol egy olajügyi konferencián vesz részt. „Én személy szerint úgy gondolom, hogy Iránnak folytatnia kell az olaj szállítását vevőinknek, hacsak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) le nem állít bennünket” – közölte.

Irán a BT augusztus 31-én lejárt határideje ellenére nem szüntette be urániumdúsítását, s emiatt szankciók fenyegetik. Elemzők tartanak annak eshetőségétől, hogy Teherán bármilyen szankcióra válaszul leállítaná olajkivitelét, a kereskedők viszont derűlátók amiatt, hogy a tárgyalások még nem szakadtak meg teljesen.

A miniszterhelyettes kételyeit fejezte ki aziránt, hogy Iránra szankciókat rónának. „Nem hiszem, hogy a BT bármilyen szankciót rendelne el az olajra és a földgázra, mert az növelné az árakat, és fejfájást okozna a világ minden népének" – hangoztatta Hoszeinjan. Irán, a világ negyedik legnagyobb olajexportőre naponta mintegy 2,4 millió hordó olajat szállít a világpiacra. Az Ázsiába jutó nyersolaj 65 százaléka Iránból származik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tovább drágul az olaj

Csütörtökön folytatódott a kőolaj szabadpiacán a drágulás részben a Iránnak szabott ENSZ döntés határidejének lejártával, az ezzel összefüggő ellátási aggodalmak miatt és a nigériai helyzet következtében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökig adott határidőt az urándúsítás leállítására azzal, hogy utána szankciók fenyegethetik az OPEC-tag Iránt. Erre ez utóbbi a kivitel leállításával reagálhat.

MTI Gazdaság

Több havi mélyponton mozognak az olajárak

A nyersolajárak a hordónkénti 68 dolláros szint alatt mozogtak csütörtökön reggel a szabadpiacon, miután szerdán öt havi mélypontra süllyedtek. Az áresés újabb mozgatórugója, hogy csütörtökön várhatóan az amerikai benzinkészletek múlt heti emelkedéséről tesznek közzé adatokat az USA-ban.

hvg.hu Autó

Van ahol drágább a gázolaj, mint a benzin

A holtankoljak.hu adatai szerint szerda reggel akadnak az országban - elsősorban a fővárosban - olyan benzinkutak, amelyek drágábban mérik a gázolajat, mint a benzint. Mától három forinttal csökken a benzin és három forinttal nő a gázolaj literenkénti ára.

MTI Gazdaság

Emelkedett az olajár

Péntek reggel emelkedett a nyersolaj ára a szabadpiacon, s megközelítette a 73 dollárt hordónként. A piacot elsősorban a Mexikói öböl felé közeledő trópusi vihar aggasztja, de hozzájárult a dráguláshoz az is, hogy az iráni atomvita ENSZ-szankciók bevezetésének árnyékát vetíti előre, s ez hátrányosan érintheti az iráni olajexportot.