szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyersolajárak a hordónkénti 68 dolláros szint alatt mozogtak csütörtökön reggel a szabadpiacon, miután szerdán öt havi mélypontra süllyedtek. Az áresés újabb mozgatórugója, hogy csütörtökön várhatóan az amerikai benzinkészletek múlt heti emelkedéséről tesznek közzé adatokat az USA-ban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a WestTexas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 68,73 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 23 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 1,1 dolláros esés után 67,50 dollárra esett, ami öt havi mélypontot jelent.

Az amerikai utazási szezon befejezte után a nyersolaj iránti kereslet esésével számolnak a szakértők, miközben a benzinkészletek emelkedőben vannak. Az is enyhíti az ellátási aggodalmakat, hogy gyengült a Mexikói-öbölbeli hurrikán-veszély. A Royal Dutch Shell, amelynek fúrótornyai komoly veszteséget szenvedtek tavaly a Katrina hurrikán pusztításakor, jelenleg a tavalyi szint 20 százalékával több nyersolajat termelnek.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre szerda reggel gallononként (3,78 liter) 0,003 centtel csökkent a szingapúri ACCESS-ben a keddi NYMEX-záróhoz képest. Szerdán 0,0650 dollárral, kedden 0,0879 dollárral pénteken 0,0487 dollárral lett olcsóbb, csütörtökön 0,0159 dollárral kellett kevesebbet fizetni, míg múlt szerdán 0,0193 dollárral, múlt kedden pedig 0,0076 dollárral drágult New Yorkban.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre szerda este hordónként az októberi határidőre 1,11 dollárral 66,98 dollárra gyengült, június óta először fejezte be a napot 67 dollár alatt.

Csütörtök reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 634,01 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,31 dollárral drágább a szerdai későinél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökken a benzin és a gázolaj ára szerdától

A 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 10 forinttal, a gázolajét 3 forinttal csökkenti szerdán a Mol. A kutaknál ismét 280 forint közelébe, illetve alá kerül az átlagos benzinár.

hvg.hu Autó

Van ahol drágább a gázolaj, mint a benzin

A holtankoljak.hu adatai szerint szerda reggel akadnak az országban - elsősorban a fővárosban - olyan benzinkutak, amelyek drágábban mérik a gázolajat, mint a benzint. Mától három forinttal csökken a benzin és három forinttal nő a gázolaj literenkénti ára.

MTI Világ

Tovább drágul az olaj

Csütörtökön folytatódott a kőolaj szabadpiacán a drágulás részben a Iránnak szabott ENSZ döntés határidejének lejártával, az ezzel összefüggő ellátási aggodalmak miatt és a nigériai helyzet következtében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökig adott határidőt az urándúsítás leállítására azzal, hogy utána szankciók fenyegethetik az OPEC-tag Iránt. Erre ez utóbbi a kivitel leállításával reagálhat.