szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországnak ragaszkodnia kell ígéreteihez, hogy csökkenti költségvetési hiányát és kisebb mértékben nyúl az adóemelés eszközéhez, ha azt szeretné, hogy a forint élvezze ennek hasznát - jelentette ki szombaton Helsinkiben Járai Zsigmond.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) kötetlen ülésén vesz részt és ennek szünetében nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek. Elmondta: a piacok helyesen teszik, ha óvatosan fogadják a magyar kormány megszorító terveit. Ugyanakkor lát teret arra, hogy a forint erősödjön.

"Reméljük, hogy ha a kormány valóban előrehalad programjával és nem támaszkodik nagyon az adóemelésekre, jó lehetőség van a forint sebezhetőségének csökkenésére." - fogalmazott a jegybank elnöke.

"A konvergenciaprogram reális lépéseket tesz. Reális az is, hogy jövőre csökkenjen a jelenlegi költségvetési hiány. Ugyanakkor aggódunk az adóhelyzetnek a költségvetésre gyakorolt hatása miatt" - fejtette ki Járai Zsigmond a Reutersnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Autóbalesetet szenvedett Járai Zsigmond

Könnyű sérülést szenvedett a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond pénteken este a fővárosban, amikor autója egy másik személygépkocsival ütközött - jelentette a Hír Televízió.

MTI Gazdaság

Járai válsággal riogat

Járai Zsigmond szerint reformok nélkül válság lesz, de a gazdasági reformok nem elegendőek, társadalmi reformra is szükség van, mert egyes folyamatok a demokráciát veszélyeztetik.

MTI Gazdaság

Járai: sürgős kiadáscsökkentésre van szükség

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a választásokat követően a lehető legsürgősebben hozzá kell fogni a mára már elodázhatatlan reformokhoz, és sürgősen kiadáscsökkentésre van szükség az államháztartásban. Járai ezt a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara közös rendezvényén mondta.

MTI Gazdaság

Járai: három változatot tárgyaltunk

A Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülésén volt 0 bázispontos, 25 és 50 bázispontos kamatemelési javaslat is, a 25 bázispontot legalább 7-en megszavazták a 13 tagból - nyilatkozta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.

MTI Itthon

SZDSZ: Járait és Vargát is a Konvergencia Tanácsba!

Az SZDSZ azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy a Konvergencia Tanácsban kapjon helyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke is - közölte Horn Gábor ügyvivő.

MTI Gazdaság

Járaival találkozott Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc kormányfő lehetőséget lát szakmai együttműködésre, érdemi konzultációra a jegybankkal a konvergenciaprogramot illetően. A miniszterelnök ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületében fejtette ki azt követően, hogy Veres János pénzügyminiszter kíséretében találkozott a jegybank vezetőivel.

MTI Gazdaság

Járai: a konvergencia-program teljesíti a feltételeket

Járai Zsigmond szerint a Brüsszelnek elküldött konvergencia-program teljesítette a minimum feltételt, a dokumentum valós számokra épül, ám minél távolabbi időszakra vonatkozik, annál homályosabb, és a benne leírtak alapján nem vezet el az euró bevezetéséhez. Véleményét a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő gazdasági hetilapnak adott interjújában fejtette ki.

MTI Gazdaság

Járai Zsigmond bírálja Gyurcsány programját

A vezetésnek "halvány fogalma" sincs, mi történik a költségvetéssel, de azt sem tudják, hogy mit kell tenni - vélekedett Járai Zsigmond. Jelezte, a kedden nyilvánosságra hozott kormányprogramból az euróövezethez való csatlakozás 2010-es dátumát nem lehet kiolvasni

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”