szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iraknak akkor van a legnagyobb esélye lanyha olajkitermelése élénkítésére, ha termelésmegosztási egyezményekkel működik együtt a nemzetközi olajcégekkel - jelentette ki az iraki kormányfő-helyettes vasárnap, a szeptember 18-i iraki csúcsértekezletet előkészítő, Abudzabiban megrendezett tanácskozáson.

Barham Szaleh elmondta: várakozásai szerint az iraki olajkészletek kezelésével kapcsolatos alapelveket az idei év végéig rögzíti a parlament. Mint mondta, az iraki vezetés közel a megállapodáshoz a régóta várt szénhidrogén-törvényről, amely potenciálisan a nagybefektetéseket is lehetővé tenné az iraki olajágazatban. Ugyanakkor a harc tovább folyik arról, hogy az olajkitermelés feletti ellenőrzést a központi, vagy a helyi kormányzatok gyakorolják-e.

Szaleh szerint a kormányzatnak együtt kell működnie a nagy nemzetközi olajcégekkel, akik beruházásokat és technológiát hoznak Irakba. Ez a legjobb útja annak, hogy gyorsan korszerűsíteni lehessen az iraki olajipart és 2010-ig meg lehessen kétszerezni a jelenlegi napi 2,5 millió hordós kitermelést.

A politikus szerint az olajágazat beruházásait és a tulajdonjogokat rendező jogi keretek hiánya akadályozza a külföldi befektetéseket, az olajágazat liberalizációja és a piacnyitás viszont elősegítheti a külföldi befektetések beáramlását.

Jelenleg az iraki olajkitermelés az olajipari minisztérium és két, állami cég kezében van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Drágul az olaj az iraki választások miatt

Londonban a Brent olajféleség márciusi szállításra előbb 41 centtel drágult, a NYMEX-en a márciusi határidős amerikai könnyűolaj ekkor 47 centes áremelkedést jelzett, amivel hordónként 49,25 dolláros ár alakult ki.

MTI Gazdaság

Az iraki és az iráni válság nem engedi lefelé az olajárat

Az orosz nyersolajtermelés növekedésének lassulása, az iraki mezők mind egyértelműbb károsodása és az iráni nukleáris válság együttes felhajtóereje miatt aligha várható, hogy az idén tartósan 40 dollár alá süllyed a szabadpiaci olajár, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport csütörtöki elemzésében.

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év