szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szeretné növelni az alkoholra kivetett adó alsó határát. A javaslat vélhetően megosztja a tagállamokat.

A jelenlegi értékeket 1992-ben állapították meg, s a Bizottság attól tart, hogy az adó értelmetlenné válik, ha legalább az inflációval megegyező mértékben nem korrigálják a minimális kulcsot.

A javaslatok szerint az adó alapmértékét az 1993 és 2005 közötti infláció arányában növelnék meg, 2008 elején. Noha maguk a tagországok kérték a Bizottságot, hogy dolgozza ki az elképzelést az adónövelésre, a nemzeti kormányok nem értenek egyet e kérdésben.

A minimális adó mértékét az EU állapítja meg, a nemzeti kormányoknak persze joguk volt eddig is megemelni azt, amit több ország meg is tett, az egészségvédelem szempontjaira jivatkozva. (Közismert, hogy a skandináv országokban rendkívül magas az alkohol adója, ami ahhoz vezetett, hogy sokan Észtországból vagy Németországból viszik haza az italt.)

A Bizottság szerint az új adószint a legtöbb tagországban nem jelenthet gondot, hiszen már eddig is a minimális adómértéknél magasabban állapították meg a legkisebb kulcsot. Azok az országok, amelyek számára gondot okoz az adó növelése, 2010-ig átmeneti halasztást kaphatnak, ha ezt megfelelő indoklással kérik.

A bortermelő országok - ahol hagyományosan alacsony az adó mértéke, bor esetében például nulla százalék - várhatóan elutasítják a változtatást. Franciaország és Spanyolország már eddig is erőteljesen ellenezte az adó növelését, attól tartva, hogy a fogyasztás jelentősen visszaesik.

euractiv.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Tömeges alkoholmérgezések Oroszországban

Hivatalos adatok szerint Oroszországban évente több mint harmincezer embert ölnek meg a hamisított szeszesitalok. A kisebb kiterjedésű, néhány embert érintő mérgezések hétköznapi esetnek számítanak, ám az utóbbi napokban több mint háromszázan kerültek kórházba, és napról napra nő a halálos áldozatok száma is.

MTI Kult

Kevés drogos és az alkoholos kezelt

A bokaficamok okozzák a legtöbb feladatot a 14. Sziget fesztivál orvosi stábjának; félidőben az "optimális mennyiség" fele a drogos és alkoholos kezelések aránya - közölte a 400 fős egészségügyi különítmény vezetője vasárnap az MTI-vel.

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz