szerző:
MTI

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint egyértelműen pozitív piaci hatása lesz annak, hogy az Országgyűlés bizalmat szavazott pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, nem múltak el azonban a kockázatai annak, hogy felhígul a meghirdetett egyensúlyi program.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke a parlamenti szavazás után az MTI-nek azt mondta: a piaci fogadtatást jelzi, hogy a szavazás eredményének ismertetése után a londoni bankközi piacon azonnal egy forintot erősödött a forint euróárfolyama, 272,50-re.

„Azt hittük, hogy a miniszterelnök győzelmét a piac már beárazta ... úgy tűnik, alábecsültük, hogy a piac milyen pozitív tényezőnek tartja ezt az egész takarékossági csomag szempontjából", mondta a BoA vezető londoni elemzője.

Ha Gyurcsány elvesztette volna a bizalmi szavazást – nem mintha ez reális lehetőségként felmerült volna – „az egész takarékossági program elszállt volna”, fogalmazott Evans.

Azzal, hogy megnyerte a szavazást, és az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok nyomán is, a piac „kezdi elhinni”, hogy ez a kormány most már megpróbál hozzákezdeni a költségvetési deficitprobléma kezeléséhez, tette hozzá a Bank of America londoni alelnöke.

Evans szerint azonban ha ezek után ismét "elcsúszik" a költségvetés, az forint- és kötvénypiaci eladási hullámot okozna. "Ha viszont végigviszik a programot, felfelé mutató meglepetés érvényesülhet a forint euróárfolyamában", fogalmazott a BoA vezető szakértője.

A Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege ugyanakkor borúlátóbb előrejelzést adott. A cég kommentárja szerint mivel az adó- és hatóságiár-emelések zöme már szeptembertől érvényesül, a fogyasztói bizalomnak és az MSZP támogatottságának további esésével kell számolni. A szocialisták népszerűségvesztésének fő oka a takarékossági csomag, és csak sokkal kisebb részben Gyurcsány Ferenc "ellentmondásos" beszéde, és "általában objektívnek tartott, prominens politikai tekintélyek is" olyan aggodalmaknak adtak hangot, hogy közbizalom hiányában a kormány nem fogja tudni végigvinni a megtakarítási intézkedéseket, áll a Merrill Lynch pénteki londoni kommentárjában.

Az elemzés szerint a „drámai mértékben csökkent közbizalom” eredménye az lehet, hogy felvizezik a költségvetési csomagot, különösen annak kiadási oldali összetevőjét. A Merrill Lynch szerint jó térségbeli összehasonlítási lehetőséget kínál „a híres és ambiciózus” lengyel Hausner-terv 2003-2004-ből, amelyet – jóllehet névadójának, az akkori liberális miniszterelnök-helyettesnek az elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen volt – csak részben hagytak jóvá, és aztán teljesen vissza is fordították, ahogy csökkent a kormány támogatottsága.

A ház szerint jóllehet a piacok valószínűleg „rövid távon megkönnyebbülnek”, a jelenlegi környezetben jelentős a kockázata annak, hogy a jövő évi magyarországi költségvetési kiigazítás nem megy túl a bevételi oldali intézkedéseken, amelyek – tekintve a gazdasági növekedés várhatóan meredek lassulását – a GDP-érték hozzávetőleg 2 százalékával egyenértékű kiigazítást eredményezhetnek.

Ennek révén Magyarországra a nagy ikerdeficit problémája után „a csak valamivel kisebb ikerdeficit és a gazdasági stagnálás kombinációja” válhat jellemzővé, vélekedtek pénteken a Merrill Lynch londoni elemzői.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők szerint 8 százalékig gyorsulhat az infláció

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a több londoni ház által vártnál valamivel enyhébb augusztusi 12 havi inflációban a költségvetési intézkedések számos eleme még nincs benne, ezért a fogyasztói infláció további folyamatos emelkedése várható, egészen a 8 százalék körüli jövő évi tetőzési szintig. Az elemzők egyöntetűen újabb jegybanki kamatemeléseket is jósolnak.

MTI Gazdaság

Keddre csökkenést várnak a tőzsdei elemzők

A belpolitikai bizonytalanság továbbra is rányomhatja bélyegét a keddi kereskedésre, emiatt az elemzők gyengülést várnak a részvénypiacon. A BUX 260 pontos csökkenéssel nyitott reggel.

MTI Gazdaság

Pénzügyi elemzők: Gyurcsány távozása űrt hagyna maga után

A Lehman Brother's fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatalmon maradjon, legalábbis a következő hónapokig. A befektetési ház szerint ugyanis addigra a jövő évi költségvetést már elfogadják, és előbbre juthatnak a hosszabb távú reformtervek kidolgozásában is.

hvg.hu Itthon

Politológusok állásfoglalása az elemzők felelősségéről

"Nem tartjuk sem a parlamentáris demokráciához, sem a politológusok vitájához méltónak azok szavait, akik a közszolgálati televízió elleni támadást forradalomnak nevezték, és úgy vélték, hogy a miniszterelnök akár 'forradalom útján is eltávolítható' a hatalomból." - áll a médiában sokat szereplő politológusok által jegyzett nyilatkozatban.

MTI Itthon

Londoni elemzők: Orbán akciózása árthat a befektetéseknek

Gyurcsány Ferenc egyértelmű parlamenti megerősítését és a feszültség fokozatos csökkenését - ugyanakkor esetleges elhúzódását is - várják kedden kiadott elemzéseikben vezető londoni befektetési házak, amelyek szerint a koalíció most semmit nem nyerne, viszont saját magát is összedöntené a kormányfő eltávolításával.

MTI Gazdaság

Piaci elemzők nem számítanak kormányválságra

A piaci nyomás és a kamatemelési várakozás erősödhet, de kifejezett forintválság vagy a kormány bukása nem valószínű. Ezt londoni feltörekvő piaci elemzők tették közzé Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után.

MTI Gazdaság

Külföldi elemzők: nem fog felhígulni a Gyurcsány-csomag

Ellentétesen vélekednek a külföldi pénzintézetek elemzői a Fitch hitelminősítő szerdai döntéséről, a magyar kockázati kilátások besorolásának rontásáról. A Lehman Brother's korainak tartja a döntést, míg a Merryl Lynch szakértője szerint a zavargások kockázati értékelése még most is túlságosan derülátó.

Kihajtották a 307 km/h-s maximumot a Mercedes-AMG E63 S-ből – videó

Kihajtották a 307 km/h-s maximumot a Mercedes-AMG E63 S-ből – videó

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

12 milliárd dollárt utaltak haza az ukránok

12 milliárd dollárt utaltak haza az ukránok

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek

2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek