Nem volt rossz év a 2005-ös a legnagyobb magyarországi cégek számára. Árbevételük és exportjuk az előző évinél és az átlagosnál is jóval gyorsabban bővült. Foglalkoztatottaik száma csökkent ugyan, ám ez elsősorban az ország, nem pedig a cégek problémája.

A legnagyobb ötven magyarországi cég 2005-ben átlagosan csaknem 20 százalékkal növelte árbevételét, míg egy évvel korábban - magasabb infláció mellett - még 10 százalékkal sem. A világpiaci energiaárak elszabadulásával összefüggésben szépen emelkedett az energetikai és vegyipari cégek forgalma. A leglátványosabban azonban két exportorientált elektronikai, illetve gépipari cég - az IBM Data Storage Systems Információtechnológiai Kft. és a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. (75-75 százalék) -, valamint az egyebek közt útépítésekben érdekelt Colas-Hungária Építőipari Kft. és a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Rt. (50-50 százalék) fejlődött. Míg 2004-ben a top 50-ből több mint tíz cég árbevétele csökkent - az első tíz közül egyenesen minden másodiké -, 2005-ben mindössze háromé.

Hét új cég van az árbevételi toplistán, de ezek közül egy, a 32. helyen álló Metro Kereskedelmi Kft. csak amolyan régi-új: a 2004. évi listán még 16. helyezett Metro Holding Hungary Kft.-t olvasztotta magába (az egyesülés tehát nem állította meg a 2001-ben még 10. helyezett kereskedőcég évek óta tartó lecsúszását). Sejthető, hogy az adatait konzekvensen diszkréten kezelő Nokia Komárom Kft. mellett - ez a cég 2004-ben árbevétele alapján a 4. lehetett volna - két másik, korábban ezen a listán levő vállalat, a Michelin Közép-Európa Kereskedelmi Kft. és az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is a csúcscégek közé tartozik, adatközlésük híján azonban ez csak feltételezés lehet. Feltehetőleg e cégek hiánya is magyarázza, hogy a listára kerüléshez szükséges árbevételi küszöb csak mintegy 7 százalékkal emelkedett.

Az ágazati arányok egy év alatt alig változtak. Az árbevétel szerinti magyar top 50-be hagyományosan elsősorban kereskedelmi, energetikai és elektronikai vállalkozások tartoznak; most, ezek rovására, egyebek között két gyógyszergyár, valamint egy-egy távközlési és építőipari cég is felkerült a listára. Hosszú idő után egy nem a dohányszektorhoz kötődő agrárcég, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Rt. is bekerült az árbevétel szerinti top 50-be.

Különösen stabil az élboly; az első 11 közül kilencnek még a helyezése sem változott 2004 óta. A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt., valamint az Audi Hungaria Motor Kft. már a HVG első, 2000. évi toplistáján is az első két helyen állt; a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft., valamint a Magyar Telekom Rt. pedig 2001 óta őrzi harmadik, illetve negyedik helyét.

A legnagyobb ugrásra az IBM volt képes: 2004-ben 14 helyet esett vissza, 2005-ben viszont 18-at lépett előre. Az újonc Colas-Hungária egyből a 42. helyen kezdett. Tíz lépcsőfokot ugrott előre a Chinoin, nyolcat az Alcoa Köfém Kft., hatot a Samsung Electronics Magyar Kft. és a General Motors Southeast Europe Autóforgalmazó Kft. A legnagyobb vesztes - hét helyet visszaesve - a Magyar Posta Rt.

Első ránézésre igen jól teljesítettek a legnagyobb exportőrök, hiszen - folyó áron, forintban mérve - 13,5 százalékkal növelték kivitelüket, gyorsabban a 10 százalékos nemzetgazdasági átlagnál. Javulást tükröz az is, hogy míg a legnagyobb exportőrök listáján szereplő cégek közül 2004-ben még 15-nek, 2005-ben már csak tíznek az exportárbevétele csökkent. Ez arra utal, hogy a javuló európai és magyar konjunktúrát a nagy cégek tudták jobban kihasználni. Mindennek fényében meglepőnek tűnik, hogy a tavalyi exportőrlistára 24,6 milliárd forintos, a mostanira viszont már 11,4 milliárd forintos kivitellel is fel lehetett kerülni. A magyarázat egyszerű: 12, a 2004. évi exportlistán szereplő cég nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni kiviteli adatait. Közülük a Michelin Közép-Európa Kereskedelmi Rt. állt a legelőkelőbb - a 13. - helyen, a többség pedig a derékhadba, főleg a húszas helyeken végzettek közé tartozik. Az elzárkózásnak sokféle oka lehet, egy részük esetében valószínűsíthető, hogy nem szívesen dicsekedtek volna romló adataikkal - ez pedig némileg elbizonytalanítja a nagyok jó teljesítményére utaló megállapítást.

Az első 12 exportőrcég - ezek 2004-ben és 2005-ben is ugyanazok - exportja 13 százalékkal, vagyis a top 50 átlaga körül bővült. Fontos változás, hogy a hagyományosan az élen álló Audinak át kellett engednie a vezetést a kőolajszármazékok árának emelkedéséből és saját regionális terjeszkedéséből egyaránt profitáló Molnak. A nagyobb változások elektronikai cégekhez fűződnek: az IBM négy, a Samsung Electronics Magyar Rt. három helyet lépett előre, a Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft. viszont hat helyet esett vissza. A legnagyobb 12 exportőr 2005-ben az összes kivitel 41 százalékát adta, ezen belül a Mol egymaga 9,5, az Audi pedig a 8,6 százalékát teljesítette a teljes magyar kivitelnek. A leglátványosabban (csaknem kilencszeresére) a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. és (háromszorosára) a MÁV Rt. növelte exportját, az igazán nagyok közül pedig a már említett IBM mellett a Bosch is 75 százalékos bővítésre volt képes. Érdekes, hogy az exportőrlista új tagjainak egyharmada az agráriumhoz kötődik.

Foglalkoztatási helyzetkép (Oldaltörés)

Foglalkoztatási helyzetéről ezúttal 13 olyan cég is szolgáltatott adatot, amelyek tavaly - bár akkor is a listán lett volna a helyük, főleg ennek alsó harmadában - elzárkóztak ettől. A legnépesebb 50 hazai cég átlagos létszáma 6286 fő, ez 3,6 százalékos csökkenés 2004-hez képest, miközben az ország egészében lényegében stagnált a foglalkoztatás. Az átlag mögött természetesen igen eltérő helyzetű vállalkozások vannak, amit az is mutat, hogy szinte fele-fele arányban találunk közöttük létszámvesztő és -növelő cégeket. Arányában a legnagyobb leépítés a Philips Industries Magyarország Elektronikai Mechanikai Gyártó és Kereskedelmi Kft.-nél (25 százalék) és az Erste Bank Hungary Rt.-nél (20 százalék) történt, viszont a MÁV mintegy 10 százalékos leépítése egymagában mintegy 5700 embert érintett. A foglalkoztatási élboly sorrendje nem sokat változott, csak a Tesco-Global Áruházak Rt. 4. helyre ugrása (25 százalékos létszámbővüléssel) érdemel említést. Két gépgyártó - a Denso Gyártó Magyarország Kft. és a Bosch - 11, illetve tíz lépcsőfokkal jutott feljebb 30, illetve 50 százalékos létszámbővítése eredményeképpen. Számos bank alkalmazottainak száma 20-40 százalékkal bővült, néhányé viszont csökkent. A kereskedelmi cégekre a létszámfejlesztés jellemző, a távközlés viszont eminens leépítő.

Az adózott eredmény szerinti top 50 cégei átlagosan több mint 20 százalékkal növelték nyereségüket az előző évi 30 százalék után. A pénzcsinálók élbolya alig változott, az élen a négy blue chip - a Mol, az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt., a Magyar Telekom Távközlési Rt. és a Richter Gedeon - áll. Igaz, ezúttal - az adatközlés hiánya miatt - hiányzik a profitsztárok listájáról a 2004. évi 3. General Electric, a 4. Audi és az 5. T-Mobile Magyarország Rt. Újoncként - eredményének meghatszorozásával - egyenesen a 6. helyre ugrott viszont az IBM, s 27 grádicsot átlépve a 8. helyen büszkélkedik az Alcoa-Köfém Kft. Az eredmény változása alapján az első helyre az előző évben még veszteséges Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. került. Az árbevétel-arányos nyereség alapján a Sara Lee Hungary Gyártó és Kereskedelmi Rt. állhatott a dobogó legfelső fokára, majd a Budapest Airport Rt., a Lear Corporation Hungary Autóipari Gyártó Kft., a Richter és a Pannon GSM Távközlési Rt. következik.

Kisebbek a változások a saját tőke szerinti toplistán. Az átlagos saját tőke 13 százalékkal nőtt, a bejutási küszöb nem változott. Utóbbi akkor sem növekedett volna jelentősen, ha nem lett volna öt olyan cég, amely 2004-ben még igen, 2005-ben azonban már nem szolgáltatott adatot (közülük a legnagyobb a 2004-ben még második Audi). Egy évvel korábban a saját tőke és a bejutási küszöb egyaránt 12-13 százalékkal nőtt, a tőkefelhalmozás üteme tehát nem változott, de cégenkénti mértéke tovább differenciálódott. A Mol ezen a tabellán megtartotta vezető helyét, a dobogó második fokára pedig az OTP jött fel. A listán szereplő 12 pénzintézet (bank és biztosító) mindegyike előbbre lépett; különösen sokat, tíz helyet ugrott előre az Erste Bank. A legnagyobb vesztes a 21 hellyel lejjebb csúszott MÁV.

Az egy főre jutó árbevétel alapján ezúttal is - akárcsak 2004-ben - az Audi lett az első, a Mol pedig a második, a harmadik helyre azonban a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. jött fel. A lista végén, a hagyományokhoz híven, három állami szolgáltató - a Budapesti Közlekedési Rt., a Posta és a MÁV - tanyázik. Az egy főre jutó nyereség szerint viszont a Pannon áll az élen, megelőzve a Molt és az Audit. A listán szereplő utolsó nyolc cég már veszteséges - közülük három állami vállalat. A sajáttőke-arányos nyereség alapján a hagyományosan élen álló T-Mobile ezúttal nem szolgáltatott adatot, így a Lear Holdings (Hungary) Vagyonkezelő Kft. az első, a Lear Corporation Hungary Autóipari Gyártó Kft. a második (tavaly is az volt), majd két biztosító, az Allianz Hungária Biztosító Rt. és az Aegon-csoport következik. A rangsort ismét csak három állami cég, a Magyar Villamos Művek Rt., a BKV és a MÁV zárja.

Az ászok ászai közé, vagyis az export kivételével minden egyéb mutató szerinti toplistára felkerült cégek csoportja évről évre bővül. Az ászjelentés immár 16 céget tartalmaz a 2004. évi 14-gyel szemben, miközben az akkor a második helyen végzett General Electric, a negyedik helyezett Audi és az ötödik E.On Hungária Energetika Kft. neve adathiány miatt nem szerepelhet a listán, bár valószínűleg ezúttal is ott lenne a helyük.

KARSAI GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Módszertan

A legnagyobb hazai társaságokról árbevételük, adózott eredményük, alkalmazottaik száma, saját tőkéjük...

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát