A magyar Deloitte elnöke, Simor András az egyik a sok lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére, alkalmasint a legvalószínűbb jelölt, de a miniszterelnök még nem döntött, mondták meg nem nevezett bennfentesek pénteken hírügynökségeknek.

„A Simor kiválasztásáról szóló hír messze jár az igazságtól, semmi sem eldöntött még. A miniszterelnök sok jelöltet mérlegel, és valóban, Simor egy lehetséges jelölt, de sokan mások is vannak” – idézett a Reuters egy kormányfőhöz közelinek nevezett, de néven nem említett tájékoztatót, a Simor András jelöltségéről korábban megjelent újsághírre a reagálva. Egy szintén meg nem nevezett kormányforrás a legvalószínűbb jelöltnek nevezte Simor Andrást, írta a Dow Jones hírügynökség. 

Simor András az egyik a sok lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére, alkalmasint a legvalószínűbb jelölt, de a miniszterelnök még nem döntött, mondták meg nem nevezett bennfentesek pénteken hírügynökségeknek. Danks Emese kormányszóvivő megerősítette, hogy a jelölt személyéről nem született még döntés. A miniszterelnök időben megteszi javaslatát - tette hozzá.

A Népszabadság pénteki számában megjelent hír szerint a miniszterelnök a napokban nevezi meg jelöltjét a jegybankelnöki posztra.

A korábbi találgatásokban legalább 8-10 név vetődött fel, mint esélyes, Surányi György, volt jegybankelnöktől kezdve Medgyessy Péter, volt miniszterelnökön keresztül egészen Hamecz Istvánig, a jegybank ügyvezető igazgatójáig. Az MNB elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A jelenlegi elnököt, Járai Zsigmondot 2001. március 2-i hatállyal nevezte ki a köztársasági elnök, Orbán Viktor javaslatára. Kinevezését 2001. február 22-én vette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől, a Parlamentben.  

A jelölési procedúra szerint a jelöltet meghallgatják az Országgyűlés bizottságaiban, elsősorban a költségvetési bizottságban. Járai esetében a meghallgatások február 5-én voltak a költségvetési és a gazdasági bizottságban.

Simor András-portré (a HVG 1997/37. száma alapján)

Simor András
© Pataky Zsolt
„Életutam meglehetősen sablonos. Édesapám a hetvenes években miniszterhelyettes volt az építésügyi tárcánál, édesanyám mint főkönyvelő dolgozott. Egyedüli gyerekként Budapesten nevelkedtem az ötödik, majd az első kerületben” – nyilatkozta Simor a HVG-nek még 1997-ben, amikor a bécsi CA IB Investmentbank ügyvezető elnöke volt.

„Konszolidált, konformista fiatal voltam. Nem lázadtam, nem volt soha derékig érő hajam, se szakállam” – emlékszik egykori önmagára az ifjabb magyar menedzsernemzedék képviselője. „Talán apám kínlódásoktól sem mentes életét látva tartottam távol magam az aktívabb szerepvállalástól” – teszi hozzá magyarázólag.

A Rákóczi Gimnáziumban letett érettségit követően mindenesetre egyből bejut a közgazdasági egyetemre, s onnan 1976-ban a nemzetközi pénzügypolitikai szakon szerzett diplomával a Nemzeti Bankba, annak is egyik szentélyébe, a nemzetközi osztályra. Ahonnan két év múltán máris Londonba küldik, az MNB filiáléjaként üzemelő Hungarian International Bankhoz. Hat éve van beletanulni az értékpapírok és váltók forgalmazásába. 1985 őszén – „kezdtem unni a váltókereskedelmet” – hazakerül, immár osztályvezető-helyettesként.

„Külföldi hitelműveletek és kötvénykibocsátások szervezése, valamint adósságkezeléssel kapcsolatos swap-tranzakciók létrehozása volt a feladatom” – ad erről a laikusok számára eleve tiszteletet parancsoló információt. 1989 februárjában aztán belevág a Creditanstalt Értékpapír Rt. gründolásába, ami végül ügyvezető igazgatóságba torkollik. Innen katapultál a Bank of Austria és a CA befektetési leányainak egybekeléséből létrejövő, bécsi központú, új befektetési bank legdíszesebb székébe. Ezt követően 1998–2002-ig a Budapesti Értéktőzsde elnöke, 1999 óta pedig a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

„Szívesen bridzselek, persze csak kávéházi szinten, szeretek síelgetni, és visszatérve gyerekkori szenvedélyemhez, épp a napokban vettem egy Balaton 31-es vitorlást” – tudósított 1997-ben pozíciójához méltó passzióiról Simor András.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Az MNB elnök 14 pontja avagy a realisták lehetetlenje

„Legyünk realisták, követeljük a lehetetlent”, - adta ki a jelszót még bohó forradalmár korában Joschka Fischer, jelenlegi német külügyminiszter. Valami hasonló járhatott a Nemzeti Bank elnökének fejében is, amikor meghirdette 14 pontját a fiskális és monetáris politikáról.

MTI Gazdaság

MNB: 2007-ben 2,5 százalékos gazdasági bővülés

A Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint 2007-ben 2,5 százalékos, 2008-ban pedig 2,4 százalékos lesz a gazdasági bővülés Magyarországon – áll a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kiadott inflációs jelentésében.

TEK-esek akcióztak a Bécsi úton

TEK-esek akcióztak a Bécsi úton

Mátrai Erőmű: az állam sokat veszíthet, de Mészáros Lőrinc már biztosan nyert rajta

Mátrai Erőmű: az állam sokat veszíthet, de Mészáros Lőrinc már biztosan nyert rajta

Botka László is kilépne az állami kukaholdingból

Botka László is kilépne az állami kukaholdingból

Sikkasztás miatt ítélték el Kengyel polgármesterét

Sikkasztás miatt ítélték el Kengyel polgármesterét

Kétszáz pucér ember előtt zenélt az Irigy Hónaljmirigy

Kétszáz pucér ember előtt zenélt az Irigy Hónaljmirigy

Bige megnevezte, ki az a személy szerinte, aki miatt rászállhattak a hatóságok

Bige megnevezte, ki az a személy szerinte, aki miatt rászállhattak a hatóságok