Cégek érdekeinek rendelik alá a tudományos eredményeket?

Egy most közzétett jelentés szerint az üdítőipar olyan tudományosnak minősített tanulmányok elkészítését támogatta, amelyek arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a nem alkoholos italok egészségesek - írja az euractiv.hu.

  • euractiv.hu euractiv.hu
Cégek érdekeinek rendelik alá a tudományos eredményeket?

Washingtoni és bostoni gyermekkórházakkal foglalkozó alapítványok fedezték fel a manipulált tanulmányokat, amelyek alkalmasak voltak a nagyközönség és a hatóságok befolyásolására.

A jelentés üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel és tejtermékekkel kapcsolatos kutatások eredményeiből vont le következtetéseket. A tüzetes vizsgálódás kimutatta, hogy a cégek által támogatott munkával elkészített tanulmányok esetében nyolcszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a piaci szereplők számára kedvező eredményre vezetnek a „tudományos tapasztalatok”.

Hasonló vizsgálódást a gyógyszergyártó cégek befolyásolási gyakorlatával kapcsolatban is készítettek korábban, de az üdítőipari lobbizást vizsgáló jelentés szerint ez utóbbi „iparág” sokkal veszélyesebb, mert az egész társadalmat érinti.

Az üdítőitalok gyártói Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is egyre kevesebb bevételre tesznek szert, a fogyasztók ugyanis mindinkább az ásványvizeket preferálják a cukros üdítőitalokkal szemben.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.