szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában tavaly rekordot döntött a külkereskedelmi mérleg többlete, miután az export 27 százalékkal, míg az import 20 százalékkal nőtt.

Az Új Kína hírügynökség szerdai jelentése szerint az aktívum 74 százalékkal nőtt, 177,47 milliárd dollárra. A kivitel 27,2 százalékkal 969,08 milliárd dollárra, az import 20 százalékkal 791,61 milliárdra emelkedett. Elemzők szerint a 12 havi többlet az év közepére elérheti a 250 milliárd dollárt, utána viszont már eshet, tekintettel arra, hogy növekedni fog a fogyasztási cikkek és a feldolgozó ipari berendezések importja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Jól tejel a kínai kacsa

Megkezdte működését az a kínai-magyar, víziszárnyas-tenyésztésre alakult közös vállalkozás, amelynek beruházási értéke teljes kiépülése után meghaladja majd az 500 millió dollárt – mondta Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára Pekingben.

Melléklet

Kínai és indiai gazdasági száguldás

Kína a világ negyedik legnagyobb gazdaságává vált az idén, sőt egyes számítások szerint rövidesen megelőzheti a még harmadik Németországot is. A kínai gazdaság 2006-ban ismét 10 százalék körüli ütemben nőtt, hiába fogadkozott Peking, hogy a túlfűtöttség elkerülésére visszafogja a tempót. Nem törte meg a lendületet - és a kereskedelmi többletet sem mérsékelte -, hogy az USA nyomására, ha óvatosan is, de hagyta felértékelődni valutáját, a jüant. A lendületes export nyomán valutatartaléka az év végére meghaladta az ezermilliárd dollárt, és e tekintetben világelsővé vált, megelőzve Japánt. A kínai gazdaságpolitikusok ezt látva az import növelését és a belső kereslet ösztönzését javasolták.