szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb vasútmodellgyára, a német Märklin a kereslet csökkenése miatt bezárja egyik németországi üzemét, s a gyártást egyebek mellett Győrben lévő üzemében összpontosítja.

A cég vezetésének döntése értelmében 2007 második felében bezárják a dél-türingiai Sonnebergben lévő üzemet, ahol 220 munkahely szűnik meg. A gyártást a jövőben a cég fő üzemében, Göppingenben, illetve Nürnbergben és Győrben folytatják. A költségcsökkentés jegyében a nürnbergi és a göppingeni gyárban is csökkentik a létszámot, 30, illetve 60 fővel. Ugyanakkor a meglévő üzemekben 50 százalékkal 15 millió euróra növeleik a beruházásokat.

Göpinngenben főleg mozdonymodelleket gyártanak, a türingiai Sonnebergben a vagonokat készítik - Sonnebergben székel a Kelet-Európában igen jól ismert Piko vasútmodellcég is -, Győrben a síneket és a többi kiegészítőt gyártják. 

Az európai modellvasútpiacot a kilencvenes évek elejétől tönkretette az olcsó távol-keleti és amerikai elektronikus játékok versenye, ezt tetézte az utóbbi években a fogyasztói bizalom általános romlása, amire az európai cégek többsége elhibázott fejlesztéspolitikával reagált: az egyszerűbb szerkezetű modellek rovására erősen növelték a számítógéppel vezérelhető, elektronikus modellek arányát a termékpalettán, mert - tévesen - azt remélték, hogy így versenyben maradhatnak.

Ez a fejlesztés módfelett megdrágította az újfajta, elektronikus vasútmodelleket a hagyományosakhoz képest, miközben külsőre már nem voltak fejleszthetők a gyári modellépítési technológia nyolcvanas években elért, igen magas fokához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Több száz modellvasutast bocsátanak el

A világ legnagyobb modellvasút-társasága, a német Märklin göppingeni gyárában a költségtakarékosság jegyében 400 munkahely megszűntetését tervezi a jelenlegi 1100-ból.