szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háztartási szektor forintban denominált hiteleinek kamatszintje májusban nem változott a tavaly májusihoz képest, a lekötött betétek közül az éven belüli lekötés esetében mérséklődött a kamatláb, a tavaly novemberi 6,81 százalékos szintre tért vissza – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Egyre több a svájci fank alapú hitel.
Csúcstámadás
© hvg.hu
A svájci frankban denominált fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke májusban az eddigi legmagasabb értékét vette fel, 63,6 milliárd forintot tett ki. A januári átmeneti csökkenés után az ötödik hónapban tovább emelkedett a svájci frank alapú lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke.

A nem pénzügyi vállalatok forintban denominált hitelei és lekötött betétei esetében az átlagos kamatlábak szintje tavaly november óta lényegében változatlan a jegybank közlése szerint.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába a közlemény szerint január óta változatlannak tekinthető, májusban 20,17 százalék volt.

A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának trendje több, mint egy éve változatlan. A kamatláb májusban 9,90 százalék, a hitelköltség-mutató 12,63 százalék volt.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje az elmúlt egy évben szinten stagnál, májusban az átlagos kamatláb 17,62 százalékot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 25,01 százalékot tett ki.

Az MNB szerint májusban a fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 19,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 10,3 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 11,5 milliárd forint volt.

A háztartási szektor látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagkamatlába májusban 2,96 százalékot tett ki. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába tavaly december óta csökken, májusban a 2006 novemberi 6,81 százalékos szintre tért vissza.

Az éven túli lejáratra lekötött betétek kamata nem változott, az egy éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratú lekötött betéteké 7,61százalék, a 2 éven túliaké 4,28 százalék volt májusban.

A lekötött betétek új szerződéseinek értéke májusban 36,1 milliárd forinttal 522,7 milliárd forintra emelkedett.

A svájci frank alapú változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának szintje az elmúlt egy évben 1 százalékpontot emelkedett, májusban 6,36 százalék volt. Az átlagos hitelköltség mutató szintje nem módosult, 9,36 százalék maradt.

A svájci frankban denominált személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója a 2006. júliusi emelkedést követően enyhén csökkenő tendenciát mutat.

Az euróban és svájci frankban denominált szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatlábai közötti különbség 2007. májusban volt az elmúlt egy év során a legalacsonyabb. A háztartási szektor változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású forint személyi hiteleinek átlagos hitelköltségmutatója 25,19 százalékot, az euróban denominált személyi hiteleké 13,17 százalékot, a svájci frankban denominált személyi hiteleké pedig 18,02 százalékot tett ki májusban.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású forintban denominált szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója 15,21 százalék, az euróhiteleké 7,92 százalék, a svájci frankban denominált hiteleké pedig 7,32 százalék volt. Az új szerződéseken belül domináns svájci frank denomináció esetében a fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 2007. február óta emelkedik. Májusban az új szerződések értéke a 2005. január óta tapasztalható legmagasabb értékére emelkedett, 63,6 milliárd forintot tett ki.

Január óta a forinthitelek svájci frank hitelekhez viszonyított aránya 10 százalék alatt van. Az euróban denominált fogyasztási hitelszerződések értéke jelentéktelen, az elmúlt egy év során 1,5 milliárd forint alatt volt.

A lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke 2007. február óta folyamatosan emelkedik. Májusban az új szerződések értéke a 2006. év végi szintre tért vissza, 54,1 milliárd forintot tett ki.

A nem pénzügyi vállalatok forintban denominált hitelei és betétei esetében az átlagos kamatlábak szintje 2006. október óta gyakorlatilag nem változott. A nem pénzügyi vállalati forintban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 9,53 százalékot, a folyószámlahiteleken kívüli egyéb hitelek átlagos kamatlába pedig 9,03 százalékot tett ki. A folyószámlahiteleken kívüli változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású egyéb hitelek új szerződéseinek értéke májusban 10,9 milliárd forinttal 193,0 milliárd forintra emelkedett.

A bankközi forintpiacon 2007 májusában a forgalom 889,4 milliárd forinttal 3015,6 milliárd forintra emelkedett. Az egynapos bankközi hitelek forgalommal súlyozott átlagkamatlába májusban az áprilisihoz képest nem változott, 7,79 százalékot tett ki. Az 1 hónapos lejáratú bankközi kihelyezések átlagkamatlába 9 bázisponttal 8,02 százalékra módosult. Májusban nem volt 3 hónapos lejáratú bankközi kihelyezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökkentek a fogyasztási hitelkamatok

A háztartásoknak nyújtott fogyasztási forinthitelek és a betéti kamatok átlagos kamatlábai csökkentek, a lakossági egyéb hitelek átlagos kamata az előző havi csökkenés után visszaállt a korábbi szintre szeptemberben - tette közzé hétfőn az MNB.

MTI Gazdaság

Csökkennek a hitelkamatok

A betéti kamatok mérséklését a hitelintézetek többsége már februárban bejelentette, a hitelek kamatainak csökkentése egy hónappal később, március elején indult meg.

MTI Gazdaság

Lefelé tartanak a banki hitelkamatok

Az év eleje óta a jegybanki alapkamat 9 százalékról a 7,75 százalékra zsugorodott, legutóbb március 29-én csökkent 50 bázisponttal. Néhány hitelintézet a jegybankot követve azonnal mérsékelt betéti kamatot, hitelkamat csökkentésről azonban csak később érkeztek az első banki közlemények. Feltűnő azonban, hogy folytatódik a tendencia: a hitelek kamata jóval visszafogottabban mérséklődik, mint a betéteké.

MTI Gazdaság

Nőttek a fogyasztási-hitelkamatok

A lakossági fogyasztási forinthitelek kamatai januárban az egy évvel korábbi magas szintre emelkedtek januárban, miközben a lekötött forint betétek kamatai kis mértékben csökkentek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MTI Gazdaság

Csökkentek a háztartási hitelkamatok júniusban

A háztartásoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlábai - a folyószámlahitelek kivételével - csökkentek júniusban, a betéti kamatlábak gyakorlatilag nem változtak - tette közzé pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).