szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi terveknél várhatóan enyhébb lesz az unió borreformja, mert figyelembe veszik azokat a tagállami véleményeket, amelyek a múlt évi első bemutatást követően megfogalmazódtak.

Russell Mildon, az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóságának témáért felelős igazgatója szerdán Budapesten ismertette az európai borrendtartás új tervezetét. Ennek lényege: 400 ezer hektárról 200 ezer hektárra csökkenne a kivágandó szőlőterület nagysága. Emellett a kivágás körülményeinek meghatározásakor a tagállamok is beleszólást kaphatnának ebbe az ügybe. Továbbá 120 millió eurót biztosítanának piaci promócióra a harmadik országba irányuló export tekintetében. Fennmaradna továbbá az import mustból való borok készítésének tilalma is, ezt korábban engedélyezték volna.

Az unió mezőgazdasági főigazgatóságának igazgatója azzal indokolta a borpiaci rendtartás reformját, hogy az unióban nagy a bor túltermelés, azaz szerinte ha nem kerülne sor a kiigazításra, 2010-re az unió  bortermelésének 15 százalékát tennék ki éves szinten az eladatlan készletek.

Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, az évi 1,3 milliárd eurós költségvetést a következő években úgy szeretnék felosztani, hogy a kivágás finanszírozására évi 12 százalékot, a nemzeti intézkedések forrásaként 62 százalékot, míg a borrégiók vidékfejlesztésére 21 százalékot biztosítanának. A nemzeti intézkedések finanszírozásán belül 9 százalék jutna a promóció, a marketingbüdzsé finanszírozására.

Az ismertetésen a magyar szakemberek úgy vélték, hogy a forrásfelosztás továbbra is az unió régi tagállamainak kedvezne, ezért azt hangoztatták, hogy ezt a felosztást meg kellene változtatni. A tervezetet a bizottság szerdán fogadja el az igazgató szerint és miután a javaslatot az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa  is véleményezte, elfogadta, jövő év nyár végén léphetne ténylegesen életbe a borpiaci reform.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gazdaság

Etyek-Buda felzárkózik a borvidékek elitjéhez

A magyar bortermelő tájak között az Etyek-Budai Borvidék alighanem különleges és fontos szerepet fog betölteni. Bár pontos helyét még keresi, a főváros közelsége, természeti szépségei, kiváló termőhelyi adottságai s néhány turisztikai szempontból is vonzó beruházás (filmstúdió, golfpálya, lovaspóló pálya, horgásztó stb.) miatt a szép tájat, az izgalmas programokat és a jó borokat kedvelő utazók egyik fő magyarországi célpontjává válhat. Belestünk a kulisszák mögé.

hvg.hu Gazdaság

Magyarország legvidámabb borai a szekszárdi hegyhátakon

A szekszárdi talán a legszínesebb magyarországi borvidék. Az erősen tagolt domborzat, a változatos termőhelyek, a sok szőlőfajta, a hangulatos régi és látványos újonnan emelt borospincék, a nagy szőlőtáblák és az apró parcellák egyedi ritmusú látványától a látogatónak az a benyomása, hogy ez igazán jókedvű vidék.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár

A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.