szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Telekom Nyrt. (MT) 59,4 milliárd forint nettó eredményt ért el az első háromnegyed évben, ami 1,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 60,3 milliárd forintnál - közölte a társaság csütörtökön.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványnak (IFRS) megfelelő gyorsjelentés szerint a bevételek 2,7 százalékkal, 490,3 milliárd forintról 503,6 milliárd forintra nőttek az első kilenc hónapban az előző év azonos időszakához képest.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizácó előtti eredmény (EBITDA) 2,1 százalékkal, 203,0 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta pedig 40,3 százalék volt.

A jelentés szerint az év első kilnec hónapjában a mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes forgalomból és a TETRA szolgáltatásból származó bevételek csökkenését.

A KFKI csoport, a TSystems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007. első kilenc hónapjában 18,8 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez.

A montenegrói vizsgálattal kapcsolatos költségek - 3,7 milliárd forint - és végkielégítéshez kapcsolódó kifizetések és elhatárolások 8,2 milliárd forintos összege nélkül a csoport EBITDA-ja 214,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig elérte a 42,7 százalékot. A jelentés idézi Christopher Mattheisent, az MT elnök-vezérigazgatóját, aki úgy véli, a létrehozott új irányítási struktúra révén és a létszámhatékonyság növelésével hosszú távon is versenyképes lesz a vállalat. Az egyes ügyfélszegmensekre épülő új irányítási struktúrát 2008. elejétől vezetik be, a részletek véglegesítése folyamatban van.

A vezetékes szolgáltatások, a T-Com szegmens bevételei az év első kilenc hónapjában 230,7 milliárd forintot tettek ki, ami 2,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az EBITDA 93,2 milliárd forint volt, 3,9 százalékkal kisebb a bázisénál.

Az idén szeptember végén a szélessávú csatlakozások száma meghaladta a 680 ezret. Ugyanakkor az erős mobil-helyettesítés és a kábelszolgáltatók által támasztott verseny miatt a vezetékes vonalak száma csökkent, szeptember végén 5,3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A mobil bevételek nőttek (Oldaltörés)


A T-Mobile szegmens bevételei 1,6 százalékkal 257,7 milliárd forintra nőttek, az EBITDA  9,5 százalékkal, 114,6 milliárd forintra nőtt. A mobil bevételek növekedését a nemzetközi mobil szolgáltatóknál elért magasabb hang alapú forgalmi bevételek, valamint az értéknövelt szolgáltatásokból származó magasabb bevételek okozták.

A T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma 5,8 százalékkal, a 2006. első három negyedévi 139 percről 2007 azonos időszakában 147 percre növekedett. Az egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétel 4,8 százalékkal, 4793 forintról 4565 forintra csökkent, elsősorban az alacsonyabb átlagos percdíjak következtében.

A T-Mobile Magyarországnak 44,1 százalékos piaci részesedése volt a mobil piacon szeptember végén. A cég átlagos előfizetői száma egy év alatt 6 százalékkal növekedett. A szerződéses előfizetők aránya 2007. szeptember 30-ra az előző évi 33,9 százalékról 36,9 százalékra nőtt.

A T-Systems szegmens bevételei az első kilenc hónapban - a KFKI csoport és a T-Systems Hungary konszolidációjának köszönhetően- 31,3 százalékkal, 56,7 milliárd forintra nőttek. Az EBITDA 1,7 százalékkal, 11,561 milliárd forintra emelkedett.

Az első kilenc hónapban a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 49,9 milliárd forint volt. A teljes összegből a T-Com szegmensre 22,0 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 24,5 milliárd forint jutott, amiből 8,7 milliárd forintot a mobil szélessáv fejlesztésére költöttek. A T-Systemsre 1,5 milliárd forintot fordítottak.

Nőtt a nettó adósságállomány (Oldaltörés)


A Magyar Telekom csoport nettó adósságállománya 274,2 milliárd forintra nőtt, mivel az osztalékfizetések következtében emelkedett a hitelállomány. A nettó eladósodottsági ráta így a 2006. szeptember végi 26,4 százalékról 2007. szeptember végére 32,2 százalékra emelkedett.

A Magyar Telekom Nyrt. jegyzett tőkéje változatlanul 104,277 milliárd forint volt szeptember végén. A saját tőke egy év alatt 14,6 százalékkal, 512,7 milliárd forintra csökkent.

Az MT részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záró ára 920 forint volt. Az elmúlt 12 hónapban a részvény legmagasabb ára 1073 forint, a legalacsonyabb pedig 880 forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

15 százalékos létszámcsökkentés a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekom csoport a jövő év végéig 15 százalékkal csökkenti létszámát az idei júniusi 12 300-hoz képest, elsősorban a Magyar Telekom Nyrt.-nél - mondta Somorjai Éva, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Magyar Telekom: 7,5 százalékkal kisebb eredmény

A Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) az első félévben 34,2 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 7,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – közölte a társaság tőzsdei gyorsjelentésében.