szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyitásban megnyugvást, enyhe pozitív korrekciót várnak a Budapesti Értéktőzsdén a szakértők pénteken, ugyanakkor felhívták a figyelmet a piac törékenységére, a továbbra is pesszimista, és jelentősen ingadozó nemzetközi hangulat miatti bizonytalanságra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője enyhe pozitív korrekcióra számít az elmúlt napok veszteségei után. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a nemzetközi piacok hangulatingadozásaira, ami törékennyé teszi a magyar piacot is. Az Egist illetően az elemző enyhe erősödésre számít, tekintettel a gyógyszergyár pénteken közzétett gyorsjelentésében fellelhető pozitívumokra.

Hasonlóan vélekedett Farkas Róbert, a Raiffeisen Bank elemzője. Elmondta: pozitív nyitásra és az Egis részvényárfolyamának erősödésére számít, ám a bizonytalanságra ő is felhívta a figyelmet. Említést tett az amerikai piacok gyengélkedéséről, illetve a jelentős eladási nyomásról. Úgy vélte, amíg a dollár gyenge nincs ok az aggodalomra, de ha az amerikai valuta erősödni kezd, kedvezőtlen fordulatot vehetnek az indexek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 272,85 pontos csökkenéssel, 26.769,63 ponton zárt csütörtökön, az előző kereskedési nap záróértékhez képest ez 1,01 százalékos gyengülés.

A részvénypiac forgalma 29,83 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyamai, a Magyar Telekom kivételével csökkentek a szerdai záróárakhoz képest.

A Mol árfolyama 390 forinttal, 1,48 százalékkal 25 880 forintra esett, forgalma 8,81 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom részvénye 4,02 milliárd forintos forgalomban 5 forinttal, 0,54 százalékkal 925 forintra emelkedett.

Az OTP árfolyama 125 forinttal, 1,34 százalékkal 9 210 forintra csökkent, 12,52 milliárd forintos forgalomban.

A Richter ára 285 forinttal, 0,77 százalékkal esett, 36.735 forinton zárt, a papírok forgalma 2,9 milliárd forintot ért el.

Szektortársa, az Egis ugyanakkor 97,1 millió forintos forgalomban, 0,38 százalékkal, 80 forinttal, 21. 10 forintra emelkedett.

A BUMIX 18,00 ponttal, 0,53 százalékkal, 3.375,53 pontra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!