szerző:
MTI/hvg.hu

Üzemet létesít Magyarországon az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár 300 millió euró értékben – jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán Újdelhiben indiai cégvezetőkkel folytatott tárgyalásai után.

Gyurcsány Ferenc és Onkar Sz. Kanvar, az Apollo Tyres elnöke.
Gyöngyösre települnek
© MTI - Soós Lajos
Közvetlenül az új üzem létesítéséről szóló megállapodás előtt állunk – mondta a miniszterelnök az Indiai parszövetség (CII) szervezte üzleti konferencián elhangzott felszólalásában.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. közleménye szerint a kelet-európai gyártóbázis Gyöngyösön jön létre. Az Indiában vezető gumiabroncsgyártóként számon tartott vállalat a magyarországi üzemben két fázisban 1500 ember foglalkoztatását tervezi.

A helyszínről való döntésben az úgynevezett „reach cost” játszott jelentős szerepet; e mutató a termék végfelhasználóhoz történő eljuttatásának költségét jelzi.

Gyurcsány Ferenc indiai sajtóértekezletén – amelyet Onkar Kanvarral, az Apollo Tyres elnökével tartott – elmondta, hogy a szlovákokkal voltunk versenyben a beruházásért, és annak ellenére is megszereztük, hogy 4 millió euróval kisebb ajánlatot tettünk. Ennek oka – tette hozzá –, hogy van szektorális hatása, hogy korábbi döntésekkel nagy gumiipari vállalatokat csalogattunk Magyarországra.

Az alapkőletétel a tervek szerint április 13-án lesz, onnan számított 18-20 hónapon belül indulhat meg a termelés; évente 7 millió gumiabroncs gyártását tervezik. Az európai piacra személyautókra és terepjárókra gyártanak majd gumiabroncsokat, és főleg magyarokat alkalmaznak.

Az egy foglalkoztatottra jutó támogatás, amelyet ennek az indiai cégnek nyújtanak, egyharmaddal kisebb a Hankooknak nyújtott támogatásnál – hangzott el a tájékoztatón.

A több mint 30 éve alapított Apollo Tyres Ltd. a világpiaci rangsorban 15. helyet foglalja el, 7 gyára van Indiában és Afrikában. A csoport abroncsgyárainak jelenlegi kapacitása naponta 45 ezer darab, a cég nettó árbevétele 2007-ben meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Ez a negyedik komoly külföldi beruházás a gumiabroncsgyártásban. A közelmúltban a koreai Hankook Dunaújvárosban létesített abroncsgyárat, ahol tavaly június végén indult meg a termelés. Az üzem 535 millió euró beruházással épült fel 110 ezer négyzetméter alapterületen. A gyárban 1100-an dolgoznak. Tavaly kétmillió, az idén 5 millió, 2010-ben, a teljes kapacitás elérésekor pedig várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóabroncsot készítenek. Korábban a japán Bridgestone és a francia Michelin létesített, illetve vásárolt és fejlesztett gyártókapacitásokat Magyarországon. Magyarország ezzel Európa egyik meghatározó gyártóhelyévé fejlődött az iparágban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Bruttó 120 ezerért: helyzet van a Hankook gumigyárban

Kóka János, gazdasági és ipari miniszter látványos alakításainak egyike volt, amikor egy gumikereket az újságírók elé gördítve bejelentette, hogy a dél-koreai Hankook cég nagyteljesítményű gumiabroncs gyárat épít Dunaújvárosban, több mint 26 milliárd forint állami támogatást igénybe véve a mintegy 130 milliárdos beruházáshoz. Ám az üzemben dolgozó nyolcszáz munkás többsége nincs megelégedve a munkahelyi körülményekkel, és szakszervezetet alakított érdekinek a védelmére. Ezt azonban a gyárvezetés nem ismeri el tárgyalópartnerként.

MTI Itthon

Különös halálesetek a Hankook-gyárakban

Az elmúlt másfél évben a Dél-Koreában működő Hankook-gyárak tizennégy dolgozója halt meg eddig nem tisztázott okokból; a dunaújvárosi üzemben nem használják a Dél-Koreában gyanúsnak tartott oldószert - írta a keddi Népszabadság.

MTI Itthon

Munkaügyi ellenőrzés van a Hankook gumigyárban

A Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyárában folyik a munkaügyi ellenőrzés, lezárása szeptember végére várható, eredményéről akkor tájékoztatják a közvéleményt - közölte Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

hvg.hu Itthon

Ez a Hankook nem az a Hankook?

A Hankook Tire Magyarország Kft. semmiféle jogi kapcsolatban nem áll a Hankook Machinery Kft.-vel. A kapcsolatuk annyi, hogy a dunaújvárosi gumigyár felszerelésének egy részét tőle vásárolta - reagált a gumigyártó a Magyar Nemzet hírére, amely szerint a Hankook egyik leányvállalata több tízmillió forinttal tartozik magyar cégeknek. A Hankook szó Koreát jelent.

HVG Hetilap

Gumigyári vita

Dunaújvárosban 810 alkalmazottal megkezdte a termelést a világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyára, a dél-koreai...

HavariaPress Gazdaság

Különleges bánásmód a Hankook-szerződésben

Nem ok nélkül halogatta a gazdasági minisztérium a Hankook gumigyárral kötött támogatási szerződésének nyilvánosságra hozatalát: a most közzétett 2005-ös megállapodás elképesztő kedvezményeket biztosított a dél-koreai óriáscégnek - írja a Magyar Nemzet.

HVG Hetilap

Késhet a gumigyár

Nincs ma gumiabroncsgyár Európában, amely kizárólag a kifogásolt magas PAH-tartalmú lágyítóanyagok nélkül állítaná elő termékeit. Erre nem is kötelezhető a piac egyik szereplője - így a Hankook Tire - sem, hiszen a vonatkozó európai uniós előírás csak 2010-től lép életbe. A Hankook Tire Magyarország Kft. a jelenleg érvényben lévő magyar és európai környezetvédelmi előírásokat maradéktalanul betartja, ezért is rendelkezhet - nemcsak a használatbavételi, hanem a termelés megkezdéséhez szükséges - telephelyengedéllyel is. Utóbbi engedély birtokában június 26-án a gyártás megindult a Hankook Tire Dunaújváros mellett felépült üzemében, így írásuk megfogalmazása, miszerint "több hónapot is késhet a termelés beindítása" (HVG, 2007. július 21.), téves. Az iparvágánnyal kapcsolatban jelzem: attól függetlenül, hogy a gyárat nem vasúton hagyják el az elkészült gumiabroncsok (illetve az alapanyagok nem ily módon érkeznek), a vasúti szállítás 3-5 százalékos arányát a cég teljesíteni tudja.

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet

8,5 millió forintot is bukhat, aki felveszi a babaváró hitelt, de nem születik gyereke

8,5 millió forintot is bukhat, aki felveszi a babaváró hitelt, de nem születik gyereke

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat