szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétségtelenül alapos munkát végzett a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a köztudatba februárban bedobott kedvezményes részvényvásárlási program megvalósítási javaslatainak kidolgozására hivatott társadalmi és szakmai tanács.

A grémium március 5-ei megalakulása után alig öt héttel egy összességében közel 150 oldalas tanulmánnyal rukkolt elő, amely a programmal kapcsolatba hozható valamennyi szempontot részletesen kivesézte. A mű társadalmi megvitatására az április 30-ára beütemezett kormánydöntésig hagyott kéthetes intervallumban a munkaadók és munkavállalók országos szervezetei, a hazai pénzügyi intézmények és a civil szféra már kinyilvánították tetszésüket, noha a szakértői elemzések alapján több kétség is megfogalmazható.

Mindenekelőtt nem világos, hogy a program kiket is céloz majd meg. Februárban Gyurcsány még arról beszélt, hogy Magyarország valamennyi állampolgára kedvezményesen vehet részvényeket a most még állami tulajdonban lévő vállalatokban, de mostanában már egyáltalán nincs szó a legszélesebb néprétegek tulajdonhoz segítéséről.

Persze a legjobb vételi konstrukció sem ér semmit, ha nem vonzó a megvásárolni kívánt portéka. Márpedig egyelőre a program sebezhető pontjának éppen a kínálat számít. Elhamarkodottnak tartja a tervezett tőzsdei bevezetéseket a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége.

A cikk folytatódik, a részleteket megtalálja a legfrissebb HVG-ben.

.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tulajdonosi program: az elemzők szerint működhet

Az állami cégekből vásárolhatnánk tulajdont a Gyurcsány Ferenc által bejelentett új tulajdonosi program keretében. Az MTI úgy tudja, hogy az ÁAK, az MVM, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. lehetnének azok a cégek, amelyek tőzsdére vitelével indulhatna az Új Tulajdonosi Program. Lehetőségek, cégnevek, elemzői vélekedések.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a tőkepiac az új tulajdonosi program terepe

A nyilvános tőkepiac, azaz a tőzsde hosszabb távon méri egy vállalkozás teljesítményét, ezért az Új Tulajdonosi Programba (ÚTP) bevont állami vállalatokat is tőzsdére érdemes vinni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Gazdaság

Több mint kétmillióan vennének részt az Új tulajdonosi programban

A megkérdezettek 70 százalékának van valamilyen információja Gyurcsány Ferenc hétfőn elhangzott évértékelő beszédéről, s a válaszadók 27 százaléka szívesen venne kedvezményesen részvényt állami vállalatokban – írta a pénteki Népszabadság a Szonda Ipsos felmérését ismertetve.

MTI Gazdaság

Új Tulajdonosi Program: kész a vagyonkezelő ajánlata

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) határidőre elkészítette az Új Tulajdonos Programban (ÚTP) szereplő állami vállalatokra vonatkozó elképzeléseit, javaslatait. A szervezet a március 31-i határidőre végzett a szakértői döntés előkészítő munkával.

MTI Gazdaság

Tőzsdeelnök: van lehetőség az új tulajdonosi programra

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke szerint a miniszterelnök által bejelentett tulajdonosi programban elemi fontosságú csatorna lehet a tőzsde által már korábban is javasolt hosszútávú befektetési számla (htb).

MTI Itthon

Közbeszerzési eljárás az Új tulajdonosi programról történő tájékoztatásra

A kormány tájékoztatni szeretné az embereket az Új tulajdonosi program tartalmáról, mivel mindenki számára lehetőséget kíván biztosítani a tulajdonszerzésre, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négy közbeszerzési eljárást írt ki, nettó 1,25 milliárd forint összértékben - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Itthon

Gyurcsányék új tulajdonosi programja

Látványos tőzsdei kisbefektetői program kezdődik vagy az állami ingatlanokig, földekig terjedő népi privatizáció? A kormányfő a minap kedvezményes részvényjegyzési akciót hirdetett - a polgárosodás jegyében.

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek

Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt