szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern minden vonalon felsült a Mol közgyűlésén – summázta véleményét a Der Standard osztrák lap csütörtöki számában. A Mol vezetése közben érthetően elégedett.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen. Akaratátvitel
© MTI - Szigetváry Zsolt
Az eseményről beszámolva a liberális újság egyebek között kiemelte, hogy a magyar cég igazgatósága minden javaslatát keresztülvitte a közgyűlésen, egyidejűleg mereven elvetette a legnagyobb független részvényes, a Mol felvásárlására törekvő OMV összes kezdeményezését.

Nemcsak hogy a szavazatok 82 százalékával öt évre újraválasztották a Hernádi-Mosonyi vezetőpárost, hanem a közgyűlés hozzájárult ahhoz is, hogy a jegyzett tőke 25 százalékos határáig az igazgatóság visszavásárolhassa a saját részvényeket – mutatott rá a lap. Hozzátette, hogy az OMV – amely keményen bírálta mind az igazgatóság vállalatvezetési gyakorlatát, mind a korábbi sajátrészvény-felvásárlásokat – csalódottan reagált, és kétségbe vonta a határozatok törvényességét.

Die Presse „Az OMV támad, a Mol a szavazati jogokkal hárít” címet adta a beszámolójának. A konzervatív lap úgyszintén azt domborította ki, hogy a közgyűlésen a Mol-menedzsment visszaverte az OMV hozzá intézett kérdéseit. A tudósító a „vihar a vizespohárban” hasonlatot alkalmazta annak érzékeltetésére, hogy miközben az OMV képviselői ismételten megpróbálkoztak választ kapni tizenkilenc, írásban feltett kérdésükre, Hernádi Zsolt Mol-vezérgigazgató sikeresen elfogadtatta a közgyűlés napirendjét, visszautasítva vagy félresodorva az osztrák cég szemrehányásait.

Ami pedig az ügy lényegét illeti, nevezetesen az OMV szándékát a Mol átvételére, a helyzet változatlan, előrelépés nincs – jegyezte meg a Die Presse cikke. A Kurier független lap az írta, hogy a közgyűlésen az OMV szabad folyást engedett a Mol igazgatóságával szembeni bosszúságának, és támadást intézett ellene.

Az OMV kitart és perel (Oldaltörés)

Az OMV ugyanakkor továbbra is fenntartja a Mol felvásárlásával kapcsolatos tervét annak ellenére, hogy az osztrák részvényes szempontjából csalódást keltő volt a Mol szerdai éves közgyűlése.

„Mindez semmit sem változtat a mi szempontunkból” – mondta Thomes Hümer, az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern szóvivője a Dow Jones Newswires hírügynökségnek. „Továbbra is kitartunk a Mol felvásárlásának a terve mellett.”

Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának arra a kijelentésére, miszerint
elképzelhető, hogy az OMV a 20,2 százalékos Mol-csomagjának az egészét, vagy egy részét a piacra dobja, az OMV szóvivője azt mondta, hogy cége nem tervez ilyen lépést.

Az OMV hivatralosan is bejelentette, hogy vizsgálja a lehetőségét, hogy bíróság előtt támadja meg a Mol-közgyűlés határozatait, amelyeket a magyar cég igazgatóságával együttműködő részvényesek támogatásával, de a Mol független részvényeseinek érdekeivel ellentétesen hoztak meg. A cég közleménye szerint az OMV megkérdőjelezi a Mol közgyűlésén elfogadott számos határozat érvényességét. Úgy ítéli meg, hogy az éves közgyűlés rendkívül kiábrándító volt, és a magyar cég vezetése ez alkalommal is teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a felelős vállalatirányítás alapvető normáit.

A Mol-ban 20,26 százalékos tulajdonrésszel bíró OMV az igazgatóság szemére vetette, hogy most sem adott érdemi tájékoztatást azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, amelyeket az osztrák cég a közgyűlés előtt, illetve annak folyamán felvetett. Véleménye szerint az igazgatóságnak a közgyűlésen tanúsított magatartása újabb bizonyítéka annak, hogy a Mol-vezetés továbbra is tudatosan a részvényesek érdekeivel ellentétesen cselekszik, és akadályozza a tulajdonosi szerkezetre vonatkozó tisztánlátást.

Az OMV közleményében tudatta: tekintettel arra, hogy a közgyűlésen egyetlen olyan határozati javaslat sem volt, amely a független részvényesek érdekét szolgálta volna, a közgyűlésen vagy nemmel szavazott, vagy tartózkodott a szavazáskor. Egyszersmind bejelentette, vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bíróság előtt támadja meg azokat a határozatokat, amelyeket az igazgatósággal együttműködő részvényesek támogatásával, a független részvényesek érdekeit csorbítva hoztak meg.

Hernádi Zsolt: A részvényesek bíznak a Mol stratégiájában (Oldaltörés)


„A részvényesek a közgyűlésen pozitívan értékelték a 2007. évet, támogatták az igazgatóságot és vezetőséget, ami világos jele annak, hogy bíznak a vállalatban és a társaság stratégiájában” – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A közgyűlést követő eseményen a saját részvény arány 10-ről 25 százalékra történő felemeléséről elmondta: elképzelhető, hogy az OMV a 20,2 százalékos Mol-csomagját piacra dobja, s ekkor a részvényárfolyam megtartása érdekében jól jön majd a magasabb arány. Azaz egy adott pillanatban nem öntheti el a piacot nagy mennyiségű Mol-részvény, mert a társaság képes lesz felvásárolni azt.

Hernádi Zsolt elmondta: néhány alapszabály-módosítás nem kapta meg a szükséges szavazatot, de ezek inkább technikai jellegű változások lettek volna, semmint tartalmiak: így például az, hogy kilenc fő alatt is határozatképes az igazgatóság. Utalva az OMV-re elmondta: van egy részvényes, amelyik az utóbbi időben gyakorta kritizálta a Mol vállalatirányítási stratégiáját, ám nem világos, hogy ez a cég csak aggódó befektető-e, vagy a Mol legnagyobb konkurense.
Az elnök-vezérigazgató elmondta: nincs olyan terv, hogy napokon belül nagy mennyiségben saját részvényt kezdenek el vásárolni, a 25 százalék csak opció. Ám szerinte természetesen nemcsak akkor vásárolnak majd, ha az OMV piacra dobja a Mol-részvényeit, hanem akkor is, ha ezt a társaság érdekei úgy kívánják.

Az osztalékfizetés időpontjáról Hernádi Zsolt elmondta, hogy az igazgatóság állapítja meg az időpontot, de még nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Az igazgatóság következő ülése május végén lesz, s elképzelhető, hogy akkor már határoz az időpontról. Az egy részvényre jutó osztalék attól függ, hogy a fordulónapkor a társaságnak mennyi saját részvénye lesz: a Molnak jelenleg kevesebb mint 200 ezer részvénye van a 109 millióból. Ha a jelenlegi teljes részvényszámmal számolunk, akkor az osztalék mértéke 775 forint lenne, de a közgyűlés már döntött arról, hogy 5 százaléknyi saját részvényt bevon: az összeg ennek figyelembevételével 816 forint.

Növelte hatékonyságát 2007-ben a Mol Románia (Oldaltörés)


Az OMV profitszerzésének egyik legfontosabb terepe Románia, ahol a Mol is növelte nyereségét, méghozzá  hatékonyságának javításán keresztül. A Mol Romániánál tavaly az egy töltőállomásra eső átlagos eladás mértéke 7,8 százalékkal nőtt a 2006-os évhez képest – olvasható a vállalat közleményében.

A dokumentum szerint a Mol Románia üzleti forgalma 2007-ben meghaladta az 533 millió eurót. Ez enyhén magasabb érték a tavalyelőttinél, hiszen 2006-ban a cég forgalma több mint 524 millió euró volt.

Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a Mol-hálózathoz kevesebb töltőállomás tartozik a román Petrommal megkötött eladási szerződésnek megfelelően. Ennek értelmében a Mol 30 benzinkutat adott el és 11-et vásárolt. Szintén 2007-ben a vállalat áttért a CODO üzemelési rendszerre, ami azt jelenti, hogy a töltőállomások a Mol tulajdonát képezik, de az üzemelést dílereknek adták át.

„A kiskereskedelmi hálózat optimalizálása és új üzletágak bevezetése mellett célul tűztük ki azt is, hogy elsők legyünk a piacon, s olyan új és innovatív szolgáltatásokat vezessünk be, mint például az ÁFA-visszaigénylés lehetősége a kártyás ügyfelek számára – mondta Szalay Zsolt, a Mol Románia ügyvezető igazgatója. Szalay elmondta, hogy fontos a cégnek a Dacia-Renault-val kötött partnerség is, amelynek révén a Mol üzemanyagot töltenek az új autókba az első tankoláskor, s tőlük származnak a gyárból kigördülő Logan típusú gépkocsikban az autóápolási szerek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Mol-kút nyílt Ausztriában

Átadták Ausztriában az első Mol márkájú üzemanyagtöltő állomást - közölte a Mol Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. kedden az MTI-vel.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Financial Times: az OMV kérdőre akarja vonni a Mol-t

„Éles, nyilvános támadást fog intézni” a Mol vállalati stratégiája és vezetési módszere ellen az osztrák OMV a magyar olajcég e héten esedékes közgyűlésén, írta a hétfői Financial Times, amelynek értesülése szerint a részvényesek egy külső befektetői szolgáltatótól olyan tanácsot kaptak, hogy ne válasszák újra Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV nem ért el érdemi eredményt a Mol közgyűlésén

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a 2007. év után a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a társaság éves rendes közgyűlésén szerdán meghozott döntés alapján. A társaság legfelsőbb fóruma újraválasztotta a cég menedzsmentjét, annak ellenére, hogy a legnagyobb tulajdonos OMV korábbi hírek szerint ezt szerette volna megakadályozni.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az MKFE fuvarozói kedvezményt kapnak a Mol gázolaj árából

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kétezer tagvállalata keddtől kedvezményt kap a Mol mindenkori bruttó kiskereskedelmi gázolaj árából. Az erről szóló együttműködési megállapodást Wáberer György, az MKFE elnöke, és Barczikai József, a Mol Nyrt. üzleti vezetője írta alá kedden Budapesten.