szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közgazdasági Nobel-díjas Joseph Stiglitz szerint az amerikai Fed korábbi elnökét, Alan Greenspant és magát az amerikai elnököt is felelősség terheli az amerikai pénzügyi válság kialakulásáért.


Stiglitz, aki az osztrák "profil" magazin hétfőn megjelenő számának nyilatkozott, úgy vélte, hogy Greenspan és Bush egyaránt több hibát követett el. Greenspan hibái - vélekedett - hogy támogatta a Bush elnöksége alatt bevezetett adócsökkentéseket, amelyek nem túlságosan ösztönözték a gazdaságot, majd az alacsony kamatokkal hitelfelvételi hullámot indított el.

Bush elnöknek viszont - egyebek között - azt rója fel: az adócsökkentésekkel és az iraki háború hatalmas kiadásaival arról "gondoskodott", hogy az amerikai gazdaság ne legyen olyan ellenállóképes, mint amilyennek lennie kellett volna.

Stiglitz úgy véli, hogy a válságtól Európa sem mentesül, mindenekelőtt a gyenge dollár érinti az európai gazdaságot, mert megnehezíti az exportot.

Stiglitz szerint az iraki és afganisztáni amerikai jelenlét nem ösztönzi a gazdaság fejlődését, épp ellenkezőleg: egy hónap Irakban jelenleg 12 milliárd dollárjába kerül az amerikai adófizetőknek. 2012-ig a két országbeli jelenlét - ha addig fennáll - a kezdetektől összesen 3000 milliárd dollárt emésztene fel.

Egyúttal segélyprogramot követelt az alacsony és közepes jövedelmű amerikaiak számára, akik jelzáloghiteleiket nem tudják visszafizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!