szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mol éves közgyűlésén meghozott határozatok bírósági megsemmisítését akarja elérni a magyar olajcég átvételére törekvő osztrák OMV, amely várhatóan hétfőn induló jogi keresetével „új frontot” nyit a Mol elnyeréséért folytatott, eddig csekély eredménnyel járó hadjáratában – írta hétfőn a Financial Times.

A Mol Dunai Finomítója. A bíróságon folyik tovább
© emersonprocess.com
A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az OMV a magyar és az európai uniós jog alapján indított keresetben azzal érvel, hogy a közgyűlésen leadott, a vállalatvezetést támogató voksok közül sok érvénytelen volt, tekintve a részvényeseknek a céghez fűződő kapcsolatait. Az osztrák cég szerint az e részvényesek kezén lévő papírokat gyakorlatilag „kvázi sajátrészvénynek” lehet tekinteni, amelyeket a Mol maga ellenőriz, áll a hétfői Financial Timesban.

A lap szerint az OMV a közgyűlésen elfogadott határozatok megsemmisítését akarja, és annak bírósági kimondását, hogy a magyar vállalattal kapcsolatban álló részvényesek a jövőben ne szavazhassanak, illetve ne kaphassanak osztalékot. Az osztrák cég mindemellett különleges auditor bírósági kinevezését is el akarja érni az e részvényesek és a Mol között fennálló kapcsolatok részleteinek felülvizsgálatára.

A Financial Times szerint „általában 40 százalékra teszik” a támogató befektetők által ellenőrzött Mol-részvényállományt. Az OMV által említett részvényesek köre a Magnoliától – a Mollal kapcsolatban álló befektetési cégtől – a cseh CEZ áramszolgáltatóig terjed, áll a londoni gazdasági lap hétfői ismertetésében.

A Financial Times felidézi, hogy a közgyűlésen leadott szavazatok rendszerint 80 százalék körüli arányban a Mol igazgatótanácsát támogatták. Jóllehet az OMV-nek 20 százaléka van a magyar cégben, szavazati jogának felső korlátja az egyéni részvényesekre megszabott 10 százalék.

A lap a közgyűlés után, május elején több befektetőt idézett, akik azt mondták: a szavazati többségeket az is növelte, hogy egyes részvényeseket megakadályoztak a szavazásban.

A Mol vezetésének győzelme nyomán több elemző arra a következtetésre jutott, hogy az OMV sikeres átvételi próbálkozásának kilátásai elenyészőben vannak, áll a hétfői cikkben. A Financial Times felidézi, hogy az amerikai Citi Investment Research a múlt héten csaknem felével, 19500 forintra vette vissza a Molra adott célárát, azzal, hogy a korábbi célárban benne volt a 32 ezer forintos potenciális OMV-ajánlat által megtestesített prémium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Elad németországi benzinkútjaiból az OMV

A költségek csökkentése céljából az OMV 60 benzinkutat elad Németországban lévő 400 töltőállomásából, és megválik az OMV Bayern fűtőolaj-kereskedő cégétől is, s a jövőben szerződéses partnereken keresztül fogja lebonyolítani az értékesítést.

MTI Gazdaság

Elutasította az OMV Mol elleni keresetét a bíróság

Elutasította első fokon az OMV keresetét a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ellen a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma keddi tárgyalásán. A Mol egyetért a döntéssel, az OMV a bíróság elutasító döntésének hivatalos kézhezvétele után dönt majd arról, hogy tegyen-e további jogi lépéseket az ügyben.

MTI Gazdaság

A Mol szerint az OMV semmibe veszi a magyar törvényeket

Az OMV vezetése továbbra sem fedte fel kártyáit a Mol Nyrt. felvásárlására irányuló ellenséges közeledés kapcsán a társaság közgyűlésén, ami részben az átvételi terv komolytalanságát mutatja, illetve a magyar törvények semmibevételéről tanúskodik - áll a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. csütörtöki közleményben.

MTI Gazdaság

A Petromon hízik az OMV

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat szerdán 446 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 34 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 332 milliónál. Az elemzők átlagosan 432,3 milliót vártak most.

MTI Gazdaság

A Mol legkésőbb májusban vár választ az OMV motivációját illetően

A Mol azt várja, hogy az OMV vezetése az osztrák társaság májusi közgyűlésén felfedi saját részvényesei előtt valódi motivációját, hogy milyen okból tart továbbra is lekötve 2 milliárd dollárt Mol részvényekben. Erről a Mol kommunikációs igazgatója beszélt, reagálva az OMV vezérigazgatójának csütörtöki kijelentéseire.

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet