szerző:
MTI

A nemzetgazdaság egészében az Ecostat összevont konjunktúra-mutató értéke 47,4 százalék, ami megegyezik a májusi mutatóval és valamivel magasabb a júniusinál – közölte a kutatóintézet csütörtökön.

A júliusi konjunktúra-felmérés eredményei szerint az előző két hónap üzleti várakozásaihoz képest pozitív irányú elmozdulás érzékelhető a mezőgazdaságban, az építőiparban és a kereskedelemben. A feldolgozóipari és egyéb szolgáltatások vállalkozásai körében május-július között a bizalom csökkent, az utolsó hónapban valamelyest erősödött.

Az Ecostat szerint az ágazatok rövid távú bizalmi indexeinek változását értékelve kedvező, hogy a mezőgazdasági vállalkozások konjunkturális várakozásai jóval meghaladják az átlagos szintet. A kereskedelemben a cégek üzleti kilátásai mérsékelten javulóak. Az építőipari cégek körében a bizalmi mutató alacsony, a fellendülés hosszan várat magára.

A konjunktúra-mutatók alapján a mezőgazdaság júliusban is megőrizte vezető helyét a rövid távú üzleti várakozások tekintetében. A mezőgazdasági cégek optimizmusa a kedvező időjárásnak, a magas terméseredmények és az átlagosnál magasabb felvásárlási áraknak köszönhető. Az idén májusban az agrártermékek termelőiár-szintje 31,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A mezőgazdasági vállalkozások tartósan kedvező értékesítési pozícióját az élelmiszeripari termékek világszerte növekvő kereslete, és az energiatermelő növényi kultúrák gyors terjedése garantálják.

A kereskedelmi vállalatok mérsékelt derűlátása a belföldi értékesítés lassú élénkülésével áll összefüggésben. A májusi kiskereskedelmi tényadatok ugyan még nem jeleznek forgalombővülést, a trendforduló azonban hamarosan bekövetkezhet. A kereskedelmi vállalatok üzleti kilátásai a forint erősödésével is javulnak. A forgalomnövekedést előidéző tényezők sorában nem hagyható figyelmen kívül a lakossági jövedelmek, s így a fizetőképes kereslet növekedése. Éves szinten átlagosan 1 százalék közeli reálkereset-növekedést valószínűsítenek a szakértők - derül ki az Ecostat összefoglalójából.

Az idei év második fél évére a feldolgozóipari vállalatok rosszabb működési feltételekkel, lassuló teljesítménynövekedéssel számolnak. Az ágazat termelése az áprilisi kiugró növekedést követően májusban mindössze 2,5 százalékkal bővült, az értékesítés volumene belföldön és külföldön is alig bővült.

Az Ecostat előrejelzése szerint az ipari termelés növekedése a nemzetközi piacok lanyhuló kereslete miatt idén elmarad a tavalyitól, a termelés dinamikája azonban meghaladhatja a 6 százalékot.

A kiemelt szektorok közötti összehasonlításban az építőipari vállalatok a leginkább a borúlátók helyzetük, jövőbeni teljesítményük megítélésében. A legutolsó termelési adatok alapján látható, hogy az építőipar még nem jutott túl az elhúzódó gazdasági nehézségeken. A termelés a tavalyi alacsony bázishoz képest is csökken, január-május között a kibocsátás 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ágazat termelése a második félévben valamelyest növekedhet.

Az egyéb szolgáltatásokhoz sorolt vállalatok üzleti mutatói az eltelt három hónapban bizalomvesztést jeleznek. A turizmus, vendéglátás gazdasági teljesítménye a kedvezőtlen nyári időjárás miatt meglehetősen bizonytalan mind a belföldi, mind a külföldi relációban. A kiutazások élénkülését a forint erősödése segíti. A szállítási vállalkozások teljesítménynövekedése a termelő ágazatok mérséklődő teljesítményével összefüggésben vélhetően szerényebb lesz a tavalyinál.

A posta és távközlés területén a korábbi fejlesztések és korszerűsítések jelentenek garanciát az átlagot meghaladó teljesítménynövekedésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ecostat: az idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a GDP

Ebben az évben a korábban a várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2008-ban 6,0 százalékra, jövőre 3,9 százalékra csökken – mondta Belyó Pál, az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója.

MTI Gazdaság

Ecostat: a gazdaság megítélése nem változott

Az Ecostat 2008 első negyedévi konjunktúra indexe 91 százalék, tavaly a negyedik negyedévben 90,6, egy évvel korábban 82,9 százalék volt – közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet.

Gazdaság

Ecostat: javul a háztartások gazdasági hangulata

Az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalék volt: a háztartások gazdasági hangulata az év elején jelentős mértékben javult, 2006 májusa óta ez a legkedvezőbb érték – közölte a kutatóintézet.

MTI Gazdaság

Ecostat: pesszimistábbak a vállalkozások

A TOP-100-ba tartozó nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalatok is pesszimistábbá váltak a második negyedévben az előző negyedévhez képest, az Ecostat konjunktúra indexe 85,4 százalékra csökkent az első negyedévi 91 százalékról – áll az Ecostat gazdaságkutató intézet felmérésben.

MTI Gazdaság

Ecostat: növekedési ütemváltás a második félévben

A gazdaság növekedésében ütemváltás, gyorsuló bővülés várható az idén a második félévben az Ecostat kutatóintézet szerint. Úgy vélik, az idén a GDP éves átlagban 2,5-2,7 százalékkal bővülhet, míg jövőre 3,2 százalékkal.

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

100 másodperc éjfélig – soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát

100 másodperc éjfélig – soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva