szerző:
MTI

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indít az OTP Bank ellen a bank általa tisztességtelennek tartott általános szerződési feltételei miatt. A hitelintézet szerint szó sincs tisztességtelenségről.

Az OFE csütörtöki sajtóközleménye ismerteti: az OTP Bank az egyesület álláspontja szerint tisztességtelen általános szerződési feltételt valósít meg, amikor alapos ok nélkül, pusztán üzletpolitikai szempontok alapján teszi saját maga számára lehetővé a szerződés egyoldalú módosítását, amivel súlyos helyzetbe hozza a fogyasztók széles körét.

Az egyesület elsősorban fogyasztói panaszokból értesült arról az általánosnak mondható gyakorlatról, amely szerint egyes hitelintézetek egyoldalúan, a fogyasztók számára kedvezőtlenül módosítják szerződéseiket, illetve az általános szerződési feltételeket - derül ki a közleményből.

Az OFE szerint a hitelintézetek visszaélnek azzal a jogszabályi rendelkezéssel, amelynek értelmében a kamatot, díjat vagy egyéb szerződési feltételt egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül módosítani lehet, ha a szerződés ezt külön pontban a pénzügyi intézmény számára meghatározott feltételek, illetve körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi.

A hitelintézetek olyan - az OFE szerint pusztán szubjektív megítélés alá eső - feltételeket határoznak meg (például a lakossági hitelek kockázati tényezőinek alakulása, a hitelezők forrás-, valamint hitelvezetési költségeinek megváltozása), amelyek üzletpolitikai érdekek alá esnek, a fogyasztói érdekeket azonban sértik.

Az egyesület a tisztességtelen általános szerződési feltételek megszüntetése érdekében megkereste az OTP Bankot, a hitelintézet azonban jogszerűnek tartja eljárását, ezért az OFE közérdekű keresetet indít a jogszabálysértő gyakorlatot folytató legnagyobb magyarországi hitelintézet ellen - tartalmazza a közlemény.

Az egyoldalú szerződésmódosítás a hosszú lejáratú szerződések kockázatát kezeli, ez a gyakorlat a világon mindenütt elfogadott - reagált az OTP Bank az OFE bejelentésére. A bank közleménye emlékeztet: az Európai Unió tavaly fogadta el a fogyasztásihitel-direktívát, amely szintén megkérdőjelezhetetlenné teszi a bankoknak ezt a jogát.

A hitelintézeti törvény rögzíti: kamatot, díjat, vagy egyéb szerződési feltételt egyoldalúan módosítani lehet, ha a szerződés ezt külön pontban a pénzügyi intézmény számára meghatározott feltételek, illetve körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi. A jogszabály szövegét megismétlő általános szerződési feltétel következésképp ab ovo nem lehet tisztességtelen - szögezi le a bank.

Piacgazdaságokban a gazdasági és pénzpiaci folyamatokban bekövetkező változások a szerződéskötéskori egyensúlyt akár a fogyasztó, akár a bank szempontjából hátrányosan változtathatják meg - hívja fel a figyelmet a bank. Az egyoldalú szerződésmódosítás az OTP szerint lehetőséget biztosít arra, hogy a bankok a szerződési helyzetet időről időre az aktuális gazdasági helyzethez igazítsák, ami történhet az ügyfél terhére és javára; változtatás csak és kizárólag nyomós okkal, a szerződésben meghatározott feltételek szerint történik.

A megalapozott és transzparens gyakorlat kiterjesztő alkalmazását célzó bankszövetségi szakmai munkában az OTP Bank tevékenyen részt vesz - közölte a hitelintézet.

A banki szerződések egyoldalú módosítása júniusban, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén is szóba került. Akkor Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese elmondta: a felügyelet vizsgálja, hogy milyen feltételek mellett módosíthatják egyoldalúan szerződéses feltételeiket a bankok. A felügyelet nem ért egyet azzal, ha a módosításra túl általános magyarázatot ad a szolgáltató, s azt sem tartja jónak, ha a feltételek egyenlőtlenek - mondta a főigazgató-helyettes.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza az ülésen elmondta: a bankok a kritikákra megpróbálnak önszabályozással válaszolni. A bankszövetség vállalta, hogy összeállít egy listát arról, minek alapján lehet megváltoztatni a feltételeket. Ha a fogyasztó a módosítást nem fogadja el, biztosítani kell, hogy legyen ideje kiváltani a hitelt, vagy elmennie egy másik bankhoz - tette hozzá.

A szerződésmódosításokkal kapcsolatos eljárások során a pénzintézetek kötelezettségvállalással visszaléptek a módosítástól, a kötelezettségvállalást ismertető levelükben azonban egyben a díjemelést is bejelentették az ügyfeleknek, ami a GVH-t aggodalommal tölti el - mondta az ülésen Torjákné Amberger Teréz, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati irodavezető. Az irodavezető úgy vélekedett, hogy a fogyasztók csapdában vergődnek, mert hiába váltják ki a hitelt egy kedvezőbbre, nem lehetnek biztosak abban, hogy a feltételek nem változnak majd meg. A GVH annak érdekében, hogy ez a probléma ne ismétlődhessen meg, kezdeményezte az illetékes minisztériumoknál a hitelintézeti törvény módosítását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések, 5 millió forint bírság

A fogyasztóvédők több mint száz helyen ellenőriztek csütörtökön a fővárosban és az ország nagyobb városaiban lévő majálisokon, pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt szereztek - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója, a városligeti majálison.

HavariaPress Gazdaság

Fogyasztóvédelmi panasz a UPC ellen

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg UPC Magyarország Kft. a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint azáltal, hogy júliustól csak külön díj ellenében állít ki papíralapú számlát ügyfeleinek - írja a HavariaPress.

MTI Itthon

Változások a fogyasztóvédelmi törvényben

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával egyebek között változik a kiszabható fogyasztóvédelmi bírság mértéke, ami a jövőben a vállalkozások árbevételéhez igazodik - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja