szerző:
hvg.hu/MTI

A regisztrált gazdasági szervezetek száma az idén az első félév végén 1,624 millió volt, 298 ezerrel több, mint 2007 végén, és 342 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Őstermelő tárcsáz. Ő maga a cég
© Müller Judit
A statisztikai hivatal közleménye szerint a regisztrált vállalkozások számának nagymértékű emelkedését a nyilvántartott egyéni vállalkozások számának kiugró növekedése okozta. A 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat. Ezért azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kellett magukat az APEH-nál, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal. Mivel az őstermelők számára az adószám kiváltásának határidejét meghosszabbították március 31-ig, így az egyéni vállalkozások számában az I. negyedévben következett be jelentős növekedés.

Összességében a vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban 28,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az I. félévi növekedés 24,2 százalék volt.

Június 30-án 546,5 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván, 2,9 százalékkal többet, mint fél évvel korábban. A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma emelkedett: hat hónap alatt 17 és fél ezerrel, 6,8 százalékkal, számuk a félév végén 275 ezer volt. A másik népszerű gazdálkodási forma, a betéti társaságok száma az elmúlt 6 hónapban tovább csökkent: 3 ezerrel, 1,4 százalékkal, számuk június 30-án 215 ezer volt. E két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás közel 90 százalékát.

A nyilvántartott egyéni vállalkozások száma június végén 985 ezer volt - az elmúlt 6 hónap alatt 40,2 százalékkal, 282 és fél ezerrel nőtt, az őstermelők kötelező adószám kiváltása miatt. A regisztrált egyéni vállalkozók 41,6 százalékának volt vállalkozói igazolványa, számuk 3,8 százalékkal, 16 ezerrel csökkent a 2007. decemberi állapothoz képest.

A vállalkozásokat főtevékenység szerint vizsgálva a nemzetgazdasági ágak közötti eloszlásuk jelentős átrendeződést mutat az őstermelők kötelező regisztrációja nyomán. A legtöbb vállalkozást továbbra is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartják nyílván, ám a második helyre a mezőgazdaság lépett előre. Az előbbi részesedése az összes vállalkozás számának 30,6 százaléka, az utóbbié 24,2 százalék. További jelentősebb ágazatok a kereskedelem, javítás (13,5 százalék), az építőipar (6,2 százalék) és az ipar, valamint az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (5,3-5,3 százalék).

Az első félévben 349 ezer új vállalkozást jegyeztek be, ebből 323 ezer egyéni, 26 ezer társas vállalkozás volt. Az új regisztrációk száma mind a társas, mind az egyéni vállalkozásoknál meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét. Az újonnan bejegyzett társas vállalkozások száma 41,3 százalékkal (7,5 ezerrel) volt több, mint 2007 I. félévében. Ezen belül a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok regisztrációinak száma emelkedett (98,4, illetve 84,4 százalékkal), a betéti társaságok bejegyzéseinek száma ugyanakkor visszaesett a tavaly I. félévi szint 43 százalékára.

A korlátolt felelősségű társaságok népszerűségében jelentősen közrejátszik, hogy a cégalapításhoz szükséges alaptőke mértéke nagymértékben csökkent. Az őstermelők kötelező regisztrációja miatt az egyéni vállalkozások bejegyzéseinek száma kiugróan magas volt: több mint tizenegyszerese a tavaly I. félévinek, 294 ezerrel több egyéni vállalkozást jegyeztek be 2008 I. félévében, mint egy évvel korábban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A KSH szerint csökkent a gyalogosgázolások száma

Tíz százalékkal kevesebb halálos gyalogosgázolás történt az év első negyedévében, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor a rendőrség továbbra is kiemelten fontos feladatának tartja a balesetek számának csökkentését.

MTI Gazdaság

KSH: félgőzzel üzemelnek a szállodák

Az év első hat hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 54,3 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 2,2 százalékkal nőtt, miközben a vendégéjszakák száma összességében az egy évvel korábbi szinten maradt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: nőtt a reálkereset

A január–májusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett – 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: éves szinten 6,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 12 havi adat megfelel az elemzői várakozásoknak.

MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés 4,3 százalékkal nőtt éves szinten

Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és – munkanaptényezővel korrigálva – 4,3 százalékkal emelkedett a 2007 márciusi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: a szállodai átlagár Magyarországon 15307 forint

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele az idén az első öt hónapban 88,3 milliárd forint volt, ami folyó áron 3,1 százalékos növekedés 2007 azonos időszakához viszonyítva, a szállásdíj-bevétel 5,6 százalékkal 49 milliárd forintra nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: 1,6 százalékos GDP-növekedés az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 2008 első negyedévében 1,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalék volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az előzetes adatok alapján. Az elemzők az első negyedévre 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak.

MTI Itthon

KSH: többen születtek, kevesebben haltak meg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői tájékoztatása szerint 2008 első négy hónapjában Magyarországon több gyermek született és kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos időszakában.

MTI Gazdaság

KSH: az éves infláció 6,7 százalék

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak.

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

Különös nevű céggé alakítja át Bt.-jét Dés László

Különös nevű céggé alakítja át Bt.-jét Dés László

Ekkora haszna lehet, ha kiad egy frissen vásárolt lakást

Ekkora haszna lehet, ha kiad egy frissen vásárolt lakást

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Gergely Márton: Tessék választani!

Gergely Márton: Tessék választani!

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?