szerző:
MTI

Szakértők szerint nem nagy baj, hogy megszakadtak a tárgyalások az agrárkérdésekről a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) e heti genfi ülésén. A magyar elemzők úgy vélik, hogy a kialakult helyzet nem befolyásolja majd az élelmiszerárakat.

Agrárdemntsrációra felvonult traktorok Budapesten. Megőrizni
a versenyképességet
© Horváth Szabolcs
Somai Miklós, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa és Losoncz Miklós, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője egyetértett abban: nem tragédia, hogy megszakadtak a WTO-tárgyalások az agrárvámok ügyében, ettől még működik a világkereskedelem.

Somai Miklós szerint a WTO-ban meghatározott vámoknál és támogatási szinteknél a mindennapi gyakorlatban sok esetben alacsonyabbak a vámok és támogatások. Ha most nem jön létre megállapodás, rövid távon semmi nem változik. Lehet, hogy közép- és hosszú távon hasznosabb lenne egy egyezség, de a mindennapokat egyelőre nem befolyásolja, hogy egyelőre nincs megállapodás – tette hozzá.

Losoncz Miklós úgy is úgy vélte, hogy ha meg is szakadnak a tárgyalások, ettől még működik a világkereskedelem. Ugyanakkor, ha megkötik a tervezett megállapodást, meghatározott gazdasági szereplőknek konkrét veszteséget kell elszenvedniük. Az európai gazdák jövedelmei például az Európai Bizottság számításai szerint 25 százalékkal esnének vissza – tette hozzá.

A szakértők azonban rámutatattak, hogy a most kialakult helyzet egyáltalán nem rendkívüli a Kereskedelmi Világszervezet történetében: a nemzetközi kereskedelempolitikai tárgyalások hagyományosan sokáig tartanak, a sok résztvevő miatt a 7-8 éves időszak sem ritka.

Losoncz Miklós szerint sokfajta magyarázata van, hogy miért szakadhattak meg a mostani tárgyalások. Van, aki azt mondja, hogy technikai ügyek vannak a háttérben, mások szerint jelentősebb érdekellentétek feszülnek a tagok között.

Az utóbbi vélekedés szerint például az amerikai gyapottermelők szeretnének betörni az ázsiai, elsősorban a kínai piacokra, ami ellen a kínai termelők tiltakoznak. A rizstermelés esetében pedig az indiai vezetés gazdasági és politikai öngyilkosságként értékelné, ha meg kellene nyitnia piacát az amerikai termékek előtt – mutatott rá.

Somai Miklós szerint tény, hogy az agrárkérdések a mostani tárgyalások sarkalatos pontjai voltak: egyebek mellett Kína és India olyan védőzáradék elfogadását javasolta, amely lehetővé tenné számukra, hogy már kisebb piaczavaró tényezők esetén is védővámot szabhassanak ki. A fejlett országok, elsősorban az Egyesült Államok azonban azt mondta, hogy be kell tartani a versenyfeltételeket – tette hozzá.

A világ egyik felén az Egyesült Államok próbálja meg védeni a saját gazdálkodóit, a Föld másik felén, Kínában pedig ugyanez történik – vélekedett.

Azt azonban nagyon nehéz megmondani, hogy valójában milyen érdekek állhatnak a tárgyalások megakadása mögött. Ugyanis a WTO-ban egyre inkább vigyáznak rá, hogy ne szivárogjanak ki részletek a megbeszélésekről, arról pedig végképpen nincs információ, hogy a világméretű cégeknek melyek az érdekeik a kérdésben – hangsúlyozta a szakember.

Somai Miklós szerint az EU a WTO-megállapodás nélkül is meg tudja magát védeni, például a nagyarányú brazil agárdömpingtől. Mindössze olyan minőségbiztosítási feltételeket kell meghatároznia, amelyeket az európai árucikkek tudnak teljesíteni, a brazilok pedig nem - tette hozzá.

Az EU a WTO-folyamattól függetlenül folytatja az agrárreformot, ha lesz is világkereskedelmi megállapodás, azt valószínűleg könnyen be tudja tartani az európai közösség - fűzte hozzá.

Losoncz Miklós viszont arra figyelmeztetett, hogy az EU tagállamai nem egységesek az agrárkérdésben. Az Európai Unió elvileg egységes álláspontot képviselt a WTO-tárgyalásokon, a 27 tagállam közül 11 - köztük Magyarország - azonban kisebb-nagyobb fenntartásokkal élt az egyezménytervezettel szemben - mutatott rá.

A WTO-tárgyalások jövöjéről szólva az elemző kiemelte: ha szeptemberben újra össze is ülnek a WTO-tagok, reálisabb, hogy körülbelül egy év múlva folytatódnak majd érdemben a tárgyalások. Ennek oka, hogy egyrészt az idén az Egyesült Államokban lesz elnökválasztás, másrészt 2009-ben az Európai Unióban lesznek - európai parlamenti – választások.

A két elemző szerint a globális élelmiszerárakra nem lesz igazán hatással, hogy nem sikerült megegyezni. Sok fontosabb tényező van a WTO-megállapodásnál, így például az energiaárak emelkedése – tették hozzá.

A genfi WTO-tárgyalások kedden szakadtak meg. A világszervezet kilenc napja tárgyalt dohai kereskedelmi forduló lezárásáról. Washington ellenezte azt az India és Kína által szorgalmazott javaslatot, hogy rögzítsenek olyan intézkedéseket, amelyekkel gazdálkodóikat védhetik, az olcsó mezőgazdasági import hirtelen növekedése esetén. India azt követelte, hogy a nagy mezőgazdasági népességgel és nagy arányú agrárimporttal rendelkező országok már előre védővámokat rögzíthessenek, az Egyesült Államok azonban ezt elutasította.

A vámcsökkentési javaslatot a magyar kormány is ellenezte. Gráf József szakminiszter szerint az Európai Unió számára előirányzott 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentés a teljes magyar agrártársadalmat, sőt a magyar élelmiszerfogyasztókat is hátrányosan érintené.

A tárgyalások keddi megszakadása utána diplomaták azt közölték, hogy a megbeszéléseket ősszel folytathatják. Garamhegyi Ábel gazdasági szakállamtitkár csütörtökön azonban már arról beszélt, politikailag nem reális, hogy a jövő év második fele előtt folytatódjanak a megbeszélések.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: Magyarországnak elfogadhatatlan a WTO készülő megállapodása

A kormány elfogadhatatlannak tartja jelenlegi formájában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatójának javaslatát a mezőgazdasági vámok és támogatások, valamint az ipari termékekre vonatkozó vámok leépítésére – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Megszakadtak a WTO-tárgyalások

Kompromisszum hiányában kedden megszakadtak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai kereskedelmi fordulója lezárására irányuló, kilenc napja folyó genfi tárgyalások, diplomaták közlése szerint a tárgyalófelek ősszel újra összeülnek.

MTI Világ

Oroszország karnyújtásnyira a WTO-tagságtól

Hanoiban aláírták az Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről kötött amerikai-orosz megállapodást, s a két elnök, Vlagyimir Putyin és George Bush emellett áttekintette az Észak-Korea és Irán nukleáris törekvéseivel kapcsolatos kérdéseket.

Külkapcsolati stratégia

Az EU nemzetközi kereskedelmi konfliktusai (USA, Kína, WTO)

Az Európai Unió a nemzetközi kereskedelempolitika hagyományosan egyik maghatározó alakítója és aktív szereplője. E hagyományos szerepe és aktivitása annak ellenére érvényesül, hogy az Unió tagállaminak a kereskedelmét több mint háromnegyed részben az integráción belüli, illetve döntően kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokon alapuló, az EU részvételével működő regionális csoportosulások belső szabályai befolyásolják.

MTI Gazdaság

Lassulásra számít a WTO

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a globális gazdaságban és a nemzetközi kereskedelemben is az eddigi növekedés ütemének lassulására számít az idén a piacok ingadozásainak, illetve a nagyobb makrogazdasági egyensúlyi problémáknak a hatásától. A WTO kedden tette közzé éves jelentését, amiben kockázatosnak minősíti a pénz- és ingatlanpiaci helyzetet.

MTI Gazdaság

Ismét WTO-tárgyalásokat kezdtek a kereskedelmi miniszterek

Az Egyesült Államok hajlandóságát fejezte ki a mezőgazdasági támogatások mérséklésére azzal együtt, hogy engedmények nyújtására szólította fel a legnagyobb fejlődő országokat, Indiát, Brazíliát és Kínát. Az évek óta húzódó dohai világkereskedelmi tárgyalási forduló sikeres lezárása érdekében kezdtek Genfben tárgyalásokat a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagországainak kereskedelmi miniszterei.

Egy hónap után találtak meg az amazonasi őserdőben egy nőt három gyerekével

Egy hónap után találtak meg az amazonasi őserdőben egy nőt három gyerekével

Orbán kedvenc török oligarchájának is csurran havi pár millió a Türk Tanács miatt

Orbán kedvenc török oligarchájának is csurran havi pár millió a Türk Tanács miatt

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő politikusát

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő politikusát

Lezuhant egy Boeing utasszállító Afganisztánban

Lezuhant egy Boeing utasszállító Afganisztánban

Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket

Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket