szerző:
MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Ringier Kft., a Népszabadság Zrt., és a Sanoma Zrt. közvetett irányítást szerezzen a lapterjesztéssel foglalkozó MédiaLog Zrt. felett.

A GVH közleménye szerint a Ringier, a Népszabadság és a Sanoma 2007 novemberében döntött úgy, hogy a lapterjesztéssel foglalkozó MédiaLog Zrt.-ből kivásárolja a német F-Log AG-t. A tranzakció során a három kiadó közös vállalkozása, a MédiaLog részvényeinek 49 százalékát birtokló Magyar Előfizetői Vagyonkezelő (MEV) Kft. megvásárolta az F-Log AG kezében lévő 51 százalékos pakettet.

A MédiaLog a GVH engedélyével jött létre 2006 nyarán. A vállalkozás előfizetéses lapterjesztési szolgáltatást végez. A GVH szerint a lapterjesztés olyan speciális szolgáltatás, amelynek a célja, hogy a sajtótermékek közvetlenül vagy meghatározott csatornák közvetítésével eljussanak az olvasókig. A lapterjesztésen belül megkülönböztethető az árus és az előfizetéses lapterjesztés: az előbbi a lapok kiskereskedelmi értékesítését, az utóbbi a lapok házhoz kézbesítését jelenti az előfizetők részére.

Az GVH közölte: az árus lapterjesztést jelenleg Magyarországon egyetlen vállalkozás, a Lapker Rt. uralja majdnem 100 százalékos részesedésével. Az előfizetéses lapterjesztéshez kiterjedt kézbesítői hálózat, valamint logisztikai és szállítmányozási eszközpark szükséges.

Országos terjesztést jelenleg a MédiaLog Zrt. mellett kizárólag a Magyar Posta végez. Az előfizetéses lapterjesztésen belül eltérő sajátosságokkal bírnak a napilapok a többi előfizetéses laptól, így az időszakos, heti, kétheti, havi kiadványoktól, tehát a magazinoktól. A GVH szerint a napilapok esetében ugyanis fontos, hogy mindennap a kora reggeli órákban kézbesítsék őket. A MédiaLog Zrt. részesedése az előfizetéses lapterjesztésből az országos napilapok esetében meghaladja a 90 százalékot, a magazinok esetében pedig 30 százalék körüli.

A fúzió többi szereplője lapkiadással foglalkozó vállalkozás: a svájci Ringier AG csoporthoz tartozik az egyebek mellett a Blikk bulvár napilapot, a Nemzeti Sportot, valamint több ifjúsági magazint kiadó Ringier Kft., valamint a Népszabadság napilapot megjelentető Népszabadság Zrt. A Ringier csoport az országos napilap piacon példányszám alapján a legnagyobb kiadónak számít, részesedése 45 százalékos. A vállalkozás a magazinpiacon is jelen van, részesedése 5 százalék körüli.

A finn érdekeltségű Sanoma Zrt. a magazinkiadásban számít erős szereplőnek a maga 30 százalékos piaci részesedésével. Ez a cég adja ki ugyanis egyebek mellett a Story, a Nők Lapja, a Figyelő, a National Geographic és a Cosmopolitan nevű sajtótermékeket.

A GVH közölte: vizsgálata során megállapította, hogy a MédiaLog megszerzése esetén a MEV Kft.-n keresztül a Ringier és a Sanoma csoport nem kerül erőfölényes helyzetbe a lapkiadás területén. A versenyhatóság szerint ugyanis a napilapok és a magazinok nem tartoznak azonos árupiachoz. Ráadásul napilapkiadással az ügylet szereplői közül csak a Ringier foglalkozik.

A magazinpiacon ugyan mindkét nagy kiadó jelen van, de együttes piaci részesedésük nem akkora, hogy erőfölénybe kerülhetnének.

A GVH szerint felmerülhet, hogy a két kiadó által irányított MédiaLog Kft. a lapterjesztés során esetleg diszkriminatívan kezel más lapkiadó cégeket. Ennek elkerülése érdekében a GVH előírta a MédiaLog 2006-os megalapításához szükséges feltételek betartását a mostani ügyletben résztvevők számára is. Így a MédiaLog Logisztikai Zrt. az általa nyújtott előfizetéses lap- és magazinterjesztés szolgáltatást minden azt igénybe venni kívánó félnek azonos feltételekkel, diszkriminációmentesen kell nyújtania. További feltétel, hogy a fenti szolgáltatását igénybevevő ügyfelektől tudomására jutott, azok üzleti titkát képező információkat mások részére – ideértve a kérelmezőket is – nem teszi hozzáférhetővé.

A GVH közölte: a feltételeket az ügyletben részt vevő vállalkozások vállalták, így a fúziót a hivatal engedélyezte. A versenyhatóság az előírt feltételek betartását utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja. Ha az érintettek a kötelezettségeiket nem teljesítik, a GVH határozatát visszavonhatja – áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Tényleg halálra vannak ítélve a napilapok?

Philip Meyer professzor 2004-ben megjelent The Vanishing Newspaper (Az eltűnő napilapok) című könyvével még sokkolta a szakmát, mikor (egyebek mellett) azt írta, hogy 2040. áprilisában jelenik majd meg az utolsó napilap. Azóta számos cikk, tanulmány blogbejegyzés foglalkozott a napilapok sorsával - többségük nem látott komolyabb reményt a hosszútávú túlélésre. Lehet, hogy a megadott dátum optimista becslésen alapult, de az is elképzelhető, hogy az újságírás (vagy az újságírás bizonyos fajtája) halála megelőzi a lapok kimúlását.

Meghan Markle apja hazudott Harry hercegnek

Meghan Markle apja hazudott Harry hercegnek

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán

Paksi bővítés: engedélyt kapott egy konyha

Paksi bővítés: engedélyt kapott egy konyha

Tarr Béla: "A politika rákos daganatként betüremkedik mindenhová"

Tarr Béla: "A politika rákos daganatként betüremkedik mindenhová"