szerző:
MTI/hvg.hu

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat szerdán megjelent közleménye szerint „a Mol további hajszolása a stratégiai ésszerűség ellen való”, és ezért a cég visszavonja ajánlattételi szándékát.

Wolfgang Ruttenstorfer OMV-főnök. Csak a revans perek maradtak
© MTI
A közlemény emlékeztet rá, hogy tavaly szeptember 25-én az OMV kinyilvánította szándékát: bizonyos feltételek teljesülése esetén részvényenként 32 ezer forintért ajánlatot tenne a Mol részvényeseinek. Azonban az Európai Bizottság jelezte, hogy nem fogadná el az OMV javasolta kötelezettségvállalásokat, és mivel más kötelezettségvállalások elfogadhatatlanok lennének az OMV számára, ezért a cég úgy döntött, hogy visszavonja az összefonódási javaslatot, amelyet idén január 31-én terjesztett az Európai Bizottság elé.

„A Mollal való, javasolt összefonódás további erőltetése az adott körülmények között ellentétes lenne a gazdasági és stratégiai ésszerűséggel az OMV számára” – olvasható az osztrák cég közleményében.

„Erősen hiszünk abban, hogy a Mollal való stratégiai szövetség eredeti terve ésszerű” – tette hozzá az osztrák olajcég vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer. Mint a Mol aktív részvényese, az OMV ezentúl is módokat keres annak elérésére, hogy a legjobb vállalatvezetési elveket alkalmazzák (a Molnál). Ezért a Mol vezetését érintő pereket az OMV továbbra is folytatja, olvasható a közleményben, amely arra is ígéretet tartalmaz, hogy az OMV jelenleg többféle lehetőséget tanulmányoz a Molban lévő, 20,2 százalékos részesedése értékének maximalizálására.

Az APA hírügynökség szerint erről Ruttenstorfer ezt mondta: „Nem irányoztuk elő, hogy azonnal eladjuk a részesedésünket, hanem kivárjuk, mi adódik a térségi konszolidációból”. A vezérigazgató arra célozhatott, hogy a Mol növelni akarja részesedését az INA-ban, márpedig a horvát olajvállalat egy része iránt az OMV is érdeklődik.

Elemzők szerint a vezérigazgató közvetlenül arra célzott e kijelentésével, hogy a Mol növelni akarja részesedését a horvát INA olajtársaságban. Az INA egy része iránt az OMV is érdeklődik.

A Mol-részvényektől egyelőre nem válnak meg (Oldaltörés)


Wolfgang Ruttenstorfer, egy keddi telekonferenciáján kérdésekre válaszolva elmondta, hogy jelenleg nem gondolkodnak a Mol részvények eladásán, a papírok későbbi sorsa pedig a kelet-közép-európai energetikai piac változásának függvénye. Mint közölte, a Mol-ban meglévő 20,2 százalékos OMV érdekeltség fontos lehet a piac jövőbeli változásakor, majd az orosz, azerbajdzsáni és más termelők belépése függvényében dőlhet el, mit tesznek a Mol-papírokkal. Mint fogalmazott, az érdekeltség megtartása mintegy "belépőjegyet biztosít" az OMV-nek a regionális piaci konszolidációban való részvételre.

Ruttenstorfer a Mol-kudarc utáni pozícióját firtató kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem áll szándékában lemondani, továbbá, hogy a részvényesek és az igazgatótanács is elégedett a munkájával. A vezérigazgató ezúttal sem részletezte, amit korábbi nyilatkozatában mondott a Mol-ban meglévő OMV-részesedés "értékének maximalizálási szándékáról". Elmondta, hogy az OMV a közép-európai piac konszolidációjára törekszik, fontosnak tekinti a piac biztonságos ellátását.

A kérdésre, miszerint az OMV bekapcsolódik-e a horvát INA konszern megszerzéséért folyó versenyfutásba, elmondta, hogy az osztrák olajipari társaság minden közép-és kelet-európai privatizációban, köztük az INA privatizálásában is érdekelt, azonban a horvát kormány még nem indította be hivatalosan a privatizációs folyamatot és nem is küldött az OMV-nek a részvételére vonatkozó meghívást.

Az osztrák állami vagyonkezelő (ÖIAG) szerdán közleményben tudatta, hogy támogatja az OMV döntését, és továbbra is teljes bizalommal van az OMV vezetése és stratégiája iránt. Az ÖIAG-nak 31,5 százaléka van az OMV-ban. Az ÖIAG igazgatótanácsának egyik tagja, aki egyszersmind az OMV felügyelőbizottságának is tagja, szerdán szintén úgy vélte, hogy a Mol-ügylet eredeti elképzelése "kétségkívül helyes volt", majd hozzátette, hogy "ez a téma most korrekt módon le van zárva". Rainer Wieltsch nyilatkozatát a Dow Jones hírügynökség idézte.

Elemzők eddig a levegőben lebegő Mol-ajánlatot az OMV-részvény legnagyobb bizonytalansági tényezőjének tartották. A szándéklemondás és az OMV vártnál jobb, ugyancsak szerdán megjelent második negyedévi eredményei nyomán az OMV részvénye szerda délelőtt 7,6 százalékkal 45,50 euróra drágult a bécsi értéktőzsdén.

A Mol tudomásul veszi az OMV döntését, miszerint eláll a Mollal kapcsolatos hipotetikus felvásárlási szándékától - közölte a magyar olajtársaság. A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható közlemény szerint ez elismerése annak, a Mol részéről már több mint egy éve folyamatosan hangoztatott véleménynek, hogy az OMV minden racionális alapot nélkülöző terve a két gazdasági egység összevonására nagyon komoly versenyjogi aggályokat vet fel, természeténél fogva értékromboló és mindenfajta gazdasági és stratégiai ésszerűségnek híján van.

A közlemény hozzáteszi, hogy a Mol kitüntetett figyelemmel kezeli a részvényesek érdekeit, és vizsgálja az OMV kezében levő 20 százalékos részvénycsomag sorsával kapcsolatos lehetőségeket.

Az OMV bejelentését Daróczi Dávid kormányszóvivő  annak elismeréseként értékelte, hogy a kormány sikeresen védte meg a magyar nemzeti érdekeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Zágrábnak jó a Mol-OMV háború

A horvát kormánynak megfelel a Mol magyar és az OMV osztrák olajcég "háborúja" az INA horvát olajtársaság megvásárlásáért, mert a küzdelem felveri az árat, és a játszmában kulcsszerep juthat a horvát háborús veteránok 7 százaléknyi részesedését kezelő alapnak, írta a horvát sajtó.

MTI Gazdaság

Az OMV bejelentése is befolyásolja az árfolyamot

Jóllehet az elemzők szerint nem lehet a szerda délelőtti Mol-árfolyamesést közvetlenül az OMV reggeli bejelentésével összefüggésbe hozni, a bejelentés áttételesen mégis hatott a papír értékére. A nagy kérdés most az, mit csinál az osztrák cég a kezében lévő magyar olajrészvényekkel – fejtették ki tőzsdei elemzők.

MTI Gazdaság

Az EU szerint nem tenne jót, ha az OMV megszerezné a Molt

Ha az osztrák OMV olaj- és gáztársaság felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne, állapítja meg az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumában, amelyről a Reuters hírügynökség közölt részleteket.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV pert indított, hogy annullálja a Mol-közgyűlés döntéseit

Az osztrák OMV olajvállalat pert indított a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése iránt – közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az első tárgyalást 2009. január 21. napjára tűzte ki.

MTI Gazdaság

A Mol beperelte az OMV-t

A Mol Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. keresetet nyújtott be egy bécsi bíróságon az OMV ellen az osztrák olajcég legutóbbi ausztriai sajtónyilatkozatai miatt, amelyekben az OMV nyíltan indiszkrécióval vádolta meg a Mol-t az Európai Bizottság fúziós vizsgálata során kiadott ellenvetési nyilatkozata kapcsán.

Gazdaság

Hernádi: az OMV nem nyugszik

Az OMV mindenáron a Mol átvételére törekszik, függetlenül attól, hogy az ügyletnek gazdaságilag van-e értelme vagy sem – fejtette ki véleményét Hernádi Zsolt, a magyar gáz- és olajipari cég elnök-vezérigazgatója.

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket

Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Múzeumba kerülnek Barabási Albert-László hálózatai

Múzeumba kerülnek Barabási Albert-László hálózatai

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését