szerző:
MTI

Elutasította a XII. kerületi turulszobor lebontását elrendelő jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a Fővárosi Bíróság, a határozat ellen lehet fellebbezni a táblához – közölte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

Az inkriminált turul. Most úgy áll, hogy repülni fog
© hvg.hu
Forgács Imre elmondta: az évek óta tartó szövevényes jogvita során tavasszal egy korábbi közigazgatási perben a Fővárosi Bíróság már döntött arról, hogy mi legyen a sorsa az építési engedély nélkül felállított turulszobornak. A bontást elrendelő jogerős ítélet után május 29-én a Fővárosi Közgyűlés is elutasította a szobor fennmaradási engedélye érdekében benyújtott kérelmet.

Egyéként az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés számos korábbi, turulszoborral kapcsolatos határozata között egyetlen egy sem volt, amely a fennmaradáshoz hozzájárult volna.

A május 29-i közgyűlési döntés után Pokorni Zoltán (Fidesz) a XII. kerületi polgármester kérésére a fideszes vezetésű I. kerületi önkormányzat jegyzője június 30-án kiadta a fennmaradási engedélyt. A felügyeleti szervként eljáró közigazgatási hivatal azonban július 14-én kimondta, hogy törvénysértő az I. kerületi jegyző határozata, megváltoztatta azt, és elrendelte a bontást.

Ezt a közigazgatási hivatali határozatot támadta meg a XII. kerület, így ismét közigazgatási per kezdődött a Fővárosi Bíróságon, amelyben a kerület kérte a vitatott közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztését az érdemi, jogerős bírósági döntés megszületéséig.

Ezt a kérelmet azonban július 30-án a Fővárosi Bíróság elutasította, és szerdán az erről szóló végzés megérkezett a közigazgatási hivatalhoz. A végzés önállóan fellebbezhető, így a végrehajtás felfüggesztésének kérdése az ítélőtábla elé kerülhet. A turulszobor fennmaradását illető érdemi kérdésben azonban a Fővárosi Bíróság jogerős döntést hozhat, és akkor végleges megoldás születhet az ügyben.

Az emlékművet a második világháború polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állította a XII. kerületi önkormányzat az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Forgács Imre elmondta: a törvényi szabályozás egyértelműen kimondja, hogy a fővárosban közterületen műalkotás csak úgy állítható fel, ha ahhoz a közgyűlés előzetes hozzájárulást ad. Ezzel szemben ebben az ügyben az történt, hogy a XII. kerületi önkormányzat építési engedély nélkül állította fel a turulszobrot. A fennmaradásra hasonló szabályok vonatkoznak, azaz a főváros engedélye nélkülözhetetlen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Fokozott ellenőrzés a fővárosban, útlezárások a Turulnál

A XII. kerületi Turul szobornál, annak fennmaradásáért megtartandó demonstrációk helyszínén ideiglenes megállási tilalom van érvényben, a rendőrség az egész főváros területén rendkívüli, fokozott ellenőrzést tart a tüntetéssel összefüggésben - értesült a HavariaPress.

hvg.hu Itthon

Emelkedett stíl, majd dühödt zsidózás a turulszobornál - videó

A szélsőjobboldali Jobbik és a Fidesz-partner KDNP szervezésében, a Magyar Gárda részvételével zajlott a csütörtöki tüntetés. Apropója ugyan az illegálisan felhúzott turulszobor melletti kiállás volt, ám videónk tanúsága szerint ez is csak újabb ürügy volt a megszokott zsidózásra és hazaárulózásra. Tekintse meg videónkat.

hvg.hu Itthon

Turulszobor: a Jobbik fenyegetőzik és tüntetést szervez

Ha eltávolítanák a XII. kerületi engedély nélkül felállított turulszobrot, a Jobbik szerint veszélybe kerülne a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű, a Budai Önkéntes Ezred emlékműve, Károlyi Mihály szobra vagy Ságvári Endre márványtáblája.

MTI Itthon

Két szervezet is demonstrál holnap a turulszobornál

Két szervezet jelentett be demonstrációt csütörtökre a XII. kerületi turulszobor környékére; a rendőrség a bejelentéseket tudomásul vette, a rendezvények zavartalanságát pedig a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a távirati irodával. A szobrot még nem lehet elbontani.

MTI Itthon

Ősszel újra a főváros elé kerül a turulszobor ügye

Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a turulszobor ügyét Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere - olvasható a politikus által írt, a főpolgármesternek címzett nyílt levélben. Demszky Gábor válaszlevelében kiemelte: a turulszobor ügyében sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs már döntési helyzetben.

MTI Itthon

Tudósítókra támadtak a turulhívek

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben. A tüntetők zsidóztak, tudósítókra támadtak, előkerült a homoszexualitás téma is. A rendőrségnek sikerült két, a melegfelvonulás óta keresett figurát elfognia.

Hét nap

Felülbírált turuldöntés

Végre kell hajtani a Fővárosi Bíróság jogerős döntését, le kell bontani a főváros engedélye nélkül felépített XII.

MTI Itthon

A Societas nem demonstrál a turulnál

Visszavonta a csütörtökre, a XII. kerületi turulszoborhoz bejelentett demonstrációs szándékát a Societas Új Mozgalom erzsébetvárosi szervezete - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerda délután.

Még hárman jelezték: nem veszik át a Térey-ösztöndíjat

Még hárman jelezték: nem veszik át a Térey-ösztöndíjat

Államtitkár: Ha lázas, influenzára gondoljon, ne a koronavírusra

Államtitkár: Ha lázas, influenzára gondoljon, ne a koronavírusra

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

Van, ahol most már olcsóbban lehet hozzájutni iPhone-okhoz

Van, ahol most már olcsóbban lehet hozzájutni iPhone-okhoz

A hálóingben vonagló apácák kiborították az egyházat

A hálóingben vonagló apácák kiborították az egyházat