szerző:
MTI

A Magyar Telekom Nyrt. 53,669 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei év első felében, ami 57,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – tette közzé a társaság csütörtökön a BÉT honlapján.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság bevétele 335,756 milliárd forint volt az első félévben, ami 2,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A társaság az első negyedévben 22,172 milliárd forint nettó eredményt ért el, míg bevétele 162,64 milliárd forint volt.

Az elemzők a második negyedévre 22,65 milliárd forint nettó eredményt és a 167,4 milliárd forint bevételt vártak.

Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint, a jobb eredmények hátterében részben az áll, hogy az első félévben csoportszinten 13,9 százalékkal csökkent a munkavállalók létszáma, s ezzel 90 százalékot meghaladó mértékben teljesült a 2008 év végére kitűzött 15 százalékos létszámcsökkentési terv. Hozzátette: a társaság a jövőben a jobb minőségű, kombinált szolgáltatások értékesítését helyezi a középpontba. A csoport alkalmazottainak száma június végén 10 559 volt, szemben az egy évvel korábbi 12 262-vel.

A társaság kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az első félévben 12,1 százalékkal 144,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta 43,0 százalék volt. A csoportszintű EBITDA-t befolyásolta, hogy a montenegrói és a macedón szerződések vizsgálatával kapcsolatos költségek az első félévben 3,4 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forinttal. Szintén befolyásolta az eredményt, hogy a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások az első félévben elérték a 2,1 milliárd forintot, ami a bázis időszakban 7,2 milliárd forint volt. Ezen egyszeri tételek nélkül éves szinten az EBITDA 8,7 százalékkal emelkedett, a ráta pedig 44,6 százalék volt.

Az eredményt javította viszont a gyorsjelentés szerint, hogy a létszámcsökkentésből származó megtakarítások már érzékelhetőek a jövedelmezőségben, amit tovább javított a vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó 8,5 milliárd forint céltartalék feloldása a második negyedévben, valamint a 2008. első negyedévben történt ingatlanértékesítés.

A Magyar Telekom közölte: nem tudja megítélni, hogy a szerződésekkel kapcsolatban mikor zárulnak le a belső és a hatósági vizsgálatok, s hogy mi lesz azok kimenetele, illetve hatása – ha lesz ilyen – a társaság pénzügyi beszámolóira, működési eredményére.

A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított összeg a tavalyi első féléves 28,3 milliárd forintról az idén 38,6 milliárd forintra emelkedett. Az összegből a vezetékes szolgáltatásokat magába foglaló T-Com szegmensre 20,2 milliárd forint, a mobilszolgáltatásokat magába foglaló T-Mobile szegmensre 16,5 milliárd forint, a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokat is nyújtó T-Systems szegmensre 0,7 milliárd forint, a csoport és a szolgáltató központra pedig 1,2 milliárd forint jutott. A T-Mobile szegmensen belül a mobil szélessávú internet beruházásokra 6,5 milliárd forintot fordított a csoport Magyarországon.

A gyorsjelentés szerint T-Com szegmens bevétele az első félévben 147,7 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal kisebb a bázishoz képest. Az EBITDA 7,4 százalékkal, 64,4 milliárd forintra nőtt.

A T-Mobile szegmens bevétele 2 százalékkal 168,96 milliárd forintra, az EBITDA-ja pedig 5,2 százalékkal 75,693 milliárd forintra nőtt az első félévben a bázishoz viszonyítva. Ezen belül a magyarországi bevételek 0,8 százalékkal 136,9 milliárd forintra emelkedtek, míg az EBITDA 5,4 százalékkal javult, s elérte a 60,711 milliárd forintot. A T-Mobile Magyarország működési eredménye 9,7 százalékkal 43,5 milliárd forintra emelkedett.

A T-Mobile Magyarország előfizetőinek száma június végén 5,081 millió volt, 12,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. Piaci részesedése lényegében nem változott, 44 százalék volt. Az egy előfizetőre jutó havi átlagos percforgalom 4,8 százalékkal 152 percre nőtt, míg az átlagos bevétel 9 százalékkal 4.104 forintra csökkent. Az előfizetői lemorzsolódás 15,6 százalékról 15,3 százalékra csökkent egy év alatt, míg az egy előfizetőre jutó átlagos ügyfélszerzési költség 19,9 százalékkal, 5675 forintra mérséklődött.

A T-Systems szegmens bevétele az első félévben 15,3 százalékkal, 42,5 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ja pedig 82,2 százalékkal 14,675 milliárd forintra emelkedett a bázishoz képest.

A gyorsjelentés szerint a társaság nettó adósságállománya a tavalyi 301,4 milliárd forintról 289,5 milliárd forintra csökkent 2008. június végére, ami gyorsjelentés szerint az erős készpénztermelést tükrözi. A nettó eladósodottsági ráta – a nettó adósságnak a nettó adósság plusz összes tőkére vetített aránya – kismértékben, a 2007. első félév végi 35,1 százalékról 2008. június végére 34,6 százalékra csökkent.

A társaság jegyzett tőkéje nem változott, június végén 104,275 milliárd forint volt, a saját tőke 481,057 milliárd forint volt, 0,7 százalékkal kisebb mint egy évvel korábban.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záró ára 830 forint volt. A részvény árfolyama az elmúlt egy évben 697 forint és 994 forint között mozgott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyar Telekom: 4 milliárdos osztalék a montenegrói leánycégtől

A Magyar Telekom montenegrói leányvállalata, a Crnogorski Telekom közgyűlést tartott, amelyen a 2007. évi eredmény után 22 millió euró (mintegy 5,2 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről határozott - közölte a Magyar Telekom a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

Engedélyezte a GVH a Magyar Telekom ügyleteit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Telekom eladja az RTL Klub televíziós csatornában lévő részesedését és megvásárolja a mobiltartalom szolgáltatási piac vezető vállalkozása, az IKO két cégét.

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában