szerző:
MTI

A befektetési alapokból júliusban 14,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a pénzkivonást azonban 23 milliárd forint piaci hozam ellensúlyozta, így összességében egy hónap alatt 0,3 százalékkal nőtt az alapok vagyona, július végén 3019 milliárd forintot tett ki – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán.

Az előző hónapban 43 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, míg a piaci teljesítmények további 36 milliárd forinttal csökkentették az összvagyont, ami így júniusban 2,6 százalékkal zsugorodott. Az év eleje óta 5,4 százalékkal csökkent az alapok összvagyona, míg a tavaly július végi értékhez képest 2,2 százalékkal nőtt.

Az idén júliusban 14 új alap indult, egy a futamidő végével megszűnt, a szövetség tagjai a hónap végén 381 alapot kezeltek. A hónap során a legtöbb pénzt a kötvényalapokból vonták ki, de jelentős volt a tőkekivonás az ingatlanalapokból és a vegyes alapokból is, míg a pénzpiaci alapokból mérséklődött a pénzkiáramlás. Friss tőke érkezett ugyanakkor a részvényalapokba, továbbá folytatódott a garantált és a származtatott alapok vagyonának gyarapodása.

A kötvényalapok vagyona júliusban 4,2 százalékkal 231 milliárd forintra zsugorodott, miután 16,6 milliárd forintot vontak ki ezekből. Emellett a kötvényalapok 6,4 milliárd forintnyi hozamot termeltek. Az ingatlanalapokból a múlt hónapban közel 11 milliárd forint távozott, míg az alapok vagyonát 4,1 milliárd forint hozam növelte. Összvagyonuk így júliusban 1,3 százalékkal 562 milliárd forintra csökkent.

A befektetők a vegyes (részvény és kötvény) alapokból 11,7 milliárd forintot vettek ki a múlt hónapban, míg a piaci teljesítmények 1,9 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát, amely így összességében 5,4 százalékkal csökkent, és július végén 170 milliárd forint volt.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokból 2,3 milliárd forintnyi tőkét vontak ki, míg a hozamok 5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így egy hónap alatt 0,2 százalékkal növekedni tudott, július végén 1049 milliárd forintot tett ki.

A részvényalapok júliusban 8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a piaci teljesítmények pedig további 2,6 milliárd forinttal növelték a vagyonukat, ami egy hónap alatt 7,6 százalékkal 310 milliárd forintra gyarapodott. Júliusban négy új részvényalap is indult, továbbá egy likviditási alapot ide soroltak át, egy zártkörű alapot pedig nyilvánossá alakítottak.

A nyilvános garantált alapok összvagyona júliusban 0,1 százalékkal, 499 milliárd forintra nőtt. A 2,6 milliárd forint friss tőke nagyrészt az új alapok hatása, a hónapban hat új garantált alap indult. A piaci teljesítmények 1,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

A származtatott alapok júliusban 3,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a hozamok pedig 740 millió forinttal növelték a vagyont. A származtatott alapok vagyona így 13,3 százalékkal nőtt, és a hónap végén 38,5 milliárd forintot tett ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

BAMOSZ: sürgető feladat az adórendszer újragondolása

A Magyar Bankszövetség (BAMOSZ) támogatja a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítására vonatkozó javaslatot, illetve ennek ösztönzését adókedvezményekkel, elutasítanak azonban minden olyan megoldást amely különbséget tesz banki és nem banki megtakarítás között - áll a szövetség közleményében.

MTI/hvg.hu Gazdaság

BAMOSZ: gyorsan nőttek az intézményes megtakarítások

Az intézményes megtakarítások (vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok) 12,59 százalékkal nőttek 2006 harmadik negyedévében és szeptember végén 5916 milliárd forintot tettek ki – tette közzé a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) negyedéves jelentésében.

MTI Gazdaság

BAMOSZ: az alapok összvagyona 7,8 százalékkal nőtt

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összvagyona 7,8 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben, június végén 2824 milliárd forint volt, év eleje óta a bővülés 11,2 százalékot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) pénteken.

MTI Gazdaság

Bamosz: 139 milliárddal csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokból 109 milliárd forint távozott az első félévben, az alapok az év eleje óta összesen 87 milliárd forint veszteséget könyveltek el piaci teljesítményük alapján – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál