szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az econet.hu-csoporthoz tartozó Sziget Kft. első számításai szerint a budapesti Sziget Fesztivál százmillió forintot meghaladó többlettel zárt, és a látogatók száma elérte a 385 ezret - közölte az econet.hu a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

A közlemény megjegyzi, hogy az eredményt jelentősen befolyásolta az a több mint 100 millió forintos beruházás, amivel a helyszín befogadóképességét ötezer fővel növelték. A fesztivált augusztus 12. és 18. között rendezték meg. A megelőző napon, augusztus 11-én megtartott Magyar Dal Napján 50 ezren vettek részt, és ez, az előzetes számítások szerint, néhány millió forinttal járul hozzá a Sziget Kft. profitjához.

A közlemény szerint a 2008. évi 200 millió forint EBITDA (kamat-, adófizetés-, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség) elvárást a Sziget Kft. várhatóan túlteljesíti, és elérheti a 250 millió forintot is. A Sziget zárásával befejeződött a Sziget Kft. 2008. évi fesztiválszervező munkája, ősztől a jövő évi rendezvényeket készítik elő. A korábbi közlés szerint a júliusban második alkalommal megrendezett Balaton Sound Fesztivál 140 millió forintos többlettel zárt.

A Sziget Kft. 26 százaléka a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett econet.hu leányvállalatának, az Est Media Group Kft.-nek (EMG) a tulajdonában van. A Sziget Kft. 2007 novemberében megkezdett felvásárlási programja - az econet.hu közlése szerint - megalapozott és sikeresnek ígérkezik.

A program szerint az EMG 26 százalékos tulajdonrésze 2012-re 100 százalékra emelkedik. A Sziget Kft. akkortól évi 3,5-4 milliárd forint bevétellel és 500-600 millió forint kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménnyel (EBITDA) járul hozzá az econet.hu csoport eredményeihez. A tranzakció végső befejezése előtti négy évben pedig várhatóan mintegy 0,7-1 milliárd forint lesz az EMG részesedése a profitból.

Balázs Csaba, az econet.hu Nyrt. elnök-vezérigazgatója nemrégiben azt mondta, az osztalékot is figyelembe véve a nettó vételár maximum 4,2 milliárd forint lesz. A közvetlen tulajdonos, az Est Média Group Kft. a Sziget Kft. készpénztermelő képességétől függően részletekben és készpénzben fizet. A kft. megvásárlását külső forrásból finanszírozzák - mondta akkor az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: az Újpesti Önkormányzattal két éve tartó per eredményétől függően az EMG elállhat az ügylettől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fesztivál

Sziget: civilek a pályán - videó

Idén száz szervezetnek illetve közcélú intézménynek adott pályázati úton bemutatkozási lehetőséget a Sziget Fesztivál. Videós kollégáink a helyszínen jártak.