szerző:
MTI

A kedden közzétett béradatok nem befolyásolják a Monetáris Tanács jövő hétfői kamatdöntését, ezek ugyanis beleilleszkednek a trendbe – vélekednek piaci elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a január–júniusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett – 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője úgy véli, hogy a Monetáris Tanács által kiemelten megfigyelt elem, a magánszférában bónuszokkal kiigazított jövedelmek növekedése, a májusi kevesebb munkanappal van összefüggésben. A KSH által közölt rendszeres havi bruttó átlagkereset (amit bónuszok nélkül számol a statisztikai hivatal) a magánszférában a májusi 7,4 százalékkal szemben júniusban 8,9 százalékkal emelkedett. A tendencia változatlan – mondta az elemző –, ráadásul a béradatok az egyedi hatások miatt amúgy is torzítottak. Trippon Mariann várakozása szerint a Monetáris Tanács tartja az alapkamatot, mert nem jött még el az ideje a kamatcsökkentésnek sem. A következő hónapokban változatlan kamatokkal számol az elemző, bár szerinte az inflációs várakozások jelentenek kockázatot.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is azon a véleményen van, hogy a KSH kereset-adatai nem változtatnak sem az inflációs-, sem a kamatkilátásokon, az adatok beleilleszkednek a trendbe. Az elemző megjegyezte, hogy az MNB az előrejelzésében 9-10 százalékos keresetnövekedést prognosztizált, de az általuk várt bérdinamika lassulás egyelőre nem látszik. A keresetekre vonatkozó előrejelzések a legkiszámíthatatlanabbak: évről évre változik a bónuszkifizetés, a munkanapok száma, a gazdaság fehéredésének mértéke. Szerinte a júniusi foglalkoztatás csökkenésének mértéke szokatlanul nagy, valószínűleg az ipar lassulása áll mögötte, és a gazdasági növekedés rossz mutatói. Ez a jövőben is visszafoghatja a béreket. Ezért az elmúlt hetek áfa-emelési javaslatai nem kedveznének az inflációnak: 2-3 százalékponttal növelnék azt, ami viszont felfelé lendítené a béreket. Végül is Kondrát Zsolt szerint 2009-re négy százalékos inflációt és 6-7 százalékos keresetnövekedés várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A hétfőre várható kamatemeléssel vége a monetáris szigorításnak

A Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozások szerint hétfőn negyed százalékponttal emeli a jegybanki alapkamatot, és ezzel be is fejezi a monetáris szigorítást a Reuters májusi felmérése szerint. Elemzők szerint a forint májusi erősödési hulláma az előző havinál még szorosabbá teheti a szavazati arányt a monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésén.

MTI Gazdaság

A monetáris tanács nem tárgyalt az alapkamatról

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, a jegybanki alapkamat változtatásáról az ülésezési rendnek megfelelően nem tárgyalt – áll a testület közleményében.

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

Halálos verekedés Veszprémben

Halálos verekedés Veszprémben

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat