szerző:
MTI

A belföldiek által kibocsátott közel húszezer milliárd forint összegű forgalomban lévő értékpapírból 2008. június 30-án a külföldi befektetőknél 9265 milliárd, a belföldieknél 10 464 milliárd forint értékpapír volt – közölte az MNB hétfőn.

A tőzsdei részvények állománya a külföldieknél 4535 milliárd forintot, a belföldieknél 1608 milliárd forintot tett ki. A háztartásoknál lévő, belföldi piaci szereplők által kibocsátott befektetési jegyek állománya a második negyedév végén elérte a 2140 milliárd forintot.

A külföldi befektetők 196 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedtek el a második negyedévben a forint erősödése miatt.

Piaci értéken számolva az állampapírok értéke az első félév végén 15 452 milliárd forint volt, alig több az első negyedév végi 15 282 milliárd forintnál. Az államkötvények állománya piaci értéken 12 273 milliárd forintot, a kincstárjegyek állománya 2 367 milliárd forintot, az MNB-kötvények állománya 811 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott állampapírok állománya 3661 milliárd forintot ért el június végén.

Az állampapírok teljes állományából a külföldieknél 6596 milliárd forint volt, 166 milliárd forinttal kevesebb az első negyedév véginél. A külföldi befektetők a második negyedév során 196 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedtek el.

A pénzügyi vállalatoknál 7494 milliárd forint piaci értékű állampapír volt a második negyedév végén, 291 milliárd forinttal több, mint az első negyedév végén.

A háztartásoknál az állampapír állomány negyedév alatt nyolc milliárd forinttal 921 milliárd forintra nőtt, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 442 milliárd forint értékű állampapír állomány volt a félév végén piaci értéken számolva. A második negyedév során az állampapírok állománya 384 milliárd forinttal nőtt a tranzakciókból (a nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 215 milliárd forintnyi összegben csökkent az átértékelődés miatt.

A második negyedévben a legnagyobb nettó vevők az egyéb monetáris intézmények voltak 259 milliárd forinttal, a biztosítók és nyugdíjpénztárak 80 milliárd forinttal, illetve a külföldiek szintén 30 milliárd forinttal, míg az egyéb pénzügyi közvetítők nettó eladók voltak 22 milliárd forint értékben.

A jelzáloglevelek állománya piaci értéken június  végén 1761 milliárd forintot tett ki, amiből a külföldieknél 904 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 726 milliárd, a háztartásoknál 127 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 4 milliárd forint értékű állomány volt. A második negyedév során a jelzáloglevelek állománya 62 milliárd forint összegben csökkent tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 34 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből.

Az egyéb kötvények piaci értéken számított állománya a második negyedév végén elérte a 2516 milliárd forintot. Ebből a külföldieknél 1765 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 570 milliárd, a háztartásoknál 133 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 48 milliárd forint értékű állomány volt. A második negyedév során az egyéb kötvények állománya 278 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból), és 76 milliárd forinttal csökkent átértékelődés miatt.

A Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvények kapitalizációja 2008. június 30-án 6143 milliárd forintot tett ki.

A teljes állományból a külföldieknél 4535 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 622 milliárd, a háztartásoknál 298 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 512 milliárd, az államháztartásnál 175 milliárd, a háztartásokat segítő non-profit intézményeknél pedig egymilliárd forint értékű állomány volt.

A második negyedévben egy új részvényt, az Externet papírjait vezettek be a tőzsdére, és egyet vezettek ki: az Exbust. A második negyedév során a tőzsdei részvények állománya 4,8 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (tőkeemelésből) és egyéb volumenváltozásból, illetve 533 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből eredően.

A tőzsdén a legnagyobb nettó vásárlók a nem pénzügyi vállalatok voltak 160 milliárd forint értékben, a háztartások is jelentősebb összegben, közel hét milliárd forint értékben vásároltak tőzsdei részvényeket.

A külföldiek nettó eladók voltak 124 milliárd forint értékben. A pénzügyi vállalatok részvényállománya 40 milliárd forinttal csökkent, amelyből 28 milliárd forintot az OTP Bank részvény-kölcsönadási ügylete tett ki.

A befektetési jegyek állománya piaci értéken 2008. június végén 3047 milliárd forintot tett ki. Ebből a háztartásoknál 2140 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 618 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 178 milliárd, az egyéb szektoroknál (beleértve a külföldet is) pedig 111 milliárd forint értékű állomány volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Befektetési alapok: mérséklődő tőkekivonás, gyenge növekedés

A befektetési alapokból júliusban 14,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a pénzkivonást azonban 23 milliárd forint piaci hozam ellensúlyozta, így összességében egy hónap alatt 0,3 százalékkal nőtt az alapok vagyona, július végén 3019 milliárd forintot tett ki – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán.

hvg.hu Gazdaság

Kína öt éven belül vonzóbb befektetési célpont lesz mint az USA

Kína az elkövetkező öt évben várhatóan megelőzi a vállalati befektetések szempontjából jelenleg elsőszámú célpontnak számító Egyesült Államokat. Az európai gazdaságok a várakozások szerint vonzóak maradnak a befektetők szemében: az Egyesült Királyság megtartja igen erős helyzetét elsősorban pénzügyi szolgáltatási területen– állapítja meg a KPMG legfrissebb tanulmánya. Magyarországnak a magas szállítási költségek miatt várhatóan földrajzi elhelyezkedéséből származhat előnye.

MTI Gazdaság

Bamosz: 139 milliárddal csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokból 109 milliárd forint távozott az első félévben, az alapok az év eleje óta összesen 87 milliárd forint veszteséget könyveltek el piaci teljesítményük alapján – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok augusztus közepére

Az elmúlt héten bebizonyosodott a trendváltás a piacokon. A devizapiacon romlottak a kilátások, a kötvénypiacon nem tört meg az emelkedő trend, a hazain viszont még nem árazódott be az olajárcsökkenés. A részvénypiacok hektikussága továbbra sem enyhült, és a trend sem változott. Cikkünkből kiderül, mire érdemes ezen a héten odafigyelni.

Ezt eddig senki nem tudta a neandervölgyi emberről

Ezt eddig senki nem tudta a neandervölgyi emberről

Karácsony főpolgármesterként még egyszer sem volt a közmédiánál

Karácsony főpolgármesterként még egyszer sem volt a közmédiánál

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Beperelte a Pornhubot egy hallássérült férfi, mert nincsenek rendesen feliratozva a pornóvideók

Beperelte a Pornhubot egy hallássérült férfi, mert nincsenek rendesen feliratozva a pornóvideók

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi