szerző:
MTI/hvg.hu

Az AiRUnion orosz légi szövetség gépei kedden megint nem tudtak elindulni számos repülőtérről üzemanyaghiány miatt. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő úgy rendelkezett, hogy rendezzék a szövetség problémáit. Eközben a legnagyobb konkurensek gyakorlatilag már az AiRUnion útvonalhálózatán osztoznak, és úgy vélik, az AiRUnion ellen alighanem csődeljárás indul.

Putyin orosz miniszterelnök. Hiába kémleli az eget, az AirUnion gépei
a földön vannak
© AP
Putyin a közlekedésért is felelős első helyettesét, Szergej Ivanovot bízta meg a helyzet rendezésével már hétfőn, azzal, hogy szükség esetén költségvetési pénzt is felhasználhat, mivel most, az iskolaév kezdete előtt néhány nappal a legfontosabb az, hogy az üdülő családok idejében hazatérhessenek.

A Kommerszant című lap értesülése szerint a közlekedési minisztériumban a szövetség helyzetéről és a tanévkezdésig való működtetéséről tanácskoztak Igor Levityin miniszter, az AiRUnion társaságainak állami tulajdonban lévő részéért még felelős Állami Vagyonkezelő, a Rostechnologii állami korporáció – az állami pakettek várományosa –, a krasznojarszki terület vezetése, a repülésügyi főhatóság, valamint a négy legnagyobb orosz légitársaság képviselői, de nem volt jelen Borisz Abramovics, a KrasAir – a legnagyobb AiRUnion-társaság – vezérigazgatója és fő magánrészvényese, aki az AirBridge Zrt. 49 százalékának tulajdonosaként közvetve a Malév résztulajdonosa is.

A tanácskozáson a Rostechnologii leszögezte: minden tőle telhetőt elkövetett a szövetség érdekében, amikor a múlt héten néhány napra elegendő kerozin kifizetésére adott garanciákat, és reméli, hogy a továbbiakban a tulajdonosok – az állam és a magánszemélyek – önállóan megoldják problémáikat.

A konkurens légitársaságok vállalták, hogy a járataikon lévő szabad helyeken elviszik az AiRUnion utasait, de ez messze nem lesz elegendő és különjáratok szervezésére lesz szükség, ám az nem derült ki az ülés végéig, hogy ezekért ki fog fizetni. Ugyanakkor a négy nagy társaság már megállapodott arról, hogy melyik szállítja majd az AiRUnion mely járatainak utasait, vagyis felosztották egymás között a szövetség járathálózatát.

A Kommerszantnak a tanácskozás résztvevői közül többen elmondták: csupán a legközelebbi napokról esett szó, a távolabbi jövő kérdése fel sem merült, azt majd az idő eldönti. A nyilatkozók többsége azonban úgy vélte: az AiRUnion társaságainak nincs jövőjük, és a legvalószínűbb lehetőség a csődeljárás megindítása.

Közben az ügyészség is érdeklődni kezdett a járatok késése ügyében: egyelőre azzal foglalkozik, hogy a társaságok eladósodása és az emiatt keletkező üzemanyaghiány súlyosan sértette az utasok jogait, de törvénybe ütközőnek tekinti a hatóság a gépek feltankolásának megtagadását is. Nem tartják kizártnak azt sem, hogy büntetőeljárást is indítanak majd, ha a nyomozás kimutatja, hogy az AiRUnion társaságai csalást követtek el, amikor jegyeket adtak el, noha tudták, hogy nincs pénz üzemanyagra a járatok indításához.

Az AiRUnion helyzete a múlt héten fordult válságosra, amikor nagyon sok járatának indulása többnapos halasztást szenvedett különböző repülőtereken, mert nem kapott kerozint.

Pénteken az Ilyushin Finance lízingcég csődeljárást kért a KrasAir, a szövetség legnagyobb társasága ellen, szakértők azonban emlékeztettek rá, hogy az AiRUnion másik társasága, a DAL ellen már jóval korábban benyújtottak ilyen kérelmet a hitelezői, de az ügy húzódik.

Az AiRUnion szövetség az egységes részvénytársasággá alakulás folyamatában van, de a magánrészvényesek és a résztulajdonos állam között vita van arról, hogy melyiknél van a meghatározó többség, továbbá Abramovicsék ellenzik, hogy az állam kezében lévő tulajdonrész a terveknek megfelelően a Rostechnologii korporációhoz kerüljön. Ezért a szakmában már felmerült, hogy a csődközeli helyzetet Abramovics szándékosan idézte elő, és a szakértők szerint erre utal, hogy a fivérek többi társasága – így a Malév és a Sky Express – változatlanul normálisan működik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az AiRUnion a csőd szélén áll?

Az AiRUnion légi szövetség a csőd szélén áll – állapította meg pénteki számában az RBK Daily című üzleti napilap, s annak a gyanújának adott hangot, hogy a helyzetet a többségi magánrészvényesek idézték elő. Más lapok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz légi közlekedés több általános problémája – így a kerozin rendkívül magas ára is – hozzájárult a helyzet kialakulásához.

Nemzetközi gazdaság

AiRUnion holding

Az orosz vagyonügynökség állami ellenőrzés alatt akarja tartani a - Malévra is pályázó - krasznojarszki KrasAir...

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kié lesz az AirUnion többsége?

Szerdán tartják az AirUnion alapító közgyűlését: ott derül majd ki, hogy az államé, vagy az Abramovics fivéreké lesz-e a többségi részvénypakett, de az már biztos, hogy a vezérigazgató Borisz Abramovics lesz – jelentette hétfőn a Vedomosztyi című moszkvai gazdasági lap az egyik illetékes minisztériumból származó értesülésre hivatkozva.

hvg.hu Gazdaság

Nincs válságban az AirUnion

Az AirUnionnak – mint valószínűleg valamennyi légitársaságnak - valóban vannak tartozásai az üzemanyag szállítókkal szemben, ám ezek a tartozások nem haladják meg a szokásos szintet, és a szállítók sohasem emeltek kifogást az AirUnion fizetési szokásai miatt – mondta a hvg.hu-nak Olga Trapeznyikova, az AirUnion moszkvai képviselője.

MTI Gazdaság

Abramovics nem is vihetné a Malévot az AiRUnionba

A Malévot Borisz Abramovics nem viheti az AiRUnionba, mert ezt nem teszik lehetővé a magyar törvények és a kötelezettségek, amelyeket az Abramovics-fivérek a magyar társaság 49 százalékának megvásárlásakor vállaltak – mondta el az AiRUnionnál egy neve mellőzését kérő forrás az RBK Daily című moszkvai gazdasági napilapnak.

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Tönkretesszük a Földet azzal, ahogy mosunk

Tönkretesszük a Földet azzal, ahogy mosunk

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Újabb koronavírusos fertőzés az USA-ban

Újabb koronavírusos fertőzés az USA-ban

Demcsák Zsuzsa férje megtalálta helyét Magyarországon

Demcsák Zsuzsa férje megtalálta helyét Magyarországon

Trumpnak úgy kellett a tűzszünet Kínával, mint egy falat kenyér

Trumpnak úgy kellett a tűzszünet Kínával, mint egy falat kenyér