szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matolcsy György fideszes gazdaságpolitikus szerint meg kell fontolni a többkulcsos munkaadói járulék bevezetését, ahol a felső kulcs 20 százalék, a középső 10-15 százalék körüli, az alsó pedig nulla százalékos lenne - az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere erről egy hétfői konferencián beszélt, amely a cigánysáég sorskérdéseiről szólt a Lungo Drom szervezésében.

 Fidesszel szövetséges Lungo Drom nevű szervezet a cigányság sorskérdéseiről rendezett konferenciáján a politikus azt mondta: egy következő adóreform keretében meg kell fontolni azt, hogy a magyar munkaerő minőségi különbségeihez igazítsák a munkaadói járulékot.
 
Matolcsy György az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: egymillió új munkahelyet kellene teremteni Magyarországon, és ehhez teljes körű adó- és járulékreformra van szükség. Mint mondta, vannak olyan javaslatok, amelyek szerint a személyi jövedelemadó lehetne egykulcsos, ahogyan Közép- és Kelet-Európában Magyarországon kívül már szinte mindenhol, a munkaadói járulék tekintetében viszont több kulcsot kellene megkülönböztetni.
 
Szerinte egy jelentős járulékcsökkentés után a munkaadói járulék mai 29 százalékos szintje 20 százalékra mehetne le, ami nagyjából a munkavállalók egyharmadára, mégpedig a legjobban képzett, "legkapósabb" munkavállalókra vonatkozna. Ezzel szemben állna egy nulla százalékos kulcs, amely érvényes lehetne a több mint egy éve munka nélkül lévőkre, a 18 és 24 év közötti korcsoportra, illetve az 55 év felettiekre, valamint olyan kistérségekben is alkalmaznák, ahol 20 százalék feletti a munkanélküliség. Matolcsy György szerint a középső 10-15 százalék körüli kulccsal pedig el lehetne ismerni annak a munkavállalói rétegnek az értékét is, amely nem a legkapósabb, de nem is tartósan munkanélküli.
 
A politikus kérdésre válaszolva hozzátette: a kulcsok közötti átjárhatóság és a nulla százalékos kulcsba tartozás időtartama megállapodás kérdése lehetne, a kormánynak erről a munkaadókkal, a munkavállalókkal, az önkormányzatokkal és a politikai ellenzékkel kellene egyeztetnie.
 
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz adóreformjának lehetne-e az alapja ez a javaslat, Matolcsy György azt mondta: a Fidesz kiindulópontja az, hogy jöjjön létre egymillió új munkahely 5-10 év alatt, és ehhez minden adó- és járulékreformra szükség van. Megjegyezte: a közgazdasági szakma ma már teljes körűen kiáll az adó- és járulékreform mellett, míg 2006-ban, amikor a Fidesz először meghirdette ezt a programot, még nem volt így.
 
Matolcsy György a cigányság helyzetéről rendezett konferencián arról is beszélt, hogy Magyarországon is megfontolandó lenne az a mexikói program, amelyben az állam pénzzel ismeri el azokat a családokat, amelyekben a gyermekek magasabb iskolai végzettséget érnek el, mint a szülők.
 
A politikus az MTI-nek erről azt mondta: a 10-15 évvel ezelőtt elindult mexikói programban a magyar viszonyokra lefordítva több százezer forintot kap az a szülő, aki maga nem végezte el a nyolc általánost, de a gyermeke igen, több millió forintot, ha a gyerek érettségit szerez, és 5-10 milliót forintos támogatáshoz jut az a család, ahol a gyerek a diplomáig jut el.
 
Matolcsy György szerint ez a program nemcsak a cigányság számára, hanem az összes hátrányos helyzetben lévő család számára hasznos lehetne, hiszen a tudáshiány a magyar társadalom legalább egyharmadára érvényes, és ez újratermelődik a gyerekeknél. Ezt kell megszüntetni - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Matolcsy: fordulat kell a gazdaságpolitikában

Magyarország gazdaságának helyreállítása érdekében szükség van új Széchenyi-tervre, vissza nem térítendő tőkeemelésre, foglalkoztatást bővítő automatikus támogatásra is – mondta Matolcsy György volt gazdasági miniszter.

MTI Gazdaság

Matolcsy: feltőkésítésre vár a magyar gazdaság

A gazdasági konzultációban részt vett vállalkozások egyebek mellett 16 százalékos járulékok, egykulcsos jövedelemadó mellett tudnák megtartani jelenlegi munkahelyeiket és újakat teremteni - mondta Matolcsy György, a Fidesz által kezdeményezett gazdasági konzultáció elnöke.

MTI Itthon

Matolcsy: nincs nemzetstratégiánk

Magyarországnak jelenleg nincs egy elfogadott nemzetstratégiája, de nincs jövőképe sem, mely egy sikeres társadalom alapját adja - mondta Matolcsy György közgazdász, Fideszes képviselő.

MTI Gazdaság

Matolcsy: 2009-ben már lehetne eurónk

Matolcsy György, a Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint akár 2009-ben is bevezethető lehetne Magyarországon az euró. A volt tárcavezető a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján beszélt erről.

Itthon

Matolcsy Fidesz-tagságra buzdítja a közgazdász-társadalmat

Matolcsy György belép a néppárttá alakuló Fideszbe és ezt tanácsolja a közgazdász-társadalom nagyobb részének is. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere erről az ellenzéki pártot támogató értelmiségiek pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Matolcsy: egymillió munkahely 5-10 év alatt - túlzott optimizmus?

Az elmúlt évek sorozatos gazdaságpolitikai hibái vezettek a magyar gazdaság alacsony növekedési üteméhez és magas államháztartási hiányához - értett egyet több gazdaságkutató intézet vezetője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kerekasztal beszélgetésén. Matolcsy György ezermilliárd forintos adócsökkentésről és 5-10 éves távlatba 1-1,5 millió munkahely megteremtéséről beszélt. A jelen lévő közgazdászok nem osztották optimizmusát.

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri