szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Borneo szigetén élő több mint 8000 orángután kipusztulását eredményezheti, hogy az indonéz vállalkozók elutasítják a Greenpeace környezetvédő szervezet által az olajpálma-ültetvények kiterjesztésére kezdeményezett moratóriumot – figyelmeztetett az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ (COP) illetékese.

Egy orangutan a letarolt őserdőben kajtat menedék és táplálék után.
Halálra ítélve
© Center of Orangutan Protection
Novi Hardianto, az orángutánóvó központ munkatársa kifejtette: a Greenpeace kezdeményezésének elutasítása azt jelenti, hogy nem marad hatékony eszköz a borneói esőerdőben élő több ezer emberszabású majom védelmére. A COP megfigyelői nemrég konstatálták, hogy két nagy pálmaolaj-termelő cég tovább folytatta az erdőirtást, hogy még jobban kiterjesszék már ma is óriási területű birtokaikat. Az ültetvényesek azzal érveltek a moratórium ellen, hogy az felesleges, mivel ők már kötelezték magukat arra, hogy a fenntartható fejlődés szellemében terjesztik ki az olajpálma-kultúrákat.

Novi Hardianto azonban az AFP-nek nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben az erdőirtás a jelenlegi ütemben folytatódik, három év alatt kivesznek Borneo szigetéről a veszélyeztetett főemlősök.

A COP becslése szerint Közép-Kalimantan tartományban jelenleg 20 ezer orángután él – és közülük évente háromezer pusztul el.

A szervezet által vádolt egyik csoport, az Agro Group tagadta a COP vádjait, kifejtve: jelenleg még csak tanulmányozza, hogy hol legyenek a védett övezetek az e térségben általa újonnan elnyert koncessziókon.

Indonézia az utóbbi években a margarin, a samponok és a bioüzemanyagok előállításában nagy szerepet játszó pálmaolaj legfőbb termelőjévé vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Bioüzemanyag-kétségek

Az EU-nak nem kellene feltétlenül támogatnia az áttérést a bioüzemanyagra - terjed Európa-szerte ez a szakmai vélemény...

MTI/hvg.hu Gazdaság

A bioüzemanyag-termelés végleg tönkreteheti a Földet

A természetes ökorendszereknek a bioüzemanyagok előállítása érdekében való felszámolása súlyosbítani fogja a globális felmelegedést, mivel ennek következtében évtizedeken vagy akár évszázadokon át több szén-dioxid keletkezik, márpedig ez a gáz a fő felelőse az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatásnak – figyelmeztetnek amerikai szakértők.

MTI Gazdaság

Nem minden alternatív üzemanyag bioüzemanyag

Nem minden alternatív üzemanyag bioüzemanyag, bár jelenleg még igen - világított rá az uniós energiaügyi miniszterek találkozóján a franciák képviselője. Csak az előbbibe tartozó üzemanyagok arányát kell meghatározott arányban növelni.

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik