szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Népegészségügyi célokra 8,9 milliárd forint pályázati forrást nyit meg a kormányzat; ennek legnagyobb részét, hatmilliárd forintot kistérségi egészségmegőrző célokra fordíthatnak – jelentette be Kökény Mihály, az Országgyűlés szakbizottságának szocialista elnöke.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében biztosított európai uniós források pályázatait 2008 végéig, illetve 2009 elejéig hirdetik meg. A forrásokat öt területen használhatják fel. Így 500 millió forintot adnak arra, hogy egészségfejlesztési ismereteket dolgozzanak ki és vezessenek be az iskolai oktatásban.

Hatmilliárd forintot úgynevezett "egészségmagatartást formáló életmódprogramokra" nyújtanak; a programban elsősorban a hátrányos helyzetű települések, illetve a kistérségek vehetnek részt. A cél a helyi szereplők összefogása, a partnerség megteremtése.

Az ÁNTSZ 900 millió forintot kap a szűrőprogramok országos kommunikációjának jobb megszervezésére, és további csaknem egy milliárdot arra, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel közösen térségi egészségmonitorozási rendszert hozzanak létre.

Félmilliárd forintot nyújtanak továbbá az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a kora gyermekkori egészségfejlesztési célokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Székely: 2009-től indulhat az új egészségügyi rendszer

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány szerdán megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

hvg.hu Itthon

Érdekel itt valakit az egészségügyi koncepció?

Huszonegynéhány hozzászólás és közel 50 e-mail - eddig ennyien érezték úgy, hogy véleményezni szeretnék az egészségügy miniszter 2010-ig szóló változásokról és fejlesztésekről nyilvánosságra hozott, s vitára bocsátott koncepcióját. A pénztártörvényt övező pezsgésnek nyoma sincs, a társadalmi vita keveseket mozgat meg. Persze sokan nem is tudnak róla.

hvg.hu Itthon

"A magyar egészségügyben nem hiszek" - videó

A magyar politikusok és szakértők értenek hozzá - mondja riporterünknek az utca embere, akit munkatársunk arról faggat, milyennek látja és milyennek látná a sokat emlegetett magyar egészségügyet.

hvg.hu Itthon

Egészségügy 2010-ig: bárki véleményezhet és javasolhat

A Kormány 2008. július 9-i ülésén elfogadta a "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" című előterjesztését, amelyről a tárca széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezett. Most már bárki véleményezheti az elképzelést a neten.

MTI Plázs

Nagyszabású kampány indul az egészségmegőrzésért

Az egészségmegőrzés és a megelőzés népszerűsítése érdekében indít nagyszabású társadalmi célú kampányt 2009-ben a Médiaunió - mondta Hargitai Lilla, a pozitív társadalmi változásokért létrejött alapítvány ügyvezető igazgatója.

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok