szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdálkodó szervek befizetéseiből 2009-ben 1251,634 milliárd forint bevételt vár a kormány, 7 százalékkal többet a tavalyi előirányzatnál - derül ki a jövő évi költségvetési törvény tervezetéből.


 A társasági adó alapja szélesedik, mértéke 16 százalékról 18 százalékra emelkedik, a bevétel így ebből az adónemből az idei évre előirányzott 530,627 milliárd forintról 730 milliárd forintra nő. A társas vállalkozások és egyéni vállalkozók 4 százalékos különadója ugyanakkor 2009-től megszűnik, így ebből a költségvetésnek jövőre nem lesz bevétele.
 
A hitelintézeti járadék címén tervezett bevétel 15 milliárd forint, megegyezik az idei előirányzattal.
 
Az egyszerűsített vállalkozói adóból tervezett bevétel 180,7 milliárd forint, ami a 2008. évi előirányzathoz viszonyítva mintegy 7 százalékos növekedést jelent.
 
A bányajáradék tervezett bevétele 33,5 milliárd forint, az előző évi előirányzatot mintegy 15 százalékkal haladja meg, s döntő részét – több mint 90 százalékát – továbbra is a kőolaj és a földgáz termékek adják.
 
A szerencsejáték piacon ténykedő vállalkozók 2009-ben várhatóan az előző évi 75,9 milliárd forintos előirányzathoz képest minimális, 3 százalékkal nagyobb összegű játékadó-befizetést teljesítenek.
 
Az ökoadó előirányzat 25 milliárd forint, ezen belül a kormányzat továbbra is számol környezetterhelési díj bevétellel, amelynek 2009-re tervezett összege mintegy 32 százalékkal haladja meg az előző évi előirányzatot.
 
Az energia adó 2009-től a szénre is kiterjed, aminek becsült hatása 400-450 millió forintra tehető.
 
Az egyéb befizetések tervezett bevételének összege - 31 milliárd forint - megegyezik a 2008. évi előirányzattal, döntő részét továbbra is az állami adóhatóság által beszedett bírságok, pótlékok teszik ki.
 
Az energetikai vállalkozások különadójából (alapja a korrigált adózás előtti eredmény, mértéke 8 százalék) a 2009. évi költségvetés 30 milliárd forint bevétellel számol.
 
A cégautó adóból 37,5 milliárd forint a bevételi terv. Az eddigi, a magáncélú használatra tekintettel személyi jövedelemadóként fizetett cégautó adó a gépjárműadóról szóló törvény részeként vagyoni típusú adóvá alakul át, az adóbázis szélesedik, a terhelés alacsonyabb lesz.
 
A fogyasztáshoz kapcsolt adókból 3251 milliárd forint a bevételi terv, 6 százalékkal több az idei előirányzatnál.
 
Az áfabevételi terv 2270 milliárd forint, 7 százalékkal több az idei évre előirányzottnál. Az áfatörvény módosítása sem az áfa kulcsok szerkezetét, sem az adómértékeket nem érinti, így a szabályozás módosulásától érdemi költségvetési hatás nem várható a tervezet szerint.
 
A jövedéki adó tekintetében a várható költségvetési bevétel 889,5 milliárd forint. Az adócsomag 2009. január 1-jei hatállyal – az üzemanyagok kivételével – a jövedéki adó 10 százalékos emelését irányozza elő, ami a költségvetésnek várhatóan mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelent.
 
A jövő évre tervezett regisztrációs adóbevétel 91,5 milliárd forint, mintegy 2 százalékkal marad el a 2008. évi előirányzattól. A prognózis az új személygépjárművek esetében 2009-re változatlan forgalommal számol.
 
A lakosság befizetései jövőre 2277,3 milliárd forintot tesznek ki, 8,4 százalékkal többet az idei előirányzatnál.
 
A személyi jövedelemadózásban az adótábla sávhatára 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedik, míg az adómértékek nem változnak. Az szja-bevétel a tervezet szerint 2104,4 milliárd forint, 9 százalékkal több az idei irányzatnál.
 
A magánszemélyek különadójából származó bevétel a tervezet szerint 31 milliárd forint, a 2008. évi előirányzatnál mintegy 15 százalékkal több.
 
Az adóbefizetések - 5,3 milliárd forint - a bérfőzési szeszadóból és egyéb vámbefizetések utólagos elszámolásából származó befizetéseket tartalmazzák, amely az előző évi előirányzattal megegyezően tervezhető.
 
Illetékekből a központi költségvetés várható bevételi előirányzata mérsékelten, mintegy 4 százalékkal növekszik az előző évihez képest, és 136,6 milliárd forintot tesz ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Adócsomag: a kétélű fegyver és az aggályok

Ígéretes, de nem elég – így lehetne összefoglalni a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértőinek véleményét a tervezett adócsomagról, amelyet a kormány a parlament elé terjesztett. Idén még kiszámíthatatlanabb az adótervezet, valószínűleg rengeteg módosításra számíthatunk még – mondta Erdős Gabriella, a PwC adópartnere, aki azt is hiányolta, hogy a kormány nem bocsátotta társadalmi vitára a tervezett változtatásokat.

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból