szerző:
hvg.hu

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemezők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Az alábbiakban nyomon követhetők a válság mai eseményei:

22:59
Simor: az államcsőd valószínűsége nulla
A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt néhány évben a magyar gazdaság sokat erősödött, sebezhetősége csökkent és olyan intézmények állnak mögötte, mint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, vagy az IMF.
18:55
Leminősíthetik az OTP-t
A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank "BBB plusz" hosszú távú és "A-2" rövid lejáratú besorolását.
18:13
Kissé erősödött a forint
Jelentősen ingadozott a forint árfolyama csütörtökön a bankközi piacon, zárásra kissé erősebb pozícióba került a szerda délutáni szintjénél.
17:21
Londoni elemzők: gazdasági katasztrófa szélén az OECD
Gazdasági katasztrófa szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a világgazdaság egyetlen reménye Kína maradt, áll az egyik legnagyobb londoni külpolitikai elemző műhely friss helyzetértékelésében.
17:15
S&P: negatív kilátás az Erstének a kelet-európai kockázatok miatt
Negatívra rontotta az eddigi stabilról az osztrák Erste bankcsoport "A/A-1" szintű, elsőrendű kockázati besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy növekszik a kockázat: a globális makrogazdasági nyomások átterjedhetnek a bank tevékenységi területére, Közép- és Kelet-Európára, valamint Ausztriára.
16:56
Felolvasztja az állampapírpiacot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az elsődleges forgalmazók megállapodást kötöttek a forint állampapírpiaci szerepvállalásukról – jelentette be az MNB. A cél a befagyott állampapírpiac felolvasztása.
16:49
BUX: 13239,39 pont, 8,59 százalék mínusz záráskor
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1244,71 pontos, 8,59 százalékos csökkenéssel, 13239,39 ponton zárt csütörtökön.
16:38
Raiffeisen vezér megnyugtatja a betéteseket
„Szeretném a Raiffesisen bank valamennyi betétesét megnyugtatni, Közép-és Kelet Európában, megtakarításaik abszolút biztonságban vannak. Bankunk 120 éves fennállása alatt egyetlen betétes sem volt, akit akár egy fillérrel megkárosítottunk volna” – jelentette ki Herbert Stepic a Raiffeisen International Bank-Holding vezérigazgatója, egyben a Raiffeisen Zentralbank Österreich vezérigazgató-helyettese.
16:30
Mit lép a kormány a hitelválságra?
Az elmúlt pár napban csak kapkodhatták a fejüket a pénzpiac résztvevői és elemzői, ahogy napról napra ellentétes irányú folyamatok hozták vissza, majd veszejtették el a reményt – írja Kutasi Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, az ICEG European Center külső munkatársa.
15:18
Gyorsabb válságkezelést ígérnek az uniós vezetők
A pénzügyi szektor után a reálgazdaság, mindenekelőtt az ipar támogatását is kilátásba helyezték az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői csütörtökön Brüsszelben befejeződött kétnapos találkozójukon.
15:09
Nyers Rezső a Commerzbank elemzői vakságát ostorozza
Formálisan nehéz vitatni a Commerzbank elemzésének egy-egy elemét, alapjaiban az egész mégis hamis; tipikus esete annak, amikor valaki "nem látja a fától az erdőt" – mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára, a hitelintézet szerdán publikált elemzésére reagálva.
14:58
A recesszió elkerülhetetlen, de nem a legrosszabb szcenárió szerint
Az ING Befektetési Alapkezelő elemzői szerint a fejlett világban elkerülhetetlenné vált a recesszió, csak fokozatos és enyhe fellendülés várható a 2009/2010-ben.
14:49
Veres: az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint
Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent – közölte Veres János pénzügyminiszter.
14:11
Forintért kínál eurót a jegybank
A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki együttműködési megállapodása alapján a jegybank új eurólikviditást nyújtó O/N FX-swap rendelkezésre állást vezet be október 16-tól visszavonásig, melynek keretében az MNB partnerei minden kereskedési napon előre meghatározott áron helyezhetnek el forintot a jegybanknál euróért cserébe, FX-swap ügyletek keretében.
13:51
Hogyan menekülnek a világ országai a pénzügyi válságból?
Globális bankkonszolidáció a nemzetközi pénzügyi válságra adott, egyre összetettebb válaszok legújabbika. Számolatlanul öntik a jegybankok és kormányok a pénzt a piacokra, hogy újraindítsák a gazdaságot működtető hitelezést.
13:49
Gyurcsány a Financial Timesnak: 2010-ig csatlakozni lehet az ERM-II.-höz
Magyarország a 2010-ben esedékes következő választások előtt csatlakozhat az euróövezeti belépés előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerhez – mondta a Financial Timesnak Gyurcsány Ferenc.
12:30
Hullámzik a forint árfolyama
A budapesti bankközi devizapiacon csütörtök délben 265,50/70 forint volt az euró árfolyama, ami erősebb pozíciót jelent a reggeli 269,90/270,10 forintnál, és különösen az éjszakai tengerentúli kereskedés 273 forintos szintjénél.
12:29
Svájc is bankmentőcsomagot fogadott el
A svájci kormány, a nemzeti bank és befektetői csoportok frankmilliárdokkal sietnek a bajba jutott bankok segítségére. A bankmentő csomag részeként a kormány a jelenlegi 30 ezer frankról felemeli a svájci bankokban tartott betétek garanciáját, a konkrét összeg azonban egyelőre nem ismert.
11:34
Mosonyi: a Mol finanszírozása 2010 végéig meg van oldva
A Molnak 2010 végéig rendelkezésére áll a finanszírozásához szükséges minden pénzügyi eszköz – mondta Mosonyi György vezérigazgató külföldi tudósítóknak.
11:23
Kelet-Európa még profitálhat is a válságból - véli az Erste
A pénzügyi válságból fakadó rossz előjelek ellenére a közép- és kelet-európai országok gazdasági kilátásai továbbra is kedvezőek az Erste Bank szerint.
11:20
Medián: pánik nincs, válsághangulat van
Pánikról nincs szó, de válsághangulat van - ez áll a Medián által a Népszabadság felkérésére végzett fölmérésben, amely szerint a nemzeti csúcs összehívásával lényegében az ellenzéki szavazók is egyetértenek.
10:13
Elemzők: pozitív hatása lehet az MNB-EKB megállapodásnak
Az MNB és az EKB bejelentése öt milliárd euró hitelkeretről a deviza-swap piac likviditásának elősegítése érdekében újabb lépés, amely megnyugtatóan rendezheti a piacokat – mondta Cselényi György a BNP Paribas kamatkereskedési igazgatója.
11:08
Veres: kisebb lesz a hiány a tervezettnél és a vártnál is
Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 104 milliárd forintos megtakarítást jelent - mondta Veres János pénzügyminiszter.
10:51
Csak percekre segítette a forintot az MNB-EKB megállapodás
A forint több mint 2 százalékkal az 266,40/euró szintre emelkedett átmenetileg azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, az eurólikviditás növelése érdekében megállapodást kötött az Európai Központi Bankkal.
09:16
Megint nagyot esett a BUX
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,27 pontos csökkenéssel, 13 824,83 ponton nyitott csütörtökön.
09:09
Készenléti hitel az IMF-től Magyarországnak?
A világsajtóban egyre több értesülés mutat abba az irányba, hogy Magyarország hamarosan készenléti hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is, miután az MNB már megállapodott az Európai Központi Bankkal: 5 milliárd euróig hitelt vehet fel.
08:17
A tőzsdék ma is rossz napra készülnek
Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön esésben, 4-6 százalék körüli csökkenéssel kezdhetnek, követve a Wall Streeten és az ázsiai tőzsdéken tapasztalt eladási hullámot. A tőzsdéken a hangulatot a globális recessziótól való félelem rontotta.
00:13
S&P: Magyarország negatív figyelőlistán
Negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat szerdán a Standard & Poor's, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő Ukrajna besorolásait is negatív felülvizsgálat alá vette.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla

Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki