szerző:
MTI/hvg.hu

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) vendége volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki többek között kifejtette, a válság lehetőséget teremtett, hogy végre szembenézzünk a hibáinkkal. Simor András konkrétumokat is közölt a gazdaság állapotáról és lehetőségeiről.

Simor András. Elnöki látásmód
© MTI
Az MGYOSZ rendezvényén Simor András kifejtette, hogy a kormány által várt 3,4 százaléknál alacsonyabb lehet az idén a deficit, ha az utolsó hetekben a kormány nem költ túl sokat, akár 3 százalék alá is csökkenhet.

Elmondta azt is, hogy a kiigazítás terheit másra is háríthatta volna a kormány: politikai döntés volt, hogy ezeket a gazdaság viselje – adónöveléssel és a beruházások visszafogásával – és ne például a szociális rendszer. Ezzel a gazdasági növekedés nagyobb mértékben esett vissza, ami együtt járt a magas eladósodottsággal, alacsony megtakarítási szint mellett. Ezért is érinti a válság érzékenyebben Magyarországot és más, hasonlóan eldósodott országokat.

A elnök szerint azonban már megmutatkoznak a Magyar Nemzeti Bank válsággal kapcsolatos döntéseinek első pozitív eredményei, normalizálódik az állampapír- és a deviza/forint swap piac is. Elmondta, hogy a megérzés játszotta a főszerepet az októberben végrehajtott, 300 bázispontos kamatemelés mértékének meghatározásában.

Simor András rossznak tartja a „bankmentő” csomag elnevezést, de szerinte szükség van rá, mert „mások” is hoztak ilyen döntést. Az MNB vezetője kifejtette, hogy a magyarországi bankoknak nincs szükségük mentőcsomagra, mert megfelelő a tőkeellátottságuk, a mentőöv azért kell, hogy a magyarországi pénzintézetek ne szenvedjenek versenyhátrányt olyan országok bankjaival szemben, ahol megalkottak ilyen csomagokat. A csomagban nem lehet olyan feltételeket támasztani, ami elveszi az irányítási jogokat, inkább olyat kell, ami vészhelyzetben vétójogot ad az államnak.

Csak rövid távon elegendő a Magyarországnak nyújtott 20 milliárd eurós hitel a stabilizáláshoz és a bizalom visszaszerzéséhez, hosszabb távon azonban reformok nélkül lemarad a gazdaság és nem lesz az a pénz, ami ismét helyreállítja a bizalmat – fejtette ki Simor András. A válság lehetőséget ad arra, hogy szembenézzünk hibáinkkal és a régóta fennálló problémákat megoldja az ország. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi segítség fontos, de nem elégséges, a bankok a megfelelő források ellenére sem hiteleznek, csak akkor, ha elhiszik, hogy beindul a gazdasági növekedés.

Kamatcsökkentésre olyan ütemben és mértékben kerülhet sor, ahogy a piac ezt elviseli, a folyamatot az MNB nem fogja húzni, az infláció ugyanis nem indokolja a kamatok ilyen szinten tartását – mondta Simor András. Alegutóbbi, 50 bázispontos kamatcsökkentéssel kockázatot vállalt a jegybank, de számítása bejött.  A további kamatmérséklés a stabilizálódástól függ, és az előző csökkentés óta is sokat javult a helyzet a jegybankelnök szerint. A jegybank elnöke szerint „medréből kiszakadt forintárfolyam” hihetetlen károkat okozott volna a gazdaságban, lakossági körben és a vállalatoknál egyaránt.

Simor kifejtette: „Lesznek még ötleteink, hogy miként lehet még forrásokat és likviditást pumpálni a bankrendszerbe”. Szerinte átmeneti időszak van, hosszú távon csak a megtakarítások növekedése jelentheti a hitelezési biztonságot. A jegybanknak nincs befolyása arra, hogy a bankok hogyan hitelezzenek a vállalkozásoknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor: a növekedésre kell koncentrálni

Miközben Magyarország az utóbbi két évben sokat javított egyensúlyi helyzetén, a gazdasági növekedés lassú, ezért van jobban kitéve a pénzügyi válságnak – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön, a Napi Gazdaság által szervezett, "Felszínen maradni" című konferencián.

MTI Gazdaság

Simor: olyan megoldás nincs, ami senkinek nem kerül pénzbe

A jegybank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén foglalkozott a pénzügyi válság magyarországi hatásaival - ismertette Simor András jegybankelnök, aki szerint a kiutat a közpénzügyi szabályozás elfogadása és a strukturális reformokkal a növekedés gyorsítása jelentheti.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Futó és Simor: csökken a foglalkoztatottak száma és a hiány

A válság elkerülhetetlen velejárója lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése, a munkaadók álláspontja továbbra is a bérek nominálértékének megtartása és a változatlan minimálbér – fejtette ki Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Simor: az idő ketyeg, a számla meg nő

A külföldi források elapadtak, nincs bizalom a gazdasági szereplők között, a hitelek jelentősen megdrágultak. A Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián többek között Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a magyarországi kilátásokról, a jövőbeli intézkedésekről és szükséges lépésekről beszélt.

MTI Gazdaság

Simor spórolást és rendszerszintű reformot sürget

"Túl önelégültek voltunk" címmel közölt interjút a Handelsblatt hétfőn Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével. Elvetette, hogy az országot Izlandhoz hasonlítsák, mert a legtöbb gazdasági mutató Magyarországon sokkal jobb, mint ott. De bérbefagyasztást, kiadáscsökkentést s a szociális rendszer reformját sürgeti.

MTI Gazdaság

Simor: nagyon megváltozott a világ és az MNB világképe is

A Monetáris Tanács előtt három javaslat szerepelt: a kamat tartása, 50 és 100 bázispontos kamatcsökkentés, amelyek közül jelentős többséggel az alapkamat 0,5 százalékos csökkentése mellett döntött a testület - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Elemzőket meglepte a döntés.

Bioparfüm és natúr krémek: a környezetvédelem illatai

Bioparfüm és natúr krémek: a környezetvédelem illatai

Bevezették a nagyszülői gyedet

Bevezették a nagyszülői gyedet

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Felturbózza az élményt a Google, zseniális új alkalmazások jöhetnek Androidra

Felturbózza az élményt a Google, zseniális új alkalmazások jöhetnek Androidra

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő