szerző:
MTI

Az euróövezetben az ipari termelés októberben 1,2 százalékkal elmaradt a szeptemberitől, és 5,3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken. Szeptemberben 2,7 százalékos volt az éves visszaesés.

Az egész EU-ban az ipari termelés októberben szintén 1,2 százalékkal elmaradt a szeptemberitől, és 5,0 százalékkal az egy évvel korábbitól is. Szeptemberben 2,4 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbitól.

Az EU statisztikai hivatalának összeállításában még nem szerepelt a KSH korábban pénteken megjelent adatsora arról, hogy a magyar ipar termelése októberben 1,9 százalékkal csökkent szeptemberhez képest, és 7,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Szlovákiában októberben 3 százalékkal, Lengyelországban 0,7 százalékkal, Romániában 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberhez képest. Az egy évvel korábbihoz képest októberben a szlovák ipar 0,1 százalékkal, a lengyel szintén 0,1 százalékkal teljesített többet, ellenben a román ipar 3,2 százalékkal, a cseh 7,6 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől - a cseh ipar számára október nyolc éve a legrosszabb volt.
Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, erősítették meg az EU-statisztikai hivatalában a múlt héten a novemberben kiadott előzetes becslést. A második negyedben is 0,2 százalékkal zsugorodott az euróövezeti gazdaság az előzőhöz képest: két egymást követő negyedévi visszaesés recessziót jelent, ilyen még soha nem fordult elő az 1999-ben megalakult euróövezet történetében.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet átlagos GDP-növekedése a mostani becslés szerint 0,6 százalékosra lassult a harmadik negyedben a második negyedévi 1,4 százalékról. Az első becslés meg 0,7 százalékos harmadik negyedévi növekedésről szólt.

Az Európai Unió egészének gazdasági teljesítménye is 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, hasonlóan az euróövezeti GDP-hez. Az egy évvel korábbihoz képest az unió 27 tagjának átlagos GDP-növekedése az utolsó becslés szerint 0,8 százalékosra lassult.

A második negyedben az unió egészének gazdasági teljesítménye még nem változott az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőtt - vagyis a 27 tagország összesített gazdasági teljesítményét még nem lehet recessziósnak nevezni.

Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint a magyar gazdaság a harmadik negyedben 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbival összevetve még 1,00 százalékos volt a növekedés.

A második negyedben Magyarországon 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedhez képest, a tavalyi második negyedhez viszonyítva 1,6 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német 0,5 százalékkal gyengült az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbihoz képest 0,8 százalékos volt a növekedése. Ott recesszió van, hiszen negyedéves egybevetésben már a második negyedben is csökkent a GDP, 0,4 százalékkal.

Szlovákia gazdasága az előző negyedhez képest 1,5 százalékkal nőtt - ezzel a harmadik negyedben a leggyorsabban fejlődött az uniós államok közül - az egy évvel korábbihoz képest 7,1 százalék volt a növekedése.

Lengyelországban az előző negyedhez képest 1,2 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5,6 százalék volt a növekedés, és ezzel ugyancsak előkelő helyen áll a 27 uniós állam között.

Csehország gazdasága a harmadik negyedben 1,0 százalékkal nőtt az előző negyeddel összevetve, és 4,7 százalékkal a tavalyi harmadik negyedhez képest.

A leggyengébb gazdasági teljesítmény a balti államok mutatták, Észtországban 1,0 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedhez képest is, és az egy évvel korábbihoz viszonyítva szintén rendkívül gyenge teljesítményt, 3,3 százalékos visszaesést produkált a gazdaság. Lettországban az előző negyedhez képest nem közöltek még adatot, az éves szintű visszaesés viszont még az észtnél is nagyobb, 4,2 százalékos volt.

Az Európai Bizottság november elején 1,2 százalékra rontotta az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését a tavaszi előrejelzésében jósolt 1,7 százalékról. Jövőre 0,1 százalékos évi átlagos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek, a tavasszal jelzett 1,5 százalék helyett, 2010-re 0,9 százalékos növekedést tart valószínűnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Évek óta nem látott meredek csökkenés a brit ipari termelésben

Vészjósló adatok jelentek meg a brit ipar teljesítményéről kedden: sok év óta nem látott ütemű a visszaesés. Noha az ipar szerepe csekély a brit GDP-termelésében, most akkora a romlás, hogy várhatóan a hazai össztermék csökkenésének ütemét is módosítaniuk kell majd a statisztikusoknak, tovább lefelé.

MTI Gazdaság

KSH: gyorsan nőttek az ipari termelői árak

Októberben az ipari termelői árak az előző havinál 3,4 százalékkal, míg az egy évvel korábbiaknál 7,8 százalékkal voltak magasabbak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Itt a recesszió, 7,2 százalékos zuhanás az ipari termelésben

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 októberében 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat ezzel megegyezik - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők nem számítottak ilyen rossz adatra. Úgy vélik, az ipari termelési adatok is mutatják, hogy megérkezett a gazdasági recesszió. Londoni elemzők a vártnál is mélyebb válságra számítanak.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: eddig nem tapasztalt globális ipari visszaesés jön

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI). A cég szerint a kelet-európai ipari teljesítmény összeomlása a helyi valuták gyengülését fogja okozni, de ezzel együtt is meredek jegybanki kamatcsökkentésekre ad módot.

MTI Gazdaság

Csökkent a cseh ipari termelés

A cseh ipar termelése októberben 7,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, jelentették a cseh statisztikai hivatalban pénteken. Szeptemberben 8,9 százalékos volt az éves többlet.

13 millió dokumentumot tettek közzé a nácik által meghurcoltakról a neten

13 millió dokumentumot tettek közzé a nácik által meghurcoltakról a neten

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett