szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek tanulmánya szerint a magyar gazdaság készpénzigénye magasnak mondható, az országban forgalomban lévő készpénz mennyisége nemcsak az euróövezet perifériális országaiban a közös pénz bevezetése előtti mértéket, hanem az országhoz hasonló fejlettségű közép-európai államokra jellemző értékeket is meghaladja.

A jegybank pénteki budapesti rendezvényén Odorán Rita és Sisak Balázs, a jegybanki tanulmány szerzői elmondták: a nagy készpénzigény részben azzal függ össze, hogy a készpénz-helyettesítő eszközöket még kevésbé használják Magyarországon. Másrészt amiatt jelentkezik, mert a rejtett gazdaságban igen jelentős a készpénzforgalom.

A szakértők szerint a nagyarányú készpénzhasználat több szempontból sem kedvező: az elrejtett jövedelmeken, az adóelkerülésen keresztül egyszerűbbé teszi a szürke-, illetve feketegazdaság működését és a helyettesítő fizetési lehetőségekkel szemben jelentős plusz költségekkel is jár.

A tanulmány kitér arra, hogy a forgalomban lévő nominális készpénzállomány a gazdasági növekedéssel és az árak emelkedésével összhangban trendszerűen emelkedik, a készpénzmennyiség azonban az elmúlt, több mint tíz évben több időszakban is rendhagyó módon alakult. A Postabankkal kapcsolatos hírek hatására például 1997 tavaszán jelentős mennyiségű bankbetétet vettek ki az állampolgárok, ezzel pár nap alatt megközelítőleg 70 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.

A kamatadó bevezetése után újból megemelkedett a készpénzigény. A múltban a gazdaság készpénzigénye az inflációs pályával összhangban változott. Így az infláció gyorsulását a készpénzigény mérséklődése követte, 2006 májusától azonban az emelkedő infláció ellenére is emelkedett a készpénzforgalom.

A tanulmány szerint az egy főre eső bankautomaták, és a bankkártyával fizetést lehetővé tevő, úgynevezett POS berendezések száma alapján Magyarország fejlettségben jóval lemaradt a nyugat-európai országoktól.

A fejlett országokban számos példát lehet tapasztalni a készpénzhasználat visszafogására, ezek vagy a rejtett gazdaság mozgásterét korlátozzák, vagy a gazdaság teljes szintjén a pénzhasználatot a kevésbé költséges fizetési módok felé próbálják terelni. Magyarországon is történtek eddig a készpénzhasználat visszafogására kísérletek, azonban azok csak rövid ideig voltak érvényben.

A jegybank ez év november elején kiadott adatai szerint 2356,7 milliárd forint készpénz volt forgalomban, ez több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

BÉT: mérsékelt hatása volt az MNB-kamatvágásnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,22 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 12 573,08 ponton zárt hétfőn. Üzletkötők szerint csak mérsékelt hatása volt a BUX indexre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői, 50 bázispontos kamatcsökkentésének.

MTI Gazdaság

MNB: az országban nincsenek „mérgezett” értékpapírok

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is stabilnak ítéli a magyar pénzintézeti rendszert, a bankpiacot, ezzel együtt a társintézményekkel, így a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) együtt kész minden lépést megtenni, ha arra szükség lesz – mondta Király Júlia, az MNB alelnöke.

MTI Gazdaság

MNB: a kamatokban jelentős változás októbertől várható

Az átlagos hitelkamatlábak a háztartási szektor esetében összességében stagnáltak, míg a vállalati szegmensben emelkedtek szeptemberben, miközben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások együttes, szezonálisan igazított nettó hitelfelvétele emelkedett - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

MTI Gazdaság

MNB: az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 2,7 százaléka

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP 2,7 százalékát tette ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak 2008. III. negyedévi előzetes adatai alapján.

MTI Gazdaság

MNB: óvatosabbak lettek a bankok

Októberben jelentősen csökkent a kéthetes MNB-kötvények átlagállománya, miközben a hitelintézetek egynapos betéteinek átlagállománya csaknem 302 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hátterében a bankok fokozottan óvatos likviditáskezelése áll - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MTI Gazdaság

MNB: 61 százalékkal nőtt az egynapos betétek átlagállománya

A bankok fokozottan óvatos likviditáskezelése következtében a kéthetes MNB-kötvények átlagállománya csak kis mértékben, míg a hitelintézetek egynapos betéteinek átlagállománya 213,1 milliárd forinttal, mintegy 61 százalékkal emelkedett 2008 novemberében az előző hónaphoz képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

Az MNB nemzetközi tartaléka 17,409 milliárd euró

A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékainak összege az előzetes adatok szerint 17 milliárd 409 millió euró volt szeptember végén, 1 milliárd 24 millióval több a 2007. december végi, 16,385 milliárd eurónál – közölte kedden a jegybank.

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

117 ezer nem uniós ember költözött Magyarországra 2017-ben

117 ezer nem uniós ember költözött Magyarországra 2017-ben

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

Temetőben történt halálos gázolás

Temetőben történt halálos gázolás