szerző:
MTI

A jövő évi GDP előrejelzését a szeptemberi 2 százalékos növekedésről 1,3 százalékos visszaesésre módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben 2009. évi inflációs prognózisát 3 százalékra csökkentette a szeptemberi 4,2 százalékról - jelentette be Palócz Éva vezérigazgató csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az idei negyedik negyedévben a magyar gazdaság már stagnál, a 2008. évi GDP 1,2 százalékos növekedést mutathat, 6,1 százalékos átlagos infláció mellett - mondta Palócz Éva.

A gazdaság jövő évi teljesítményét a nagyfokú bizonytalanság miatt nehéz előre jelezni, a Kopint-Tárki 1,2-1,3 százalékos visszaesést vár - közölte a vezérigazgató, hozzátéve hogy a 15, Magyarországgal foglalkozó kutatóintézet szerdán megjelent konszenzus riportjának átlaga mínusz 1,3 százalékos GDP alakulást mutat, mínusz 2,5 és plusz 0,5 százalék közötti adatokkal.

A magánfogyasztás jövőre 3 százalékkal esik vissza (a korábbi előrejelzés 2 százalékos növekedést mutatott), a beruházásokra vonatkozó prognózis nullára változott a korábbi 5 százalékos bővülés helyett.

Az ipari termelés és külkereskedelem gyakorlatilag stagnál jövőre - az export egy százalékkal nő, az import szinten marad -, a folyó fizetési és tőkemérleg 2009-ben 2,7 milliárd euró hiánnyal zárhat a korábban várt 3,7 milliárdos deficit helyett - jelezte a konjunktúra kutató vezetője.

Palócz Éva ismertette a HVG megbízásából készült TÁRKI és a Kopint-Tárki közérzet indexének alakulását, ami októberre 34,6 százalékra süllyedt a korábbi 40 százalék feletti értékről. A közérzeti indexen belül a lakosság közérzete romlott a legkevésbé (a feldolgozóipari vállalatok indexe a süllyedt a leggyorsabban), ami azt jelzi, hogy  a lakosság 2008 októberében abban bízott, hogy helyzetének romlása megáll.

A jövő év végére a rövid távú kamatok (gyakorlatilag az alapkamat) 7,0 százalékra csökkennek, az euró 2009. évi átlagos árfolyama 255 forint lesz. A Kopint-Tárki arra számít, hogy 2009-ban az államháztartás  GDP arányos eredményszemléletű (ESA'95) hiánya 2,6 százalék lesz.

A magyar gazdasággal szoros kapcsolatban álló világgazdaság folyamatait talán még nehezebb előre jelezni, hiszen a különböző prognózisok napra-napra változnak, ami összefügg az olajár, a devizák és a kamatok gyors mozgásával - mondta Nagy Katalin, a Kopint Kutatási Alapítvány igazgatója.

A Kopint-Tárki legújabb prognózisa szerint az amerikai gazdaság jövőre 1,5 százalékkal visszaesik, s nagy a valószínűsége annak, hogy 2010-ben sem nő. Ezek az adatok kihatnak a világkereskedelem alakulására, amely jövőre stagnál.

Az intézet jövőre az euró zónában ugyanolyam mértékű, 1,2 százalékos visszaesést vár, mint Magyarországon, az új EU-tagoknál viszont 1,9 százalékkal nőhet a GDP.

A világgazdaság legfontosabb termékéről, az olajról sávos prognózist adott Nagy Katalin, ami 40-60 dollár/hordó közé esik, átlagárként 55 dollárt nevezett meg az idei várható 100 dollár után.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak

Sorra bukja a BKV a 4-es metró pereit, Trócsányi ügyvédi irodája is tűzközelben

Sorra bukja a BKV a 4-es metró pereit, Trócsányi ügyvédi irodája is tűzközelben

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó